Jyväskylä: jäätaidetta Wivin pihassa - illalla

Jääveistostaiteilija Anssi Kuosa on kertonut lauantaisella päivävisiitillä Kauko Sorjosen pihaan että tuoreet taideteokset valaistaan led-valaistuksella. Sunnuntain aamulehdestä paljastuu, että jääveistosnäyttelyn avajaisia vietetään vasta 9.2. päivän iltana. Siispä uusi yritys silloin ja ilokseni liekki palaa portin pielessä, kutsuu sisään.
Pihassa hehkuvat vihreät valot ja jää kimmeltää jännittävästi. Jääteoksia on esillä yhdeksän kappaletta. Kun kierrän katsomassa taideteokset, huomaan että jäämustekala ei ole kestänyt vesikeliä. Se on luovuttanut paikkansa jalustalla toiselle työlle.
Jääilves on vaanimassa pahaa-aavistamatonta saalista. Täplien kohdalla on kuitenkin jo havaittavissa lauhan sään jälkiä. Vesipisarat ilmatilassa pitäisi kieltää visusti jääveistosnäyttelyiden aikaan!
Valaanruoto erottuu värivalojen ansiosta vielä paremmin kuin harmaan päivän valossa. Talvipuutarhan edessä jäähylje katsoo ihmeissään edessään seisovaa, puusauvaan nojaavaa miestä, joka vierittää tukkia rantaan. Alempana pihalla jäätanssija kohottaa toisen jalkansa, kenties piruettia varten.
Edellisenä päivänä päivänvalossa näkemäni, symbolikehän ympäröimä jääkamera on aivan erinäköinen kuin viimeksi. Kamera katoaa jäähän miltei kokonaan, nyt korostuvat valot ja varjot, jään jäljet.
Jäämerenneito taituroi pimeydessä, pitelee yhtä kookasta helmeä pyrstöllään ja toista simpukankuorella käsissään. Aito akrobaatti.
Missä on helmikuinen pakkanen? Jääpari ei saane kauaa tanssia Wivi Lönnin entisen kodin puutarhassa, omenapuiden alla. Pelkäänpä että liian pian on heidän viimeisen valssinsa aika, samalla siis jäähyväiset jääveistoksille. Kiitos näyttelystä!

Kommentit

 1. UPEITA!! Ihan mielettömän kauniita ja tuolla vihreällä valolla yksityiskohdat nousevat hyvin esille. Kiitos kiitos esittelystä! :)

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti mahdollisimman moni on käynyt ihailemassa veistoksia paikan päällä heti tuoreeltaan. On niin sääli, että nämä taideteokset jäivät loskakelin armoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan ne voinut viedä sisällä suojaan loskakelilta,,, ; )
   Vaikka jäähalliin.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi