Kesyä

Kävelin perjantaina Keski-Suomen museolle ja poikkesin poikkeuksellisesti sisälle asti. Kolmannen kerroksen Jyväskylä-hallin pienoismalleista hahmottaa hyvin kaupungin alueella tapahtuneita muutoksia, vertailun nykyhetkeen voi sitten tehdä omassa päässään tai alueita jalan tutkiskellessa. Ehkä jonain päivänä museossa on kolmiulotteinen elämys Jyväskylästä vaikka vuonna 2010-luvulla. Jopa ruutukaava-alueellakin kun tapahtuu edelleen.

Vaasankadun ja Vapaudenkadun kulmassa on jo 2007 puretun Kesyn koulun (Cygnaeus-lukion) paikalla edelleen vain laaja parkkipaikka ja Cygnaeuksen puiston puoleisella sivustolla pieni monttu. Oliko tontille tulossa seuraavaksi asuintaloja vai julkista rakentamista? En muista. Entä onko lama hidastanut rakentamista, vai missä viipyvät virkeät kaivinkoneet, nosturit ja rakennusporukat?

Cygnaeus-puistosta on joka tapauksessa edelleen hämmentävän avara näkymä (yllä) Vaasankadun suuntaan, kun pikkuruinen puisto oli ennen lähes huomaamaton. Ikään kuin puiston umpinainen "takaseinä" olisi nyt poissa. Puiston Uno Cygnaeuksen patsas ja sieltä vuonna 1888 puretun vanhan kirkon muistolle pystytetty veistos ovat tulleet varjoista esille.

Kommentit

Suositut tekstit