Kankaalle kohoaa myös taidetta, ei vain taloja


Jyväskylän Kankaan alueen ensimmäiset kerrostalot ovat valmistuneet, niiden asukkaat asettuneet uusiin koteihinsa, autoilijoiden kulkupelit pysäköintitaloon. Alueella näkyy jo tässä vaiheessa prosenttikulttuuri: muun muassa maankäyttömaksuista ja rakennuskustannuksista käytetään osuus taiteeseen ja kulttuuriin.

Kankaan Palvelu Oy:n kulttuurituottaja Vilja Ruokolaisen vetämällä kävelyllä alueella kiinnitettiin erityistä huomiota Kankaan taideteoksiin. Jopa parkkitalon ulkoseiniä kannattaa katsoa tarkemmin: seinältä erottaa Jyväskylän vanhan kartan! Taideteoksen takana ovat taiteilijat Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen.



Taidetta voi bongata muualtakin kuin seinistä.


Raina-kerrostaloa koristaa taiteilija Anna Ruthin digiprint-teos.


Rainan viereisessä kerrostalossa Tourujoen rannan tuntumassa Mika Natrin lasitetut väritiilet parveilevat erityisen tiiviisti sisäänkäynnin ympärillä.


Pysäköintitalon takaseinää ei vielä tällä hetkellä pääse näkemään ihan läheltä, koska sen vieressä on rakennustyömaa. Taidetta löytyy autoilijoiden iloksi myös P-talon sisäpuolelta.


Palveluasumista tarjoavan rakennus ei ole vielä käyttövalmis, mutta sen ikkunoista löytyy jo Maija Holman valokuvataidetta. Ikkunoiden sisäpuolelta katsottuna näyttää kuulemma siltä, kuin lasin takana olisi aivan oikeita puun oksia.


Pysäköintitalon ulkoseinä on on suorastaan ilahduttava, kun sitä vertaa betonikolossiserkkuihinsa toisaalla.


Koas Tower -nimeä kantava opiskelija-asunnoille pyhitetty rakennus on sekin omaleimainen ulkoasultaan. Kankaan maamerkkirakennus on peräti 16-kerroksinen ja jos se olisi rakennettu Kankaan alueen korkeimmalle kohdalle, talo nousisi muihin verrattuna vieläkin ylemmäs.

Kankaan alueen läpi pääsee jo kävelemään ja pyöräilemään Kankaankadulta tai alueen toiselta reunalta Ailakinkadulta (välissä Piipputori ja Pergamenttitori). Autot puolestaan eivät pääse ajamaan alueen halki.

Mielenkiinnolla odotan, millainen alue on valmiina - sitten joskus - ja millaista taidetta tänne vielä syntyy, kun rakennustyöt etenevät!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi