Siirry pääsisältöön

Liikkeellä marraskuussa, Helsinki

Kävelylenkilläni Helsingissä, Mannerheimintietä sen pohjoispäästä etelään, nautin hienosta syyspäivästä ja yritin olla ajattelematta liikenteen meteliä. Tavallisesti liikun huomattavasti hiljaisemmilla reiteillä! Sitten kohtasin hiljaiseksi vetävän näyn, erään metelittömän liikkujan muistolle. Elokuussa törmäyksen seurauksena menehtynyttä pyöräilijää on muistettu Tullinpuomilla valkoisella haamupyörällä, ghost bikella. Pyöräilijöiden yhteisö sijoitti haamupyörän lähelle pyöräilyonnettomuuden paikkaa.

Haamupyörä on iso EI liikenneraivolle! Ei hermostuta, ei heristellä nyrkkejä, huomioidaan toiset liikkujat ajoneuvosta / ajoneuvottomuudesta ja vauhdista riippumatta, ei kiirehditä turhaan muutaman sekunnin tai kymmenen sekunnin takia, muistetaan liikennesäännöt, käytetään järkeä. Ollaan ihmisiä toisillemme mtös liikenteessä, ei aiheuteta vaaraa itselle tai muille. Liikenteessä voi pieneltä tuntuva asia aiheuttaa vakavan vaaratilanteen. Onko aina muka oikeasti kiire?
Ride in peace, toivottavat katuun maalatut enkelinsiivet. Muistokynttilöitä oli varmasti tuotu paikalle lisää pyhäinpäivänä.
Ajatukseni oli ollut käydä aamiaisella Mannerheimintien varrella olevassa Bon Temps -kahvilassa, mutta se oli harmikseni maanantaina kiinni. Niinpä päätin poiketa Manskulta Töölöntorin suuntaan. Runeberginkadulla huomasin sähkökaapissa vanhan valokuvan (B. Tallgren). Se yllätti tosi hauskasti, sillä oli vaikeaa kuvitella että nyt kerrostalon 54 b paikalla oli aikanaan ollut tuollaisia pieniä puurakennuksia! Loistoidea tuoda historiaa tällä tavalla paikan päälle.
Jatkaessani matkaa kaarevaa Runeberginkatua eteenpäin vastassa oli isokokoinen muraali. Hassu sarjakuvahahmon näköinen olento on Iltalehden sponsoroima. Kyllä tuota hahmoa mieluummin katsoo kuin yksiväristä seinää.
Näin marraskuun alkupäivinä on kiva nähdä ajankohtainen viesti lyhtypylvääseen liimattujen tarrojen joukossa: liikkeellä marraskuussa! Ja tietenkin niin, että viesti osuu omalle kohdalle :) Näinköhän tarra on ollut siinä vuoden päivät vai on ihan tuore?
Palasin jälleen toiselle puolelle Runeberginkatua, missä odotti Signe Branderin otos, osana Helsingin kaupunginmuseon  Kuvapolut - Töölö -sarjaa. Alueen historiaa visualisoivia valokuvia löytyy juuri Runeberginkadun varrelta.
Kun palasin jälleen takaisin toiselle puolelle Runeberginkatua (kyllä, hypin edestakaisin), oli vaikea kuvitella näkymää samanlaisena kuin se oli ollut näkemieni mustavalkoisten valokuvien ottamisen hetkellä. Näillä kulmilla on silloin ollut maaseutumainen miljöö, taloja harvassa, asukkaita vain vähän. Muuttunut maailma.

Olisi ollut kiva käydä katsomassa enemmänkin historiallisia valokuvia vanhasta Töölöstä, mutta nälkä kurni jo pahasti. Söin varsin myöhäisen aamiaiseni Töölöntorilla Café Tin Tin Tangossa (siellä on aamiaisia tarjolla koko päivän!) ja jatkoin sitten matkaa kohti keskustaa.
Ei tehnyt enää mieli kävellä Mannerheimintien hälyssä, joten valitsin hivenen hiljaisemman kulkureitin. Museokadulla kohtasin yhden vanhan tutun, Satu Rautiaisen sähkökaappiteoksen Retkellä. Tämän syyspäivän keskellä se toi kirkkaan vihreillä sävyillään mieleeni kevään.
Kun olin päässyt Narinkkatorille, siellä liikuskeli reippain askelin hoikka mustavalkoinen lehmä. Eikä mikään ujo sellainen, sillä näin jo kauempaa ammun halaavan iloisesti ohikulkijaa, joka halusi ottaa itsestään selfien lehmän kanssa. Kaksijalkainen lehmä poseerasi riemukkaasti minullekin. Kiitos hyväntuulisesta vastaanotosta Helsingin keskustaan!

Kommentit

 1. Olipa hauska lukea kävelyretkestäsi omilla kotinurkillani. :)

  Toivottavasti vielä joskus päädyt Bon Tempsiin. Se on lähikahvilani ja aivan mahtava, hakkaa Tin Tin Tangon ihan sata-nolla. Samoin kannattaa pistäytyä Tullinpuomin M-kaupassa. Ehkä hivenen outoa suositella ruokakauppaa kävelyretken poikkeamispaikaksi, mutta kyseessä on ehkä Helsingin sympaattisin sellainen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti satun seuraavalla kerralla olemaan liikkeellä, kun Bon Temps on auki. Se jäi pahasti kutkuttamaan. Ja tämän perusteella taidan poiketa sitten samalla reissulla M-kaupassa! Mielenkiintoista, kiitos vinkistä!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la