Siirry pääsisältöön

Kuopio: pieni korttelikävely

Kuopiossa paistaa aurinko, kun pysähdyn kaupungintalon eteen. Kaupungintalon edustalla infotaulussa kerrotaan sanoin ja kuvin, millaista kävelykeskustaa Kuopioon ollaan parhaillaan rakentamassa, edelleen jatkuvan torin remontin ohella.
Havainnepiirros näyttää tulossa olevan kävelykatualueen ja erillisistä kuvista selviää, miltä näyttävät jatkossa valaisinpylväät ja niiden kukka-amppelit, pyörätelineet, vossikkapuomi tai puiden juuristoritilät! Kävelykeskustan puulajeiksi on valittu punasaarni ja upeasti valkoisena kukkiva pilvikirsikka.
Aivan kaupungintalon vieressä on hautakiveä muistuttava graniittimuistomerkki, jota en ole aiemmin huomannutkaan. Kivipaasi on pystytetty paikalle Kuopion ja koko Pohjois-Savon ensimmäisen kirkon (1552) muistoksi; pyhättö poltettiin 1611.
Viereinen Korkoa korolle -patsas puolestaan kuvaa suutaria naulaamassa pieksun pohjaa paikalleen. "Suutarit perustivat Kansalliskaupan 1890", kertoo patsaan jalusta. Enää pitäisi tietää, mikä on Kansalliskauppa...
Pujahdan kerrostalojen välistä Hatsalan hautausmaalle nouseville portaille. Tasaisella nurmikolla on vastassa joukko vanhoja hautaristejä, joissa erottuu syntymävuosia jo 1700-luvun puolelta. Värjäri Fredrik Tornbergin (1793-1847) ristin takana lukee hellyttävästi: Af en trogen och tacksam maka.
Rautaristit ovat yksinkertaisuudessaan kauniita, mutta nurmella on myös hautakiviä. Flora Katarina Ramnin marmorista hautakiveä ympäröi hieman rispaantunut aita, kuten muutamaa muutakin viimeistä leposijaa. Täällä olisi varmasti mielenkiintoista olla hautuumaakierroksella oppaan kera (*alueesta kertoo lisää myös Kalmiston kertomaa -teos).
Hautausmaakorttelin sankarihautojen rivistö on kukitettu ja suoraviivainen. Astelen nurmikon poikki Hatsalankadun ja Suokadun kulmaan, palatakseni jalkakäytäviä pitkin toiselle puolelle toria.
Suokadun varressa pysähdyn ihmettelemään Mostly Out of Cardboardia. Kartonkivalaisimien hauskoja prototyyppejä on ripustettu ikkunaan, jossa luvataan, että valot syttyvät elokuussa, mutta en pääse vielä näkemään, miltä valaisimet näyttävät toiminnassa.
Ohitan Suokadulla taidegallerian Tila 33, mutta sen ovet ovat kiinni. Savon Sanomien edessä Lehtipoika (Raimo Utriainen, 1961) kiljuu äänettömänä myyntihuutojaan. Kierrän tuomiokirkon puiston, poikkean taidemuseolla mutta päätän vaihtaa korttelia.
Kuninkaankadulla, Muotoiluakatemian Kafetemia-lounaskahvilan tiiliseinää vasten, on ensimmäinen Kuopiossa näkemäni taideteoksen koristama sähkönjakokaappi. By tuntematon tekijä.
Toisella puolella katua, Kirkkokadun kulmauksessa, odottaa kolmikielinen katukyltti. Olen saapunut Korttelimuseon luo; kyltti on yhden museon rakennuksen seinässä. Astun sisään Korttelimuseon portista ja käyn alkajaisiksi nauttimassa museon mukavan kahvilan antimista.
Osa Korttelimuseon rakennuksista on alkuperäisillä paikoillaan, mutta jotkut taloista on siirretty tälle rauhaisalle alueelle lähitienoilta keskustasta.
Jo piha-alueella on mukava käyskennellä ja vaikka istahtaa alas, mutta sisällä rakennuksissa on myös nähtävää. Minna Canthille kuulunutta esineistöä sisältävän huoneen tunnistaa seinille ripustetuista Canthin kuvista, mutta Canth ei ole itse asunut talossa.
Näyttelytilassa on esillä Kuopion historiasta kertovan näyttelyn ohella upeita kansallispukuja - Sakkolan ja Raudun puvun kirjonta on aika huikaisevaa! Tämä rakennus on alkuperäisellä paikallaan. Opin historianäyttelystä, että rännikatujen leveys on 12 kyynärää eli 7,1 metriä.
Puutaloissa voi nähdä, millaisissa tiloissa on työskennellyt apteekkari, suutari tai kutoja. Jopa ulkohuussi löytyy, mutta se ei ole enää käytössä... 1930-luvun kaupunkilaisperheen sisustuksesta löytyy jo tutun näköisiä huonekaluja - K-tuoleja ja samanmallinen sohva. Museossa riittäisi tutkittavaa pitkäksi aikaa, mutta kaipaan sittenkin museorakennuksista takaisin ulkoilmaan.
Kävelen museolta alamäkeen, kohti matkustajasataman korttelia ja järvellä töräytteleviä sisävesilaivoja. Satamassa on vielä avoinna viimeisiä päiviä (5.8. saakka) Taidetori 2012, jossa voisi taiteilla itsekin, mutta tyydyn katselemaan toisten kätten töitä...
Himmeästi välkehtivä Jätekukko on yhteisötaideteos, joka on taiteiltu vanhoista tuikkukynttilöistä! Metallikuoria on tarjolla edelleen ja niistä syntyy Tuikkutyöpajalla jatkuvasti uusia koristuksia kookkaalle kukkoselle. Minneköhän tämä teos valmiina päätyy?

