Muutoksia Moirislammella ja kampuspuistossa


Kävelen Voionmaankadulta uudistetun Moirislammen puistoon, missä näyttää nyt tyystin erilaiselta kuin aiemmin kesällä, kun työkoneet vielä jylläsivät. Puustoa sekä kasveja Moirislammen ympäriltä on harvennettu ja kasvit lammessa uusittu. Veden tyynestä pinnasta heijastuu Jyväskylän ammattikorkeakoulun musiikille pyhitetty talo.
Seminaarinmäen puoleisella laidalla lampea on vielä piilossa Timo Hannusen taideteos Varjot, joka paljastetaan pressupakettien alta perjantaina 17.8. klo 14. Mitähän huppujen alta löytyy?
Muistan Moirislammen vanhat, villimmät vesikasvit, joten vastikään veteen istutetut kasvit näyttävät vielä jonkin aikaa hassun harvoilta - etenkin kun pinnan alta erottuvat vielä neliskanttiset istutusruukut.
Uuden uutukaisissa puistonpenkeissä on jännän kaarevat käsinojat.
Ilta-auringon valossa lampi ympäristöineen ja uudistettuine puistokäytävineen näyttää jopa liian siistiltä ja kiillotetulta, mutta eiköhän maisema tästä vielä rentoudu ja viherry, kun taimet kasvavat korkeutta ja leveyttä.
Kävelen Moirislammelta uimahallin suuntaan ja mietin kunnostetulla kävelytiellä, joutuukohan vanhan Moirislammen kohdalla edelleen melko luonnontilaisena kasvava puisto joskus vielä isomman raivauksen kohteeksi.
Puiston reunalla on useita iso haapoja. Yksi niistä on varsin läheisissä väleissä lyhtypylvään kanssa, eivätkä nämä kaksi varmaankaan ikinä eroa toisistaan.
Yliopiston päärakennuksen takana aukiolla on harmaiden graniittipenkkien väliin ilmestynyt uusia puupenkkejä ja penkkien välit on raivattu aluskasvillisuudesta sekä väliin on tehty hiekkakäytäviä. Toivottavasti syksyllä riittää hyviä kelejä, että penkit saavat käyttöä.
Seuraan kävelytieltä erkanevaa polkua Ilokiven suuntaan. Polulle on ilmestynyt pieni graniittieste. Kivipaateen on kaiverrettu teksti ANTI, numero 25 ja pienemmällä, hetkinen, lukisiko tuossa SWAN?
Pujahdan Taavettilan riihen ohi Villa Ranan uudistettuun puistoon, jossa alkaa olla lähes valmista uusien opiskelijoiden astella. Alueella kaadettiin jo kevättalvella puita, mutta nyt näkyy myös muiden puutarhatöiden jälki.
Aiemmin hurmaavasti villiintynyt puutarha on nyt entistä avarampi ja valoisampi, vasta uuden kasvunsa alussa. Poissa ovat mm. saniaisryhmät sekä Oppio-omenapuiden taimet. En tohdi tehdä jälkiä vastakylvetylle nurmikolle nähdäkseni, ovatko omenapuiden vierestä ylös kavunneet puuaskelmat vielä entisellään.
Villa Ranan kivimuurin vieressä  oli aiemmin puuportaat. Tuleekohan paikalle vielä uudet rappuset vai jääkö tähän vain kävelypolku...
Ennen isot ruusupensaat lähes estivät kulun yläpihalta omenapuiden suuntaan; vanhat pensaat ovat poissa ja uudet, pienet pensaiden taimet tilalla. Käsittääkseni on harkinnassa, että muurin viereen, paikalla aikanaan olleiden kasvilavojen paikalle voisi kenties tulla jotain samantapaista uudelleen.
Villa Rana tulee nyt aiempaa paremmin esille, mutta mietin, oliko tähän rakennuksen viereen edellisessä harvennuksessa jätetty kookas kanto siinä liito-oravia varten; nyt tuo kanto on pätkitty ja poistettu.

Seminaarinmäen ja sen ympäristön upeaa viheraluetta ei ole vuosikausiin suuremmalti hoidettu, joten näitä puistoalueen muutoksia ei voi olla huomaamatta. Toivottavasti myös Jyväskylän yliopiston kasvitieteellinen puutarha saa uutta nostetta... On mielenkiintoista seurata, miltä uudistetut kohteet näyttävät muutaman vuoden kuluttua.

Kommentit

  1. Kiitos! Näitä sinun reittikuvauksia on entisestä kotikaupungista todella mukava lukea ja nytkin tuli ehdoton vierailukohde kameran kanssa liikkumiseen seuraavalle Jyskälälä reissulle.

    Tuo kasvitieteellinen on todellakin aina jäänyt hieman hämärään, myös paikallisille. Jospa se nyt sitten :)

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla :)

    Jyväskylän yliopiston kasvitieteellinen puutarha olisi varmasti helpompi hahmottaa, jos se olisi pieni ja rajattu alue, mutta puutarha on ikään kuin kätketty luonnolliseksi osaksi puistoja. Nyt puutarhan voi "havaita" pienistä asioista Seminaarinmäellä, Mattilanniemessä ja Ylistönrinteellä: nimikylteistä, joita on kiinnitetty monipuoliseen lajistoon.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi