Linnoituksella

Lehmusten kaupungin, Lappeenrannan (perustettu 1649) raikas aamu houkutteli kävelylle vanhalle kasarmialueelle sekä linnoitukselle. Ohuen ohuen lumipeitteen alla rapisivat sekä lehmusten että vaahterain lehdet. Kuva yllä: Pusupuistoon johtava kävelytie ja Portti -teos.

Rakuunarykmentille tarkoitetut rakennukset tehtiin punatiilestä 1889-93, mutta alueella on myös muutamia vanhoja puutaloja sekä pari rakennusta, joilla on tiilinen alaosa ja puinen yläkerta. Vaikka armeijalla ei enää olekaan ratsukoita Rakuunamäellä, on osa alueesta edelleen sotilasaluetta ja vain varuskunnan käytössä. Adolf Ehrnroothin avaralla aukiolla, joka on varmasti ollut kovan kavionkopseen kohteena, on muistomerkin ympärillä hauskat hevosenkenkäkettingit. Yhden punatiilirakennuksen seinää koristavat eskadroonien sinipohjaiset vaakunat, joista yksi on erityisen uhkaava: pääkallon ja luiden koristama 2. eli Kuolemaneskadroonan vaakuna.

Kasarmialueelta kävely jatkui kohti linnoitusta, jonka hienot vallit näkyvät juuri tänä vuodenaikana parhaiten, kun puut ovat jo lähes lehdettömiä. Havupuita alueella onkin harvassa. Niemellä oli ensin ruotsalainen linnoitus (1721-41), sitten venäläinen (1741-1809). Maastossa näkyvät linnoituksen jäänteet ja vallit ovat vaikuttava näky. On mahtavaa, että tätä aluetta ei missään huumassa luovutettu gryndereille elementtitalotonteiksi, vaan vanhoja rakennuksia on säästetty ja kunnostettu.

Majurskan tunnelmallisessa kahvilassa vietetyn herkullisen teetauon (ihanaa omenapiirakkaa!) jälkeen jälkeen piti pysähtyä hetkeksi myös Kekrimarkkinoilla - ensimmäisille sellaisille. Myynnissä mm. luomutuotteita. Linnoituksen luontopolku olisi kiinnostanut, mutta koska en ollut hoksannut etsiä tarkempia tietoja ja karttaa siitä etukäteen, ei polun seuraaminen onnistunut. Onnistuin bongaamaan kaksi yksittäistä luontopolkua osoittavaa tolppaa ihan sattumalta, mutta reittiä ei ilmeisesti pysty seuraamaan ilman opasvihkoa tai etukäteisprinttiä netistä tms. Kehityskohde - kartta ja kunnon opasteet kiitos!

Lopuksi tuli ihailtua maisemia linnoituksen ylimpiä valleja pitkin kulkien; näkymät niin vesille kuin kaupungille aukeavat rinteiltä hienosti. Alue on kiinnostava kohde muulloinkin kuin kesällä. Tarinoita siellä riittää niin, että täytyy ehdottomasti lähteä joskus opastetulle kävelykierrokselle linnoituksella.

Kommentit

Suositut tekstit