Siirry pääsisältöön

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta.
Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella).
Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella.
Komeat kukat piristävät kummasti sateista päivää. Siellä täällä suurten pensaiden välissä näkyy tolppia, joissa on lajikkeen nimi, mutta itse rhodoa ei näy. Joko kasvu on vielä äärimmäisen alkuvaiheessa saniaisten alla tai sitten taimivaras on ilkeästi iskenyt. Niin, näitä ei siis saa kaivaa pois maasta ja siirtää puistosta omaan puutarhaan. Ei todellakaan! Puiston kasvit ovat yhteinen ilomme juuri täällä.
Alppiruusuista suurin osa kukkii Kotalammen urheilupuiston puolella, missä kukkasia voi ihailla puistokäytävältä ja pieneltä pätkältä pitkospuita, mutta Mäyrämäentien toisella puolella olevaan alppiruusupuiston osaan lähempää tutustuakseen saa varautua astumaan varvikkoon. Tai sitten on parempi tyytyä ihailemaan kasveja tien laidalta.
Samalla reissulla voi tutustua myös puihin, joita ei kasva jokaisessa kotipihassa. Rhododendronien lomaan on istutettu lukuisia erisorttisia puuntaimia, kuten tämä yksilö (*korjaus 19.6.2014:), jota erheellisesti luulen lähikyltin perusteella mantsurianjalopähkinäksi, mutta ilmeisesti tämä onkin koivu! Useimmat puuntaimet ovat vielä melko hentoja, mutta näin kesällä on huomattavasti helpompaa erottaa seasta eri lehtipuulajikkeita kuin lehdettömään talviaikaan, jolloin tyydyin lähinnä tavailemaan havupuiden kylttejä. Ei siis syytä huoleen, jos rhodot eivät ole enää loistossaan: sitten puulajeja tunnistamaan!

Kommentit

 1. Dendrologian seuran sivuilla mainitaan Keltinmäen alppiruusupuisto Jyväskylässä. Onko tämä sama paikka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos oikaisusta! Tulkitsin itse epähuomiossa kartan perusteella sijainnin Mäyrämäeksi (Keltinmäki ja Mäyrämäki ovat vieretysten), mutta olet oikeassa. Korjaus tehty tekstiin :)

   Poista
 2. Vau! Enpä olisi tällaisestakaan ilman Sinua tiennyt! Mahtavaa kukkaloistoa siis Jyväskylässäkin. :)

  VastaaPoista
 3. Ihan meidän naapurissa tää puisto, tulee varmaan viikottain käveltyä siitä läpi. Päiväkodin rakennustyömaa on nyt ottanut vähän siivua puistosta, mutta toteutus tulee olemaan varmasti parempi kuin mitä se ennen rakennustyömaata oli :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos tiedosta. En ollut tuotakaan paikkaa tiennyt aikaisemmin. Viimeisen kuvasi puu ei kuitenkaan varmaan ole mantsurianjalopähkinä (Juglans mandsurica). Sillä on puolimetriset parilehdykkäiset lehdet. Nuo lehdet, sekä niiden keskellä oleva norkko, näyttävät enemmän koivulta, esimerkiksi pohjoisamerikkalaiselta keltakoivulta (Betula alleghaniensis). Tarkkaa määritystä tuosta ei kuitenkaan voi tehdä. Näkemälläsi puulla ei välttämättä ollut vielä vaaleaa runkoa, jos se oli nuori yksilö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - en väitä vastaan tälle oikaisulle, sillä on hyvin mahdollista että olen sekoittanut hennon, nuoren puuntaimen ja kyltin yhteyden. Täytyypä tehdä jälkikorjaus tekstiin, ettei jää väärä "tieto" kummittelemaan!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la