Siirry pääsisältöön

Kävele naiselle ammatti 2015, Jyväskylä

On aika hyvä syy lähteä kävelylle, jos voi kävellä naiselle ammatin. Naisten Pankki on järjestänyt jo kuuden vuoden ajan tällaisia kävelyitä eri puolilla Suomea. Samassa yhteydessä kun käy kivalla kävelylenkillä hyvässä seurassa, voi muistaa naisia toisella puolella maailmaa ja tehdä lahjoituksen, jonka turvin ainakin yhden ihmisen elämä voi muuttua konkreettisesti parempaan suuntaan. Ammatti voi löytyä esimerkiksi koulutuksen tai pienlainan avulla. Jyväskylässä osallistuttiin suurella sydämellä Naisten Pankin tapahtumaan auringon suosimassa säässä.
Tapahtuma alkoi kokoontumisella sunnuntaina 13.9. klo 12 Mäki-Matin perhepuistossa. Kävelijöiden seuraan liittynyt europarlamentaarikko Henna Virkkunen toivotti kävelijät tervetulleiksi ja paikallisen Naisten Pankin edustaja Hannele Haltia kertoi miten mahtavasti apua on vuosien varrella kerätty hyvään: jos kuulin oikein, jo peräti 8 miljoonan euron verran!
Alkulämmittelystä vastasi Mama Africa rumpujen säestyksellä: kevyttä, rytmikästä jumppaa jolla lihakset lämpimiksi ennen kapuamista ylös Harjulle. Ja vaikka kyseessä oli erityisesti naisten tukemiseen järjestetty tapahtuma, oli muutama mieskin lähtenyt liikkeelle asian puolesta. Kansanedustaja Touko Aalto oli mukana alusta alkaen; vaikuttajista mukana oli myös ainakin kansanedustaja Aila Paloniemi.
Naisten Pankin kävelyn reitti oli helppo seurata, sillä reittinämme oli Harjun kuntorata. Ei eksymisen mahdollisuutta, etenkin kun Naisten Pankin viirit oli viritetty puihin, eikä hieman eri polun valitseminen Harjua kiertäessä olisi muutenkaan ollut vakavaa. Vesitorni pysyi koko ajan vasemmalla puolella, kaupunki alapuolella oikealla.
Kun saavuimme Harjun portaiden luokse, alkoi Henna Virkkusen ja Touko Aallon johdattama kävelijöiden porukka hidastaa ja lopulta pysähtyikin. Pirkko A. Veijo odotti meitä kiviportaikon toisella puolella ja pysähdyimme kuuntelemaan hänen kirjoittamaansa Hippa-runoa.
Katseleeko sisäinen lapsesi
sinussa kaihoten
kohti karusellia, pihakeinua?

Anna sen pelata mielessään
ruutua, pelata polttopalloa,
juosta kuurupiiloa.

Mutta tule sitten esiin itse,
nurkan takaa.
Ota elämästä kiinni
ja sano sille ääneen: HIPPA! 
Hippa! Hippailu-läpsiminen jatkui hetken kävelijältä toiselle, sitten jatkui myös matka eteenpäin. Alapuolellemme jäi Jyväskylän keskusta kattoineen, sen takana pilkotti Jyväsjärvi. Sitten Harjun pohjoispäässä rakennustyömaa, käännös takaisin kohti Norssia ja Mäki-Matin perhepuistoa, alapuolellamme Pitkäkatu.
Yli 90 kävelijää oli ilmoittautunut ja saapunut paikalle kävelemään Harjun ympäri, tehden sekä raha- että aikalahjoituksen Naisten Pankin hyväksi. Kävelytahti oli jokaisella vapaa ja salli sekä reippaan astelun että seurustelevan tahdin kävelyn aikana. Iloitsin itsekin siitä, että sain vaihtaa kuulumisia ystävien kanssa kävelyn aikana.
Pian noin 1600 metrin kiekka oli takana. Moni kävelijä suuntasi jo alas mehu- ja kahvitarjoilun pariin, osa päätti jatkaa Harjun ympäri vielä toisen kerran. Hyvästelin omat kävelytoverini ja suuntasin vielä uudelle Harju-lenkille ennen kuin palasin Mäki-Matin perhepuistoon lenkin päätteeksi.

Kylmä juoma ja kakkupala maistuivat saavuttuani takaisin lähtöpaikkaan, missä iloinen rupattelu jatkui. Jokaiselle kävelijälle oli varattu kiitoksena vielä tukijoiden varustama hyvän mielen lahjakassi. Kiva ele, mutta ei välttämätön, kun tässä sai jo hyvää mieltä koko tapahtumasta, mukavan kävelytuokion lisäksi!
Eläköön Naisten Pankki ja sen ihanat vapaaehtoiset! Toivottavasti tämän vuoden tapahtuma sai mukaan monia uusia kävelijöitä. Apua saavat naiset parantavat lopulta myös perheensä olosuhteita, joten avun saajia on enemmän kuin osaamme kuvitella. Auttakaamme toinen toistamme, niin lähellä kuin kaukana.

Kommentit

 1. Mukana jälleen minäkin. Mietinkin kulkiessani, että onkohan Kenkä mukana :)

  Lahjakassista olen samaa mieltä: ei välttämätön. Tukijat voisivat laittaa lahjan Naisten pankkiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sinäkin pääsit! Jätin itse lahjakassin ottamatta. Tukijat ovat antaneet oman panoksensa toki muutenkin, mutta halusivat muistaa osallistujia pienellä lahjalla. En itsekään noita lahjakasseja kaipaa.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la