Aaltostelua

Hieno, aurinkoinen sää johdattaa kulkemaan kaupungin halki Alvar Aalto -museolle. Seminaarinkadulla sepeli rahisee vielä jalkojen alla, mutta lähiaikana yhä useampi katu siirtynee jo puhtaaseen kesäasuun. Aalto-museon ulkovalaisimesta näkyy iän rasitus: arvatenkin lipan kiinnikkeiden kohdat paljastuvat ruostetäplistä.
Kierrän kurillani Aalto-museon takapihalle, mistä naapurin Keski-Suomen museo näyttää aivan erilaiselta kuin Ruusupuiston puolelta, mistä museon normaalisti näkee maastoa myötäilevänä. Tältä sivustalta paljastuu museorakennuksen todellinen korkeus.
Aalto-museo itsessään ei näytä "takapuolelta" rakennuksena erityiseltä... Mutta valkoisten ulkoseinäpintojen yksinkertaisissa koristeissa ja eräissä rakennuksen kulmissa on jujua, pitää vain katsella rakennusta eri kulmista. Siirryn sisälle museon Café Alvariin, missä on tavalliseen tapaan vaikea valita, minkä herkun ottaisi; päädyn muhkeaan marjaisaan kääretorttuun. 
Kahvilatilan aiempi nimi, Café Belvedere, on sinänsä hupaisa, koska tämä "näköalapaikka" on aina sijainnut pohjakerroksessa! No, näkeehän siitä pihan vesialtaalle, jahka altaan päältä sulavat lumet...
Palaan keskustaan päin Vapaudenkatua, missä numerossa 12 (Lounaispuiston lavaa vastapäätä) on Alvar Aallon varhainen työ, oliivinvihreä Casa Laurén (1925-28). Taloa on Alvar Aalto -säätiön mukaan muunneltu sen verran 1950-luvulla, että maestron kädenjäljistä ei ole mitään jäljellä, mutta julkisivun sisäänkäynnissä on kuitenkin - näin maallikon silmin -  jotain aaltomaista. Casa Laurénin välitön ympäristö tulee kokemaan rajuja muutoksia, kunhan alueen arkkitehtuurikilpailun voittanut Noste-ehdotus toteutetaan Vapaudenkadun, Hämeenkadun ja Hannikaisenkadun rajaamassa korttelissa.

Kommentit

 1. KIITOS!! Olen siitä asti kun opiskelemaan tänne muutin (viime syksynä) miettinyt mikä on tuo koulun varrella sijaitseva vihreä talo. Joku siinä minuun vetoaa. Ja olisihan se pitänyt arvata, Aaltoa :P Harmillista että Aallon varsinaista kädenjälkeä ei ole säilytetty. Tiedätkö vielä mitä talo pitää sisällään? Ovatko ne jotain ykistyisasuntoja vai jotain toimistoja? Itse en ole uskaltanut sisälle kurkistaa...

  Mukavaa että Sinun kauttasi saan pikkuhiljaa tutustua uuteen kotikaupunkiin. Eihän ne rakennukset itse kerro mitään, pitäisi kysellä tai etsiä tietoa. Schaumanin linnasta kyselin tietoa talvella siellä pyöräillessäni vastaan tulleelta ystävälliseltä mummelilta :)

  VastaaPoista
 2. kaunis kiitos hietzu :)

  Casa Laurén on VAPOn omistama (Keskisuomalainen 13.3.2011). Ohikulkeissani olen päätellyt, että se on luultavasti ihan asuinkäytössä.

  Schaumanin linnasta ilmestyi muuten Maria Pecoraron kirja taannoin, siitä löytyisi tarinaa ja vanhoja hienoja kuvia. Linnaan olisi kiva päästä joskus visiitille ja unelmani on etenkin päästä vintille pelaamaan tennistä!

  VastaaPoista
 3. Joo,taisin sen Schaumanin linna kirjan nähdä Keski-Suomen museokaupassa.

  VastaaPoista
 4. Toimistokäytössä se taitaisi olla, tämän sivun mukaan ainakin, jolla tietoa Aallon Jyväskylän rakennuksista muutenkin:
  http://www.alvaraalto.fi/info/opas/jyvaskyla.htm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä - sivulla tosin on aika niukat tiedot, jos on yhtään uteliaampi rakennuksista ;-)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit