Siirry pääsisältöön

Talvinen Nyrölän luontopolku

Jo reilun parinkymmenen kilometrin matka upeiden lumisten metsien ympäröimää tietä Jyväskylästä Nyrölään tuo hyvän fiiliksen. Kuinka kaunista! Entä voiko Nyrölän luontopolkua kulkea talviaikaan? No mikä ettei. Lumitilanteesta ja edellisten kulkijoiden määrästä ja tarpomistavasta riippuen ainakin lumikengillä, mutta osa reitistä saattaa olla käveltävissä myös ilman erityisvarusteita.
Vasemman kautta lähtevällä, myötäpäivään kulkevalla reitillä ei tuoreita jalanjälkiä näy, mutta moottorikelkka on ajanut siitä ennen edellistä lumisadetta. Sen sijaan suoraan Iso-Mustan laavulle oikaisevaa reittiä on kävelty ihan äskettäin. Kumman valitsen? No kas, sattuipa olemaan kyydissä lumikengät...
Kun kaupungissa lumi on ehtinyt jo varista puista, riittää Nyrölän maisemissa hiutalekerrostumia niin maassa, puissa kuin polun opasteilla. Päätän olla oikaisematta kevytkulkuisempaa kelkkauraa pitkin ja käännyn kiltisti seuraamaan merkittyä reittiä kuusimetsän siimekseen.
Reittiopasteina näkyy muutamissa puissa myös maalimerkkejä. Taitavat olla heijastavaa maalia? Siitä ei ole mitään haittaa, jos sattuu kulkemaan luontopolkua hämärämmällä.
Lumikengät ovat metsässä tarpeen, sillä polkua edessäni ei ole valmiiksi tallattu. Reitti erottuu silti pääosin hyvin selvästi ja vain yksi pieni polun yli rojahtanut puu yrittää hidastaa kulkua. Hangelta erottuu siellä täällä reitin poikki viilettäneiden eläinten jälkiä. Enää pitäisi tunnistaa, mitkä jäljet ovat minkäkin otuksen.
Vitivalkoinen lumi on maalannut maiseman tyystin erilaiseksi kuin viime visiitillä, joka sattui syksyiseen aikaan. Vaikka värit ovatkin toiset, huomaan kuitenkin muistavani tuttuja paikkoja reitin varrelta. Ahaa, tuossa puiden takana on lähteestä kaivettu lampi, Saparo. Äskettäinen juttu Suur-Jyväskylän lehdessä avasi Nyrölän nimen saloja: sen taustalla on sana nyry (nira), joka paikannimiä tutkineen Ilmari Kososen selvityksen mukaan tarkoittaa pientä vesiuraa. Nyryjä on tyypillisesti lähderikkailla alueilla.
Astun metsän suojista hakkuuaukealle. Metsän reunan puumaisema on huikaisevan kaunis mustavalkoisuudessaan, kuin luonnon grafiikkaa.
Kun haen hakkuuaukealta silmiini reittimerkkejä, keltaisella maalilla merkittyjä heinäseipäitä, menee hetki ennen kuin erotan edempää seuraavat lumen kuorruttamat tolpat. Talsin tovin eteenpäin, sitten uutta reittiopastetta ei enää osukaan näköpiiriin, vaikka tiedän olevani aivan sen lähellä. Vaan eipä tuo haittaa, sillä luontopolun reitti osuu tuossa tuokiossa samalle pikkutielle, jolle olen omaa reittiäni astellut.
Lumen suojissa on reitin varrella komea, pitkä halkopino. Moottorikelkan hiihtäjille äskettäin tekemä ura kääntyy vasempaan, minä jatkan matkaa eteenpäin ylämäkeen. Muistelen kuusimetsän syksyä ja hehkuvan vihreää sammalikkoa.
Lumikengillä astelu on joutuisaa, sillä kelkkailija on käynyt ajamassa lenkin myös luontopolun reitillä, eikä jalan alla juuri upota. Pääsen kuitenkin nauttimaan koskemattomalla lumella tassuttelusta kun kelkkaura erkanee merkityltä luontopolkureitiltä mäen laella, entisen Rinteelän tilan maisemissa. Pakkaslumen rakenne on juuri sopivaa, kevyttä kulkea! Etenkin alamäkeen...
Tiheähkössä kuusimetsässä on jotenkin epätodellinen tunnelma. Hennon lumipeitteen suojaamat oksat piirtyvät tarkasti, säännöllisen epäsäännöllisinä kaarevina viivoina esiin. Grafiikkaa jälleen.
Pujahdan lumen kaarelle painamien nuorten lehtipuiden lomitse eteenpäin hangessa ja pian kohtaan edellisen kävelijän jäljet, jotka johtavat läheiselle louen malliselle laavulle. Viimeksi täällä kulkiessani se oli vielä hivenen keskeneräinen, mutta tämä kerrassaan kaunis laavu on selvästi ehtinyt olla käytössä jo jonkin aikaa. Jäisinkö tähän evästauolle vai jatkanko vielä matkaa saaren laavulle?
Kävelen suon poikki kohti Valkaman vetolossia, jolle ei ole ollut käyttöä Iso-Mustan jäätymisen jälkeen. Jään yli menee kävelijöiden tekemä polku. Muutama muu laavukävijä koirineen on ehtinyt poistua saaresta juuri ennen kuin saavun sinne itse. Ihan kuin laavulta kuitenkin leijuisi savun tuoksu...
Oikeaan osui: edellisten kävijöiden jäljiltä on nuotiopaikalla vielä hiillosta jäljellä. Puhaltelen hetken aikaa kekäleitä ja kohta lieskat taas nousevat. Aika ottaa repusta termospullo ja eväät esille ja istahtaa alas nauttimaan leppoisasta talvikelistä nuotion ääressä. Pitää käydä istuskelemassa louelaavulla toisen kerran, sillä turha tuhlata polttopuita omien tulien tekoon tällä kertaa.
Tauon jälkeen matka jatkuu; laavulta on hieman toista kilometriä parkkipaikalle. Koko luontopolkureitin pituus ympyräreittiä seuraten on reilut kolme kilometriä.
Lumi on painanut kevytrakenteisen kaariportin hakkuuaukean läpi kulkevan luontopolun ylle. Tästä ei ole enää pitkästi lähtöpaikalle, usean kulkijan tallaamaa polkua pitkin. Niinpä lumikengätkin voi napata jo kainaloon, sillä tässä upottaa enää hivenen. Luonnon helmassa talvipäivä on kaunis, vaikka taivas ei olisikaan kirkkaan sininen.

Kommentit

 1. Vautsi, mitkä maisemat!
  Sulla on tosi hyviä vinkkejä toteutettavaksi. Odotan että saisin itseni nyt keväällä liikkeelle.
  Mutta se edellyttää aikaa, toivottavasti en tyri mahdollisuuttani aikoina johon vapautta piisaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on aivan huippumahtava luonto ja kaunista katseltavaa ihan lähituntumassa - tai pienen matkan päässä. Ylös, ulos ja liikkeelle siis :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la