TalomaisemiaHiljentyneet kadut Helsingissä, lumihiutaleet laskeutuvat leppoisasti. Senaatintorin laidalla silmä lepää; Tuomiokirkko on aina uljas näky, etenkin näin illalla. Kävelyreittiopas kertoo torin laidan rakennuksista. Valtioneuvoston linnan päädyssä on aito Könnin kello, joka on Helsingin vanhin julkinen kello! Huokaan, kun muistan että Kiseleffin basaari ja Café Engel sulkevat lähipäivinä ovensa helmikuussa alkavan remontin tieltä.

Senaatintorilta Kauppatorille pääsee muuten aina avoimen museon kautta. Sofiankatu (yllä) vanhoine puhelinkoppeineen ja katukiveyksineen ei ole mikä tahansa katu, vaan museokatu. Ravintoloiden talviajan koristevalot sitovat nyt menneisyyden nykyaikaan.

Kävelyopas luotsaa minut Senaatintorilta kantakaupungin vanhimman kivitalon, Sederholmin talon (1757) ja Ritarihuoneen ohi Katajanokalle.Uspenskin katedraali kohoaa jylhänä kalliolla. Näin iltamyöhällä saan tyytyä vain ihailemaan Skattan hienoa arkkitehtuuria ja valojen korostamia yksityiskohtia, koska maisemia ei pimeällä näe, valaistua Kruununhaan rantaviivaa ja toisella puolella Suomenlinnan valoja lukuun ottamatta. Toisaalta nyt näkee pilkahduksia elämästä kaari-ikkunoiden sisäpuolella, mikäli verhot eivät peitä ikkunoita. Luotsikatu lähitienoineen on kerrassaan upeita rakennuksia ja yksityiskohtia täynnä. Jugendissa silmä lepää. Olkaa onnellisia te, jotka saatte asua niin kauniisti! Numerossa 13 sisäänkäynnin yllä lukee harmaassa graniitissa kookas teksti ASUNTOLA, mutta tokkopa siellä enää sellaista on?

Jäänmurtajien kesäparkki Merikasarmin laiturissa lienee nyt tyhjä... Ulkoministeriön jälkeen tulee pian vastaan uudempaa rakennuskantaa. Reitti kaartaa uusien talojen editse kärjen kautta takaisin kohti keskustaa. Wanhan Sataman rakennusten tullessa kohdalle kävelyreittiopas unohtaa muuten mainita Elokuvasäätiön punatiilirakennuksen, jonka päässä on hauska seinämaalaus. Ennen Stora Enson marmorikuutiokonttoria on sen ja toisen uudemman eli Finnidan talon välissä puolestaan todella katveessa vanha talo, jota en olisi ilman opasvihkosta huomannut - entinen rahapajan rakennus.

Siinä oli palanen historiallista keskustaa. Palaan Katajanokalta Mannerheimintielle Pohjoisesplanadia pitkin. Kadunkulmien kyltit vievät ajatuksen hetkeksi kauas lumihiutaleista. Elefantti, Leijona, Sarvikuono, Dromedaari, Yksisarvinen, Antilooppi...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi