Jyväskylä: Väinönkadun varrelta

Kävelen hissukseen Vapaudenkadulta Väinönkatua ylöspäin. Kadun toisella puolella ei ole enää "maitolaituria", hassua modernia pömpeliä, mutta jotain kivoja yksityiskohtia Väinönkadun varrelta aina löytyy. Kuten nämä Alvar Aallon työväentalon pariovien mainiot ovenkahvat, joilla on kummallakin oma sateensuoja yllään.
Työväentalon Aalto-salin oven yllä sisäänkäyntiä suojaa hieno, värikäs katos siroine kannatinpylväineen. Kun ajattelen Alvar Aaltoa, ei ensimmäisenä tule mieleen näin pirteitä väriyhdistelmiä, vaan ennemminkin hillitty värimaailma ja erityisesti valkoinen väri. Onneksi hänen arkkitehtiuransa alusta on säilynyt näitä toisenlaisiakin töitä.
Seuraavassa korttelissa torille päin on portaikko, josta voi nousta Kauppalaispihalle ja oikaista siitä Asemakadulle. Rappusten viereinen katutaideteos lie luvan kanssa tehty, mutta se on jo pahasti rapistunut ja työ päälle on vetäisty epätaiteellisia raapustuksia.
Vastapäätä edellisiä rappusia voi puolestaan katsahtaa varjoon menneistä vuosikymmenistä, aivan nykyisen Escapen (entinen Elohuvi, joka oli alkujaan hieno elokuvateatteri) vieressä. Osoitteessa Väinönkatu 30 oli vielä 1970-luvulla Syvänoron liike, jossa asioi pääasiassa naisväki. Kahdessa kerroksessa toimineen liikehuoneiston myyjättäret palvelivat muun muassa kankaiden ostajia.
Toinen "varjo" Syvänorosta ei ole yhtä helposti luettava, mutta kyllä siinä lukee leninkejä. Siinä mielessä teksti palvelee myös nykyistä myymälää Mitziä, vaikka mekkoja ei ehkä siellä leningin nimellä myydäkään...
Ylempänä Väinönkadulla, torin kohdalla, hiljennän askeliani bussipysäkkien paikkeilla ja katson torin kivilaatoitettua seinämää. Tämä katutaideteos on ystävällisesti jätetty maalaamatta kivipintaan - se on ripustettu kaiteesta ketjulla! Erinomainen oivallus. Kuka pelkää Mustaa Maalii? Saman graffititaiteilijan töitä löytyy monesta paikasta ympäri Jyväskylää.
Torin jälkeen olen jo Väinön- ja Sepänkadun taitekohdassa, Harjun kulmilla. Bussipysäkki tarjoaa tuttujen ja turvallisten päätepisteiden (kuten Muurame ja Mäyrämäki) rinnalle myös mielenkiintoisempia vaihtoehtoja: Mikä-Mikä-Maa ja Ihmemaa. Linja 42 olisi ehdottomasti houkuttelevin: Elämän Tarkoitus.

Jyväskylän paikallisliikenteen aikataulusta voi katsoa, mihin tällä Elämän Tarkoitus-linjalla pääsee. Aikataulun mukaan bussi 42 kulkee täällä reittiä Keskusta - Vaajakoski - Leppävesi - Tarvaala - Lievestuore. Kenties Elämän Tarkoitus siis löytyy sieltä...

Kommentit

 1. Kivaa kun kuulee historiatarinoita joita ei itse tiedä. Olet taas kiinnittänyt huomion pieniin kaupungin yksityiskohtiin jotka kertovat tarinoita niille jotka osaavat katsoa ja muistavat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaisella taitaa olla oma "ostoshistoriansa" (joko tärkeitä ostoksia itselle tai käyntejä tietyissä kaupoissa muiden mukana), jonka voisi sijoittaa kartalle. Ja nämä kylttihaamut voivat palauttaa niistä muistoja mieleen, vaikka itse puoti on kauan sitten kadonnut.

   Poista
 2. Yksityiskohtia, jotka jäävät huomaamatta tutummassa ympäristössä.
  Mielenkiintoista.

  VastaaPoista
 3. Löytyykö onni lievestuoreelta tai aivan sieltä lähistöltä? Elämän tarkoitus?
  Tunnenko oikein?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit