Siirry pääsisältöön

Jyväskylän kauppahallit

Vapaudenkadulta kulkee Kauppakulman parkkipaikan keskeltä kävelyväylä korttelin läpi Aren aukiolle, Kauppakadun ja Ilmarisenkadun risteämiskohtaan. Ilmarisenkadulta Vapaudenkadun suuntaan jatkuvassa kerrostalon osassa toimii Pelastusarmeija, jonka punavalkoinen merkki erottuu talon päädystä.
Nousen kävelyramppia kerrostalon sivustalle, josta paljastuu ikään kuin kaksi korkeampaa kerrostaloa yhdistävä matala osa. Sen katon yli pääsee Pelastusarmeijan ovelle, mutta mitä katon alla on joskus ollut?
Kun pysähdyn pariovien eteen, hämmästyksekseni Jyväskylän "vanhemman" kauppahallin ulko-oven teksti erottuu edelleen lipan alla! Kiva että sitä osaa historiasta ei ole maalattu piiloon, vaikka itse ovet ovatkin joutuneet ohikulkusuttauksen kohteeksi.
Jyväskylän kauppahalleista aiempi toimi 1960-luvun puolella (ehkä 1970-luvullekin?) osoitteessa Ilmarisenkatu 2. Asiakkaat pääsivät sinne kadun puolelta tästä nykyisen Gringos Locos-ravintolan kohdalta. Itse kauppahalli oli vasta sisemmällä rakennuksessa, siis siinä matalassa osassa. Tämä ei kuitenkaan ollut riittävän toimiva paikka hallille, joka joutui lopettamaan kauppakilpailun kasvaessa.
Uusikaan kauppahalliyritys torin kyljessä vuosina 1998-2008 ei vetänyt riittävästi asiakkaita. Torin puoleisen sisäänkäynnin yltä puuttuu teksti nyt kokonaan, mutta kuten vanhan hallin sivuoven yllä, on jotain jäljellä tässäkin: mustat pisteet paikoissa, joista K-A-U-P-P-A-H-A-L-L-I -kirjaimet roikkuivat.
Täytyy toivoa, että elinkelpoista yritystoimintaa on jo syntynyt tai syntyy tähän kaakelitaloon, joka on aivan keskustassa, mutta ikäväkseen noin korttelin verran syrjässä ydinkeskustan ytimeksi muodostuneelta kävelykadulta. Torillekin mahtuisi lisää asiakkaita etenkin kesäkauden ulkopuolella.

Kommentit

  1. Entisenä kuopiolaisena kauppahallin puuttuminen täällä Jyväskylässä harmittaa. Varsinkin kun Kuopiossa se on pysynyt eläväisenä,toivoisi samanlaista elinvoimaa kauppahallille tännekin.

    VastaaPoista
  2. Samaa mietin itsekin, mutta Jyväskylässä kulttuuri tuntuu olevan erilainen. Tori kauppahalleineen ei ehkä ole niin hyvin kulkureitillä kuin Kuopiossa.

    VastaaPoista
  3. Täydennystä aiheeseen (löytö Jussi Jäppisen teoksesta): Asemakadulle, noin vinosti Nikolainkulmaa vastapäätä vanhan rautatieaseman suuntaan, suunnitteli 1905 komean kauppahallirakennuksen Hjalmar Åberg (mm. Tampereen kauppahallin suunnittelija). Tämä Jyväskylän kauppahallisuunnitelma ei kuitenkaan koskaan toteutunut. Kaupunkikuva voisi siis olla nykyisen Asema-aukion parkkipaikan tienoilla nyt hieman erilainen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la