Siirry pääsisältöön

Maisemaretki Lehesvuorelle, Jyväskylä


Pistäydyin äskettäin Puuppolassa maisemaretkellä katsastamassa Kuukanpään kulttuurimaisemaa, joka oli jo aiemmin maakunnallisesti arvokas kulttuurimaisema, mutta Keski-Suomen liitto arvioi vuonna 2016 sen peräti valtakunnallisesti arvokkaaksi. Kyseiseen kulttuurimaisemaan kuuluvat järvet, kumpuilevat pellot ja niitä ympäröivät metsien peittämät mäet, tai hyvä on, vuoret, ja kyllä niissä silmä lepäsi. Sieltä Kuukanpään puolelta katsottuna Lehes- ja Vähäjärven takana kohosi ennestään tutun Punavuoren lisäksi myös Lehesvuori, jonka huippu kohosi silminnähden Punavuorta ylemmäs.

Siis sinne.

Tutkailin kartasta, että helpoin kävelyreitti Lehesvuoren laelle löytyisi vuoren pohjoispuolelta, mihin Jyväskylästä tulee matkaa noin 15 km. Puuppolan maisemista Lehesvuorta lähimmäksi pääsee Matinmäentieltä kääntymällä ensin Kappeliahontielle ja siltä edelleen kartan mukaan pari kertaa nimettömille pikkuteille. Se ainokainen autopaikka tien varressa vapautui sopivasti juuri saapuessani ja sain puolukanpoimijalta läksiäisiksi vielä polkuneuvot.


Olin odottanut tavallista metsäpolkua, mutta vastassa oli kosteahko metsäkoneen tai traktorin avaama ura, joka kohosi tieltä metsän kautta hakkuuaukealle. Sieltä ura kaarsi ylös vasemmalle, kohti Lehesvuoren lakea. Ylempänä rinteessä uralta oli vielä käännyttävä heinikoituneemmalle uralle, jonka huomasi helposti johtavan Lehesvuoren korkeimmalle kohdalle.  Huomasin sorkan jäljen mudassa. Hirvi vai kauris? Kumpiakin näillä main liikkuu. Sitten tunsin jotain poskellani. Hirvikärpänen! Kaivoin pipon taskusta. Jospa eivät ainakaan päänahkaan mönkisi. Onneksi niitä kiusankappaleita ilmaantui tielleni vain pari.

Kun olin kavunnut hakkuuaukean halki jo lähelle Lehesvuoren huippua, käännyin katsomaan taakseni. Mitkä maisemat!


Pieni kivipino markkeerasi selkeästi, missä nyppylä on korkeimmillaan. Lehesvuoren huippu on maastokartan mukaan 215,4 metrin korkeudella merenpinnasta, mikä ei jää paljoa jälkeen esimerkiksi Laajavuoren (227 m) korkeimmasta kohdasta.


Siirryin korkeimmasta kohdasta lähemmäs kalliojyrkännettä ja laskeuduin vähän alemmas. Sellaisia pystysuoria kallioita kuin esimerkiksi Punavuorella tai Halsvuorella ei tässä Lehesvuoren rinteessä tainnut olla, tai sitten en ollut oikeassa kohdassa. Tutkin rinnettä varovasti hetken aikaa ja nousin sitten takaisin ylös.


Vaikutti siltä, että se kaikkein paras maisema avautui jo tulomatkareittini varresta, eikä täältä korkeimpien kallioiden päältä. Alarinteen hakkuut olivat avanneet näkymiä alempaa, mutta jyrkimmässä rinteessä kasvavat männyt kätkivät Puuppolan kaukaisemmat maisemat taakseen.


Alkoi olla evästelyn aika. Lähdin metsän reunaa pitkin etsimään sopivaa paikkaa, johon istahtaa alas. Askeltaminen kävi aika verkkaan, sillä täydensin välipalatarjontaani kypsillä puolukoilla, joita rinteessä riitti ihan mukavasti.


Kaivoin repusta termarin ja sämpylät. Kyllä tällaisessa paikassa kelpaa istahtaa alas retkieväitä nauttimaan!


Kuukanpään kulttuurimaisema näytti tästäkin suunnasta tosi komealta. Metsät olivat jo alkaneet saada viehättävästi syksyn sävyjä, viljapellot odottivat enää puimuria. Tikkakosken suunnasta erottui lentokentän kiitorata ja kohta taivaalle kohosi lentokone. Toivon sydämestäni, että Lehesvuorelta näkyvät pellot säilyvät viljeltyinä vielä pitkään!


Kun maltoin siirtää katseen maisemasta lähiympäristöön, huomasin viereisellä sammalmättäällä hauskanmallisen sienen. Kaivelin muistiani. Jotain korvasientä muistuttavaa tuossa yksilössä oli. Ettei vain olisi piispanhiippa? Pikagooglaus kertoi, että hyvin mahdollista, onhan nyt piispanhiipan satokausi. Jätin yksilön kasvamaan ja päätin keskittyä etsiskelemään paluumatkalla autolle vähän tutumpia sieniä kotiinviemisiksi.

Kannatti kavuta Lehesvuorelle.

Kommentit

  1. Onpa todella komeat maisemat! Ja olen kanssasi samaa mieltä: kunpa Suomessa säilyisi maatalous pellot pysyisivät viljeltyinä. Tämä syksy on ollut niin haasteellinen, kun aina vaan sataa. Osa viljoista jää varmasti pelloille, kun puimurilla ei pääse työn tekoon.

    Hyvää viikonvaihdetta, Upe

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piipe! Toivotaan että pellot kuivavat sen verran (eikä muutenkaan sada tolkuttomasti), että viljankorjuu onnistuu. Nyt ei ole tainnut olla siltä osin hyvä alkusyksy.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la