Laukaa: Hartikan Kirkkoniemi

Laukaan Tarvaalassa, yksityistien varressa, odottaa yllätys. Olen tullut paikalle vain ulkoilukartan nähtävyysmerkin ohjaamana, enkä ole osannut odottaa porttia Hartikan kirkkomaalle, johon on rakennettu Laukaan ensimmäinen kirkko peräti 1500-luvun lopulla.

Hartikan puinen kirkko ehti palvella Laukaan seurakuntaa (perustettu 1593) Kuusveden rannalla vain vajaat 100 vuotta, ennen kuin seurakunnan toinen kirkko rakennettiin 1685 Pellosniemeen, lähelle Laukaan nykyistä keskustaa.
Itse Hartikan kirkosta ei ole jäljellä paljoakaan; muutama hirsisalvos on varastoituna kirkkomaalle lukittuun rakennukseen ja maassa olevat kivet taitavat paikoin markkeerata kirkon paikkaa.
Kirkkomaalla on yksinkertainen risti ja puinen alttari - täällä pidetään opastaulun mukaan pari hartautta vuosittain.
Puinen kellotorni, ihan oikeasti kirkonkellolla varustettu, kunnioittaa myös paikan historiaa. Kellotapuli rakennettiin paikalle 1993 Laukaan seurakunnan 400-vuotisjuhlan kunniaksi, kiitos Tarvaalan Marttojen järjestämän keräyksen.
Jatkan kirkkomaalta matkaa edelleen kohti niemen kärkeä. Tien poskessa vasemmalla on puuta vasten "tilapäinen" kyltti, jossa kerrotaan alueen linnavalleista. Oikealle jää upeasti koristeltu puutalo, sitten edessä on Metsähallituksen Kirkkoniemen luonnonhoitometsä ja veden ylittävä silta. Hmm, onko niemen loppupää siis oikeasti saari?
Kirkkoniemessä on edelleen hienoja, vanhoja mäntyjä, mutta alue ei ole totaalisen suojeltu. Päiväretkeläistä hemmotellaan hyvällä polulla niemen kärkeen.

Kuusveden vesi on tällä hetkellä korkealla. Aivan rannassa olevat puut ovat joutuneet veden ympäröimiksi.
Kirkkoniemen päässä aukeaa Kuusvesi, joka vielä nyt näyttää hyvinkin hyiseltä, koska vihreää ei juuri pilkota. Parin tulipaikan, huussin ja puuvajan ohella paikalla on myös erinomainen laavu, jonka kyljessä oleva melontareittikartta Konnevesi-Laukaa paljastaa, että tässä on melontaretkelle passeli yöpymispaikka. Olenkin jo suunnitellut melontaretkeä tänne päin, joten samalla kävelyllä tuli katsastettua vesireittiä kesää varten

Kommentit

  1. oletko korvasieniä nähnyt :)

    VastaaPoista
  2. En vielä, toivottavasti pian!

    VastaaPoista
  3. Me ollaan melottu Kuusaasta Saraaveden kallioiden alta Hartikan kirkkomaalle. Upeita kohteita, oli vain yksi pieni ongelma; sekä Kuusaankoski että Tarvaalanvirta laskevat Saraaveteen. Oli kova työ meloa vastavirtaan Tarvaalanvirta, me ei jotenkin kartasta älytty, kumpaan suuntaan se laskee! Kuusaankoskella olisi ollut kanava, siellä olisi voinut mennä konevoimalla ylävirralle ja lopuksi vielä laskea alas.

    VastaaPoista
  4. Ai sori, tuli kahteen kertaan kun tuon ensimmäisen lähetyksessä tuli joku virhe. Mutta nyt se onkin täällä jo. *nolo*

    VastaaPoista
  5. No niin, tuplakommentti poistettu :)

    Kävin itse melontaretkellä vain Saraakallioilla matkalla Keiteleeltä Kuusaan kautta kohti Jyväskylää, joten ei tullut tuota Tarvaalanvirran ongelmaa onneksi vastaan... Kuusaan sululle voi olla aika tiukkaa nousta alavirrasta melavoimin, koska jo odotuslaiturille pääsy vaatii töitä virtausten takia.

    En ole vielä Konnevesi-Laukaa-melontakarttaa vielä tutkinut, mutta kertomasi perusteella ajattelemani melontasuunta on kepeä - eli jatkaa Hartikasta Tarvaalanvirtaa alas.

    VastaaPoista
  6. Hmmm ... tämä on tietysti vähän myöhässä, mutta Kuusaasta ei ole mitään yläpuolista reittiä Kuusvedelle Laukaassa tunnetusti yhtyy kolme vesistöä). Kyllä se Tarvaalanvirta pitää vastavirtaan meloa. Onnistuu kai helposti rantoja nuolemalla, akanvirtoja hyväksi käyttäen.

    Samoin kuin Saravedeltä nousu kanavaan. Virrat ovat väkevät, mutta kyllä siitä selviää.

    Melojalle voisin suositella käväisyä Peukaloisella ja Mataroisella. Hienoja luontoelämyksiä odotettavissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Viime kesänä jäi harmittavasti vesiretkeily vähemmälle, toivottavasti tänä kesänä löydän itseni noilta vesiltä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi