Siirry pääsisältöön

Ravintolapäiväkävelyllä

Kello lähenee aamukymmentä, kun kiedon villahuivia kaulaani. Pakkasmittari huitelee -30°C tienoilla, mutta on parasta lähteä liikkeelle ripeästi: haluan varmistaa ainakin yhden herkkukokemuksen pop up-kuppilassa, ettei viimeistä palaa vietäisi nenäni edestä.
Reipas kävely aution oloisen kaupungin halki tuo meidät Keskustielle, Jyväskylän ihka ensimmäiselle kävelykadulle, joka on Gummeruksen- ja Kilpisenkadun välissä. Poppeli-lankakauppa (Keskustie 18) tarjoaa 4.2. Ravintolapäivän kunniaksi tilan Hooked On Sweets -herkuille ja minikahvilalle myymälän takaosassa, pyöreän pöydän ääressä. 
Ensimmäiset pohjoisamerikkalaisten leivonnaisten ystävät istuvat jo nauttimassa herkuista, mutta yritämme mahtua herkkupöydän eteen valitsemaan maisteltavaa.
Erilaisia juustokakkuja (mm. mustikkaa), kolmea lajia banana breadia, cookies, muffinseja, dominotryffelipalloja - no huh huh!
Kanadalainen Dominique on tehnyt mielettömän työn näitä leipoessaan. On vaikeaa valita, joten kokeilemme useaa sorttia. Nam! Saan eteeni mm. Santa's cookie-keksin, jossa on kuivattua karpaloa, tummaa ja valkosuklaata sekä manteleita. Niin hyvää ettei sanotuksi saa! On ilo ostaa muutama herkkupala myös mukaan...

Yritän seuraavaksi etsiä kännykällä netistä tietoja muista tämän Ravintolapäivän kuppiloista Jyväskylässä, mutta ikävä kyllä sivusto on ylikuormassa, eikä tarpeeksi tarkkoja pelastavia tietoja löydy kuin Sepänkeskuksen ravintolasta. Muita olisi ilmeisesti ainakin Väinönkadulla ja Yrjönkadulla, siispä etsiskelemään.

Tarkkailen Väinönkadulla toiveikkaana oviaukkoja ja portinpieliä. Missään ei näy opastavaa kylttiä pop-up-ravintolaan! Vesiperä. Laajennan etsinnän vielä hiljaisemmalle Yrjönkadulle, mutta epäonni jatkuu, ei kyltin kylttiä. Olisi pitänyt valmistautua paremmin eli ottaa taskuun lista tarkoista osoitteista.
Lopulta tärppää, sillä Yrjön- ja Kyllikinkadun kulmauksen ravintolapäiväravintola Sovinto on pystyttänyt mainokset myös ulko-ovelle. Sepänkeskus-nimeä käyttävä rakennus on nykyään nuoriso- ja kansalaistoiminnan keskus, mutta sen historia pitää sisällään muutakin. Aulassa olevan valokuvan mukaan talossa oli 1950-luvulla mm. Suomen Ase ja Työkalu-niminen liike.
Sisällä tunnelma on rauhallinen, nurkassa viritellään soittimia ja kohta alkaa soida musiikki. Sovinto-ravintolaa pitävät päivän ajan Jyväskylän vihreät nuoret ja opiskelijat; tarjolla on kahta lajia tortilloja, hedelmäsalaattia sekä teetä,  kahvia ja mehua.
Ravintolapöydille on ripoteltu presidenttiehdokas Pekka Haaviston vaalirekvisiittaa. Tortilla ja tee maistuvat akustisen kansanmusiikin tahdissa.
Sitten taas ulos jatkamaan kävelyä... Katson kaihoten Pitkäkadulla omakotitalon piipusta kohoavaa savua. Olisipa matkan varrelle sattunut yksi pop-up-ravintola, jossa olisi saanut lämmitellä elävän tulen ääressä!

Kommentit

 1. Minä vietin lähes koko lauantaipäivän sisällä koulujuttujen parissa, alkuviikosta kun on monenmoista deadlinea tiedossa. Tänään sentään uskaltauduin pakkaseen suunnatakseni kirpparille ja matkalla moni kanssakulkija suunnisti ilmeisesti vaaliuurnille. Illalla jännitetään...

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti moni uskaltautui ulos ja kävi tänään edes äänestämässä, jos ei ehtinyt aiemmin :)

  Pakkanenkin voisi oikeasti hellittää, sillä taisin toissailtana vahingossa palelluttaa sormeni, kameraa pidellessä...

  VastaaPoista
 3. Upeita kuvia! Nyt seuraavaksi Kissanviiksen ruokaravintolaan... löytyisiköhän listalta vielä 60-luvun grillipihvi ;)

  VastaaPoista
 4. Kiitos, ja toivottavasti Kissanviiksistä löytyi toiveruokaa!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta.
Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella).
Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella.
Komeat kukat piristävät kummasti sateist…

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin.
Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään, vaan Kotiteollisuuden kappaleelle. Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen.
Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta.
Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro.
Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös ja pian edessä o…

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta. Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää.

Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. VeijosenLuontopolku-runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ...Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?...
Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus...
Luontopolun vieressä Saparo-niminen lampi näyttää silt…

Yläkaupungin uusi helmi: The Local Culture Hostel & Café

Tämän punatiilisen kaunottaren seinien sisällä on ollut monenmoista, kuten Jyväskylän kaupungin viljamakasiini, Jyväskylän Tieteellinen kirjasto, kaupunginkirjasto, Suomen kotiteollisuusmuseo ja yliopiston rehtoraatti. Nyt ketjuun liittyy myös kahvila- ja majoitustoiminta, kun rakennuksen ovet avautuivat jälleen myös yleisölle: tänään vietetään The Local Culture Hostel & Cafén avajaisia.


Sisääntuloaulan oikealta puolelta, kaarevien portaiden ja upeiden, kunnostettujen pariovien takaa avautuu kahvilan (ja hostellin vastaanoton) puoli. Näin paikallisen asukkaan vinkkelistä onkin mahtavaa, että rakennus ei ole vain hostellin majoitusasiakkaille avoin, vaan tänne pääsee nyt astumaan vaikkapa kahvikupposen merkeissä sisälle kuka vain.


Kahvilassa oli heti vastassa iloinen puheensorina; mukava määrä asiakkaita oli heti näin ensimmäisenä virallisena avajaispäivänä löytänyt paikkaan tiensä.


Hostelli-kahvila mainostaa olevansa kasvis- ja vegaanikahvila, jossa tarjotaan paikallisia herkku…

Kirkonkylän raitilla, Vesilahti

Vesilahden kirkonkylä on viehättävästi käveltävän kokoinen. Olin käynyt Vesilahden kirkolla aiemminkin, mutta vasta nyt otin aikaa kesäiselle kävelyretkelle kauniin kirkonkylän raitilla. Tutkin hetken karttaa kunnanviraston luona (ihan toista kuin isompien kuntien virastokolossit!) ja kävin aluksi tervehtimässä puurakennuksen pielessä seisovaa veistosta, sorjaa kurkea - Vesilahden nimikkolintua. Liekö nimikkolinnun valintaan innoittanut satoja vuosia Laukon kartanoa isännöinyt Kurki-suku vai itse lintu?


Kunnanvirastolta kävelin tien laitaa muutaman muun viehättävän puutalon ohitse ja ylitin tien poiketakseni Makasiinille, jonne mennään Oltavantietä. Oltavantieltä voi muuten astua myös Mentäväntielle (hmm, Tultavantie jää puuttumaan). Olen joskus popsinut Makasiinilla hyvää pizzaa, nyt tyydyin tutustumaan aivan upeaan Lasse NiskalanÖtökät-valokuvanäyttelyyn, joka oli viimeistä päivää esillä. Oli pakko ostaa mukaan kortteja hänen mahtavista luontovalokuvistaan.


Sitten taas takaisin tie…