Jyväskylä: Galleria K6A6

Voiko olla pienempää gallerian mainosta kadun varressa? Alle postimerkin kokoinen, valkopohjainen tarra K6A6 on ainoa viite siitä, että ovisummerin painamisen jälkeen on mahdollista päästä visiitille yksityiseen taidegalleriaan. Ja tähän asti päästäkseen on pitänyt joko saada vinkki kaverilta, lukea oikea tekstinpätkä lehdestä tai... No, googlaustakin helpottaisi jos tietää tämän kryptisen lyhenteen, joka on selkokielistettynä Kauppakatu 6 A 6.
Ovisummerin napin painamisen jälkeen odotamme hetken jännittyneinä, sitten summeri pärähtää ja astumme porraskäytävään, jossa on siinäkin pieni taiteellinen yksityiskohta: nauhamaisena kulkeva yksinkertainen seinämaalaus. Sisääntulo on heti kivempi verrattuna siihen, että seinät olisivat vain yksiväristä pintaa. Sitten vielä muutama askel käytävää ja kun oikea ovi löytyy, soitan ovikelloa. Meidät toivotetaan tervetulleiksi eteisgalleriaan.
Sinisävyisen valon täyttämässä huoneessa väreilee taideteos: Aino Mäntyvaaran ääni- ja valoinstallaatio Utopia. Eteisgalleriassa ei tarvitse arkailla, vaan kattoon ripustettua installaatiota saa rauhassa tutkia lähempää, kiertää sen ympäri, asettua sen alle. Jos kohta ensivaikutelma vie ajatukseni avaruuteen, on tekijä ajatellut enemmän meduusoita. 
Olli Aarnin teokseen suunnittelema äänimaailma vie vedenalaiseen tunnelmaan, jota tarkkaillessaan voi löytää teoksesta ekologisia viestejä. Mitä kaikkea valtameret ovatkaan tulvillaan? Kannattaa siis katsoa teoksen yksityiskohtia tarkemmin.

Kerrostaloasunnon eteisen muutaman neliömetrin tilassa toimiva eteisgalleria K6A6 yllättää iloisesti. Pienessäkin tilassa voi mainiosti pitää taidenäyttelyn ja esillä oleva teos koskettaa. Museoissakin työskennellyt Darja Zaitsev kertoo muuttaneensa asuntoon viime kesänä ja saaneensa ajatuksen omasta galleriasta - ja syksyllä eteisgalleriassa oli neljän eri taiteilijan näyttelyt. Vuosi 2014 alkoi kirjallisella käyttögrafiikalla, seuraavissa näyttelyissä on luvassa äänitaidetta ja valokuvia. K6A6-eteisgalleria on avoinna ainoastaan viikonloppuisin.

Kommentit

  1. Jännittävää! Olen ollut tietoinen tuosta pienen pienestä galleriasta mutten ole uskaltanut tarttua hetkeen. Onpa mielettömän upea tuo kuvien sähäkkä sininen väri.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi