Siirry pääsisältöön

Kirkonkylän raitilla, Vesilahti


Vesilahden kirkonkylä on viehättävästi käveltävän kokoinen. Olin käynyt Vesilahden kirkolla aiemminkin, mutta vasta nyt otin aikaa kesäiselle kävelyretkelle kauniin kirkonkylän raitilla. Tutkin hetken karttaa kunnanviraston luona (ihan toista kuin isompien kuntien virastokolossit!) ja kävin aluksi tervehtimässä puurakennuksen pielessä seisovaa veistosta, sorjaa kurkea - Vesilahden nimikkolintua. Liekö nimikkolinnun valintaan innoittanut satoja vuosia Laukon kartanoa isännöinyt Kurki-suku vai itse lintu?


Kunnanvirastolta kävelin tien laitaa muutaman muun viehättävän puutalon ohitse ja ylitin tien poiketakseni Makasiinille, jonne mennään Oltavantietä. Oltavantieltä voi muuten astua myös Mentäväntielle (hmm, Tultavantie jää puuttumaan). Olen joskus popsinut Makasiinilla hyvää pizzaa, nyt tyydyin tutustumaan aivan upeaan Lasse Niskalan  Ötökät-valokuvanäyttelyyn, joka oli viimeistä päivää esillä. Oli pakko ostaa mukaan kortteja hänen mahtavista luontovalokuvistaan.


Sitten taas takaisin tien yli ja Klaus Kurjen tien kohteeseen eli Vesilahden puukirkkoon (1802) kokeilemaan sen ulko-ovea; ilokseni pyhätön ovi avautui. Kirkko on yksi viehättävimmistä puukirkoista, joissa olen käynyt. Pidän erityisesti sen sinisävyisestä värityksestä, Kristus-patsaan kannattelemasta saarnastuolista ja yli tuhannen tähden katosta. Mahtavaa, että piiloon maalatut kultatähdet ja katon keskellä hohtava aurinkomaalaus otettiin esiin, kun kirkko entistettiin!

Seurakuntalaisille on muuten täällä tarjolla mukavaa seuraa kirkonmenojen ajaksi. Pörröinen pehmolehmä otti nokosia tyynyksi taitellun täkin päällä (täkin saanee lainata, jos penkissä palelee!) ja lehmän edessä oli muovilootassa pienempiä pehmo-otuksia. Kirkkokavereita! (Ethän vie minua kotiisi, muistutti lappu). Muistutuksena menneiden ajoiden kovemmasta kurista löytyy kirkon eteisestä löytyy toisaalta ihan aito jalkapuu, joka ei ole onneksi ollut käytössä vuoden 1848 jälkeen.


Astuin kirkosta ulos ja lähdin kävelemään kirkkoa ympäröivän hautausmaan poikki kohti vanhaa porttia. Sakastin puoleisessa päässä puukirkkoa sijaitsee toinenkin sakasti: kivisakasti, joka on peräisin peräti 1400-luvun loppupuolelta. Kristillinen seurakunta on ollut Vesilahdessa ainakin vuonna 1346, jolloin täällä tunnustettiin katolista uskoa.  Paikalle oli tarkoitus rakentaa kivikirkko, mutta se jäi erinäisistä syistä keskeneräiseksi ja vain tämä välillä Laukon Kurki-suvun hautakappelinakin toiminut sakasti jäi siitä jäljelle uuden puukirkon viereen. Kivikirkon muureista purettuja kiviä löytyy vielä kirkkomaan muurista, jossa on jäljellä myös rautarinkuloita, varmaankin sitä varten että hevoset sai muuriin kiinni kirkonmenojen ajaksi.


Sade ei ottanut hellittääkseen ja pisarat onnistuivat löytämään tiensä myös pikkukamerani linssiin, sateenvarjosta huolimatta! Varjon alta pystyi kuitenkin kurkistamaan raitin toiselle puolelle jäävää kellotapulia koko komeudessaan.


Erinäköisiä puutaloja tuli vastaan kirkonkylän raitilla. Jotkut ovat selvästi palvelleet kauppaliikkeinä aiempina vuosikymmeninä ikkunoiden koosta päätellen, mutta toiset, kuten tämä mökkikaunotar, ovat kokeneet rauhallisemman elämän.


Uudenkarhea pistoaita koristi tien toisella puolella olevan vaaleankeltaisen omakotitalon avaraa pihaa. Kyllä tämä rautakaupasta ostetun valmisaidan voittaa mennen tullen. Enää puuttuu lammaskatras...


Kylänraitin oikealla puolella kirkolta tullessa vartoi toinenkin keltainen puurakennus. Nuorisoseurantalo Kurki-teattereineen sijaitsee paikalla, joka on myös Klaus Kurjen matkailutien kohteita ja ehdottomasti hauskimman niminen: Kirmukarmu. Nimeä kantoi 1200-luvulla elänyt heimopäällikkö ja täällä sijaitsee rautakautinen hautakalmisto, josta on löydetty arvokasta esineistöä.


Ei kannattanut kuitenkaan pysytellä tien oikeassa laidassa. Toisella puolella odotti uusi houkutus, jonka perässä loikkasin alas tieltä ja humpsahdin heinikossa näkymättömissä pysytelleeseen ojaan (en kuitenkaan kaatunut) ja selvitin tieni Olli Petterin puistoon. Luulin ensin, että puisto sijoittuu vain pienelle alalle koivikossa, mutta sitten huomasin katsoa vasemmalle ja hakeuduin (ainakin) lähemmäs tämän ITE-taiteen alueen alkupäätä. Humalaköynnös luikerteli porttikehikkoa pitkin ja pysähdyin lukemaan väylän ylle kiinnitettyjä tekstejä.

--- Kun kaadun / haluan, että ihailet kun nousen ---


Vaikka minkälaisista materiaaleista kootuissa taideteoksissa riittää tutkittavaa pidemmäksikin aikaa. Juomatölkit ovat säästyneet kierrätykseltä ja muuttuneet esimerkiksi köynnöksiksi, laudanpätkistä on syntynyt muun muassa hevonen. Ysikutonen Saab oli sen verran märän heinikon keskellä, että en lähtenyt tutkimaan sen salaisuuksia.


Entä mennäkö kiikkumaan ojan ylle? Onnen Päivät Olli Petterin puistossa aina...


Röyhelökauluksinen pinkkipäinen hevonen sulatti sydämeni. Urho oli erittäin romanttinen näky valtoimenaan kukkivien pensaiden edessä.

Heinikosta pilkistävän puuveneen kokkaan kiinnitetyssä runossa kiteytetään osuvasti elämää

On yksinkertaisia asioita,
millä on hankalat ja sotkevat syynsä
On vähäpätöisiä asioita,
mitkä voivat kaataa veneemme 

On monimutkaisia asioita,
joiden ratkaisu on "anna olla"
On erittäin tärkeitä asioita
jotka on vain unohdettava
 


Olli Petterin puistosta palasin jälleen tien toiselle puolelle, missä Savipaja Samotti pitää majaansa myymälöineen. Sen pihalla asustaa käsin muovailtuja savihahmoja, mutta en tohtinut kurkistaa puodin taa, vaan poikkesin vain sisälle savitaiturin töitä katsomaan.


Savipajan vierestä olisi voinut pujahtaa Vesilahden kirjastoonkin, joka sijaitsee Tapolan pihapiirin vieressä, mutta suuntasin mieluummin sinne pihan puolelle. Päärakennuksen taitokeskus puoteineen oli jo tältä päivältä sulkenut ovensa, mutta viereisestä Aittakahvilasta tullaan ystävällisesti avaamaan ovet tarvittaessa kiinnostuneille ja pääsin kurkkaamaan sinnekin. Kiitokset! Ihastuin rappusten vieressä oleviin persoonallisiin laattoihin - Taitopolku Näpsä 2015. Kädenjäljet ikuistettu kuin Hollywoodissa konsanaan!


Aittakahvila on nimensä mukaisesti vanhassa luhtiaitassa, joka on peräisin vuodelta 1845. Luhtiaittaan ei pääse majoittumaan, mutta alakerran leppoisassa kahvilassa (korttimaksu onnistuu!) voi herkutella myös sisätiloissa, jos sää ei salli ulkosalla istuskelua. Sade oli onneksi tauonnut jo vähän aiemmin, joten pääsin pihapöydän ääreen nauttimaan taivaallisesta mansikkakakusta teen kera. Ja olihan siellä yläasteen rehtorin munkkejakin, vaikka Tapani Pietilä oli alkujaan muistellut, että torstaiset ohjelmaillat aittatorilla alkaisivat vasta seuraavalla viikolla. Kaikeksi onneksi vesilahtelainen Suomen Kylähullu (vuosimallia 2015) eli Inka Valtamo tapasi rehtorin aiemmin päivällä ja hoksasi todeta, että tapaamme sitten illalla aittakahvilalla!


Aittakahvila on työllistänyt vesilahtelaisia nuoria jo yli 20 vuotta kesäisin. Erittäin esimerkillistä toimintaa, tätä soisi harrastettavan muissakin kunnissa sekä paikallisen väen että lomalaisten iloksi! Kahvilan taustalla on vapaaehtoista kehitysyhteistyötä tekevä Isenge-clubi.

Yläasteen oppilaita voi toisinaan tavata 2016 esiintymässä Aittakahvilalla;  Tiitus The Taikuri teki torstai-illan kunniaksi korttitemppuja myös meidän ulkona istuvien iloksi. Sisätiloissa istui kahvilla iso porukka pyöräilijöitä ja rehtori kiskaisi minut sinne kertomaan omasta, äskettäisestä kahden kuukauden South West Coast Pathin vaellusreissustani Englannissa.


Aittatorin jälkeen suuntasin kirkonkylän raitilta päivän viimeistä etappiani kohti eli vanhalle pappilalle. Vesilahden vanhan pappilan pihapiirissä on entisen apupapin asunto, jossa on nykyisellään museo. Asunnon viereinen aitta olisi kyllä oiva kesämajoituspaikka...


Torstaisella kirkonkylän raitin kävelylläni en päässyt tähän apupapin taloon sisälle, mutta edellispäivänä oli onni myötä ja kirkkoherra avasi minulle oven rakennuksessa toimivaan taiteilijakotiin.

Apulaispapin asunnossa toimiva taitelijakoti on omistettu talossa useita vuosia (1946-52) asuneelle kirjailija Oiva Paloheimolle. Seurakunta teki muutama vuosi sitten kulttuuriteon kunnostamalla asunnon ja taiteilijakoti sisustettiin Paloheimon asuinvuosien tyyliin. Niinpä huusholliin tutustuessa voi astua useita vuosikymmeniä ajassa taaksepäin, kun elämä oli huomattavasti yksinkertaisempaa ja jokseenkin vimpainvapaata. Kirjailijanurkkaukseen tekisi mieli istahtaa lukemaan! Ja jos ei ole sattunut näkemään yhtä kirjailijoille pitkään merkittävää työkalua, on esillä myös pyöreänäppäimistöinen kirjoituskone eli aidosti langaton, kompakti tekstinkäsittelylaite ja tulostin - kaikki samassa.


Myönnän, että vaikka Oiva Paloheimon nimi oli tuttu, en muistanut yhtä ainoaa hänen teostaan, kun astuin taiteilijakotiin sisälle. Kun sitten näin Tirlittan-kirjan kannen, loksahti kirjailijan nimi kohdalleen ja muistin saman tien mustavalkoisena näkemäni Tirlittan-lastenelokuvan omalaatuisesta tyttölapsesta. Täytyypä napata jostain Paloheimon kirjallista tuotantoa luettavaksi. Näin voi ihan odottamatta törmätä uusiin lukuvinkkeihin.


Iso kiitos Vesilahden kirkkoherra Harri Henttiselle, joka pisti kiireet hetkeksi sivuun, nappasi avaimen kouraansa ja sekä päästi minut visiitille Paloheimon entiseen kortteeriin että esitteli huoneistoa minulle hetkisen. Kirkkoharri on aika cool ;)

Oiva Paloheimon taiteilijakoti on toistaiseksi avoinna vain sopimuksen mukaan, joten jos haluat poiketa sisälle, ota yhteys viereiseen kirkkoherranvirastoon.


Vesilahden vanha pappila (1871) on aktiivisessa käytössä edelleen, vaikka siellä ei pappi enää asukaan. Rakennuksen toisessa päässä voi asioida kirkkoherranvirastossa, toisessa puolestaan pidetään kerhoja. Myös kirkkoherra Henttisen omaperäinen ja yksityiskohtia pursuava työhuone (enkelipatsaita, rimssuverhot kukkasineen) sijaitsee tietenkin kirkkoherran virastossa.


Pappilan sali palvelee seurakuntalaisia kokoontumis- ja kohtauspaikkana. Kävelyni päättyessä torstai-iltana oli pappilakin kiinni, mutta myös tänne olin päässyt poikkeamaan edellisenä iltapäivänä sisälle ja turinoimaan muutaman muun paikalle osuneen kanssa maailman ja oman elämän menosta. Avoimia ovia me ihmiset kaipaamme...

Enpä arvannut, mitä kaikkea lyhyehköllä Vesilahden kirkonkylän raitin kävelyllä tulisi vastaan. Niin voi käydä missä tahansa, joten avoimin mielin siis kävelylle! Fiksu ottaa tietysti matkaan Vesilahden erinomaisen esitteen jo ennen liikkeelle lähtöä, minä lueskelin sitä vasta kotona...

Kommentit

 1. Tervetuloa taas Suomen polkuja tallaamaan! Niin ihania kuin Englannin polkusi olivatkin, niin tämä ei kyllä kalpene niiden rinnalla, Ihana kirkko ja kaikkea hienoa. Kiitos kaikista reissuistasi!

  Tirlittanista on jäänyt yksi säe mieleeni:
  Tirlittan lensi kanavaan,
  Tirlittan upposi.
  Tirlittan nousi pinnalle,
  Tirlittan hengitti.

  Minä kun luulin kanavaa kanalaksi, niin en yhtään ymmärtänyt mitä tuossa tapahtui. Plus että en ikinä saanut selville, mikä kumma oli okariino... Annoin kirjan naapurin tytön ihmeteltäväksi, eikä se koskaan palannut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita! Kyllä tuo Tirlittan-luritus palaa minunkin mieleeni, siinä on niin mahtava rytmi. Okariinon olin jo unohtanut! Minusta se muistutti ulkonäöltään vähän kukkopilliä.

   Poista
 2. Terve! Kiitos sivistävästä kierroksesta. Tuo Vesilahden puukirkko on tosi upea! Kirkkoherra on melkein yhtä hieno... :)
  t.Tiina
  tiinanpatikointi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina, Vesilahden seurakunnalla on mistä olla ylpeä :)

   Poista
 3. Mukavia luettavia nämä kuvalliset kävelykertomukset

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la