Vuoksen vartta


Taukoa tänne kirjaamisissa, vaan ei kävelyssä. Yritän lähiaikana kertoa tarkemmin, missä kengänpohjat kuluivat äskettäin erittäin miellyttävästi.

Viikonloppuna kuljin taasen Imatralla pitkin Vuoksen rantoja sekä lauantai- että sunnuntaiaamuna. Parisen tuntia meni kummallakin kerralla auringonpaisteessa, mutta tuulisessa säässä. Tämänpäiväisellä kävelyllä koleasti kylmän veden yli puhaltanut tuuli tuntui hetkittäin menevän puseron läpi (takkia en tietenkään ottanut matkaan), mutta oli ainakin keväisen raikasta.

Eilen Vuoksen yli kantoivat tuulen ja aaltojen äänten lisäksi ortodoksikirkon kellot. Västäräkit ja peipot muistuttivat kesän tulosta, samoin siellä täällä kukkivat sini- ja valkovuokot, joita ei kotikonnuilla Jyväskylässä luonnonmetsissä näe. Suurempi vehreys on vielä puhkeamatta, mutta viikonlopun sateet avittivat luontoa ja puiden lehdet alkavat viimein avautua.

Kalastuspuistossa oli eilen jonkin sortin tapahtuma. Ämyristä kauas kantautunut puhe alkoi ylpeällä maininnalla siitä, että alueelle alkoi tulla matkailijoita jo 200 vuotta sitten. Imatran koskea ihailemaan, arvatenkin! Venäläisiä turisteja käyskenteli nytkin lähinnä pariskunnittain etenkin kosken partaalla. Jarrutin kulkua kosken aution uoman yllä vievällä sillalla ja pysähdyin ottamaan venäläispariskunnasta kuvan, ojensin heille räpsäyksen jälkeen kameran takaisin. Nuori daami kiitti kauniisti, spasiba.

Vuoksen lenkillä tämän lopulta Laatokkaan laskevan joen voi ylittää Imatrankoskella kaikkein jylhimmässä maisemassa, vaikka koski vain koskinäytösten aikaan kohiseekin (tulevana kesänä klo 18 juhannuksen tienoilta yli elokuun puolivälin). Mansikkalan kohdalla Vuoksi on jo kuin järvi, niin leveä; siinä joen ylittää suurempi Mansikkalan silta, jonka vieressä on vanha 75 vuotta sitten valmistunut rautatiesilta. Sen alla on vain kapea väylä niin autoille kuin jalankulkijoille. Kauempana oleva kävelijän kääntöpaikka on Stora Enson tutkimuslaitoksen takana oleva silta, jonka kautta kulkemalla voi poiketa myös Neitsytniemen kartanolle metsän poikki kulkevaa kävelytietä pitkin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi

Wivi Lönn -kävelyllä