Kommentit

 1. Hei, kiitos tästäkin katsauksesta! Ihailtavasti jaksat kulkea.

  Itse kävin Kuopiossa alkukesästä, mutta en tehnyt Korttelimuseosta postausta, sillä museon sisällä otettuja kuvia ei henkilökunnan mukaan saanut laittaa ilman erillistä lupaa internettiin. Sinä varmaankin kysyit yli-intendentiltä luvan...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk! Kuuntelin puolella korvalla lipunmyyjän litanian kuvien ottamisesta omaan käyttöön (luvallista) mutta en sillä hetkellä ajatellut blogijulkaisua - kävelypostaus kun ei aina suinkaan pysähdy sisätiloissa.

   Kommentistasi viisastuneena laitoin jo lupakyselyn menemään Korttelimuseoon, joten pian selvinnee, tuleeko muutakin kuin nuhteita eli onko tästä postauksesta poistettava kolme sisätilaotosta (kuistin ikkunat sisäpuolelta, kansallispuvun yksityiskohta ja osa kodin interiööriä). Olisi kuitenkin kiva, jos kuvat saisi pitää paikallaan, koska tämä on täysin epäkaupallista toimintaa ja kuvien laatu resoluutioltaankin vaatimaton.

   Poista
  2. No niin, asia kunnossa: lupa Korttelimuseon kuvien käyttöön blogissa kysytty ja saatu museolta :)

   Poista
 2. Hei! Kiitos ihanasta Kuopio-retkestä! Oli kiva nähdä tämä, kun oma tän kesän Kuopiokäynti meni vähän sitä revittyä keskustaa päivitellessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, torin ympäristö paketoituine kauppahalleineen on nyt aika surkea näky. Olen yrittänyt ummistaa remontilta silmäni...

   Poista
 3. Hih,olipas mukavaa katsoa Kuopiosta toisen silmin :)
  Joo,itsekin olen usein kävellyt tuon galleria Tila33:n ohitse, mutta ovet ovat olleet kiinni. Ja suurimmaksi osaksi siellä on vain kahden taiteilijan (Seija Haarala ja Riitta Hellén-Vuoti) teoksia.
  Tuikkukukko (Jätekukko) menee valmistuttuaan Heinälammin rinteen kaatopaikkaa koristamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turistina tassuttelin, kuten yleensä... Ai että Tuikkukukko (loistava nimi!) menee kaatopaikalle? En ole tullut käyneeksi monellakaan kaatopaikalla, joten kaatikselle tuotettuja taideteoksia ei ole tullut nähtyä. Hauska veto!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la