Siirry pääsisältöön

Omena-aika


Astun Seminaarinmäen kampuksella sivuun hiekkakäytävältä. Ihan suruttomasti nurmikolle, muhkeiden koristeomenapuiden alle, pudokkaita väistellen.  Pieniä, enimmäkseen vihreäposkisia omenaisia riittää. En hoksaa kokeilla, miltä ne maistuvat; jostain aiemmasta pikkuomenan maistamisesta on jäänyt kirpeä maku suuhun. Itse asiassa, miksei Aallonpuistoon ole istutettu "oikeita" omenapuita, joista opiskelijat voisivat napsia ohimennen syksyn satoa suuhunsa, poimia evästä päiväksi?
Hyvähän täällä on haaveilla. Ehkä koristeomppupuut ovat komeampia kukkijoita. Jyväskylän seminaarin aikaan Seminaarinmäen alueella oli mm. kasvitarhoja ja -huoneita sekä hedelmäpuutarhoja, joissa saivat ahertaa puutarhurien ohella myös opiskelijat - osana opintojaan - mutta satoakin käytettiin seminaarin ruokahuollossa.

Laskeudun yliopiston päärakennuksen vierestä alas rinnettä ja pujahdan Villa Ranan villiintyneeseen puutarhaan tuomen oksien lomasta. Täällä on kuin muistona hyötypuutarhasta pari ihan "oikeaa" omenapuuta, mutta niiden yläoksilla näkyy enää harvassa hedelmiä. Haravoin katseellani maata ja kohta onnistaa: noukin aluskasvillisuuden seasta pari omenapuun hylkäämää, eheäihoista hedelmää. Pyyhkäisen omenaa hihaani ja puraisen. Nam.

Kun lähestyn Kauppakatua pitkin keskustaa, on Kirkkopuiston laidalla Katriinan kaupan ikkunassa laatikollinen Kuohun luomuomenia. Muutaman askeleen päässä pysähdyn taide- ja kehystysliikkeen ikkunan eteen - omenia. Yrjö Varjanteen akvarellin omenat ovat herkkyydessäänkin syötävän hyvän näköisiä, kun taas Mildebergius kuvaa Ikivihreä -työssään omenaa pehmustetulle tyynylle nostettuna. Ottaako työ kantaa oudon kauan säilyvään omenaan vai ihanan omenan puolesta...

Kommentit

 1. Olipas sinulla omenantäyteinen päivä! :)

  VastaaPoista
 2. Jep - tämä satokausi on hienoa aikaa...

  VastaaPoista
 3. Ajattelen joskus ihmetellen että olen käynyt koulua (koriste)omenapuiden katveessa. Oikeita omenoitahan ne eivät ole, eikä tiedetty niille nimeä joten kutsuimme niitä bimboiksi. Kaverini tykkäsi niistä, minusta ne olivat liian kirpeitä. Niistä kai saisi hyvää hilloa ja mehua ja viiniä.

  VastaaPoista
 4. Pitäisi varmaan joskus testata koristeomenoiden hyötykäyttöä :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta.
Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella).
Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella.
Komeat kukat piristävät kummasti sateist…

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin.
Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään, vaan Kotiteollisuuden kappaleelle. Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen.
Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta.
Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro.
Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös ja pian edessä o…

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta. Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää.

Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. VeijosenLuontopolku-runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ...Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?...
Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus...
Luontopolun vieressä Saparo-niminen lampi näyttää silt…

Yläkaupungin uusi helmi: The Local Culture Hostel & Café

Tämän punatiilisen kaunottaren seinien sisällä on ollut monenmoista, kuten Jyväskylän kaupungin viljamakasiini, Jyväskylän Tieteellinen kirjasto, kaupunginkirjasto, Suomen kotiteollisuusmuseo ja yliopiston rehtoraatti. Nyt ketjuun liittyy myös kahvila- ja majoitustoiminta, kun rakennuksen ovet avautuivat jälleen myös yleisölle: tänään vietetään The Local Culture Hostel & Cafén avajaisia.


Sisääntuloaulan oikealta puolelta, kaarevien portaiden ja upeiden, kunnostettujen pariovien takaa avautuu kahvilan (ja hostellin vastaanoton) puoli. Näin paikallisen asukkaan vinkkelistä onkin mahtavaa, että rakennus ei ole vain hostellin majoitusasiakkaille avoin, vaan tänne pääsee nyt astumaan vaikkapa kahvikupposen merkeissä sisälle kuka vain.


Kahvilassa oli heti vastassa iloinen puheensorina; mukava määrä asiakkaita oli heti näin ensimmäisenä virallisena avajaispäivänä löytänyt paikkaan tiensä.


Hostelli-kahvila mainostaa olevansa kasvis- ja vegaanikahvila, jossa tarjotaan paikallisia herkku…

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti...


Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan, missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa.


Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karjan lihaa, Pelto…