Tapaninpyryssä

Tapaninpäivän lumipyryä oli kestänyt jo kotvasen, kun käännyin Vehkalammen viereiseen koivikkoon johtavalle polulle. Ennen Taitoniekantietä yhden-kahden ihmisen jäljet kääntyivät vasemmalle, joten seurasin vielä niitäkin. Puron yli oli astuttava taiten, koska lumen alta ei varmasti nähnyt, missä on turvallinen lankku astua, vaan en onneksi molskahtanut. Jäljet johtivat minut Nisulankadulle.

Savelassa ihailin pihlajanmarjaterttujen kartioiksi päälle kertyneitä lumikekoja. Sitten lähdin nousemaan ylös Kypärämäkeen, mutta vasemmalle jälleen kääntyneet jalanjäljet lumessa houkuttivat, niinpä seurasin niitä - ja päädyin kerrostalon pihaan. Hetken aprikoinnin jälkeen päätin mennä fiiliksillä eteenpäin. Alueen rintamamiestaloista yksi on vielä hetken hauskasti kaksivärinen - päädyt vihreät, kadunpuoleinen ulkovuoraus vaaleansininen. Vuorilautaprojekti menossa. Toisessa talossa aivan upeat joulukoristeet portissa: olkipukit!

Kullanruskea spanieli intoutui haukkumaan minut pataluhaksi, kun ennätin Koivukadun päähän tutkimaan luontopolun karttaa. Emäntä haki haukun pois ja suuntasin tunnelmalliseen Kypärämäen metsään. Keltaisilla täplillä merkityn luontopolun kylteistä putsasin esiin männyn ja pihlajan infotaulut, mutta koko polun tutkiminen taitaa olla parempi tehdä sulan maan aikana. Seurasin vielä yksiä jalanjälkiä lumessa, kunnes tupsahdin auratulle tielle. Vasemmalla näkyi pieni torni. Olin tuurilla osunut Siriuksen Rihlaperän tähtitornille, joka ei tietenkään ollut näin päiväsaikaan ja tuiskussa auki. Vaan nytpä tiedän, missä se sijaitsee!

Keskussairaalan liepeiltä kävelin vielä Lehmäportintien (ei kovin kuvaava nimi teollisuusalueen laidalle!) kautta Myllyjärvelle ja sieltä Tarhamäen kautta Mattilanpellolle. Omakotitalojen suojissa oli tosi viehättävää katsella lumikuorrutteisia pihoja ja taloja koristeineen. Jäälyhtyjä, kynttilöitä, jouluvaloja; ikkunoissa jouluverhoja ja valaistuja tähtiä. Savu nousi useammastakin piipusta.

Tuisku tuntui vain yltyvän ja kinoksia oli jo kertynyt Rautpohjankadulle, kun viima pyyhki naamaani paluumatkalla. Aura-autoilla riittää töitä. Ihana kanelin tuoksu tulvahti nenään funkistalojen kohdalla.  Leipoiko joku joulupullaa?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi