Jyväskylän kauppahallit

Vapaudenkadulta kulkee Kauppakulman parkkipaikan keskeltä kävelyväylä korttelin läpi Aren aukiolle, Kauppakadun ja Ilmarisenkadun risteämiskohtaan. Ilmarisenkadulta Vapaudenkadun suuntaan jatkuvassa kerrostalon osassa toimii Pelastusarmeija, jonka punavalkoinen merkki erottuu talon päädystä.
Nousen kävelyramppia kerrostalon sivustalle, josta paljastuu ikään kuin kaksi korkeampaa kerrostaloa yhdistävä matala osa. Sen katon yli pääsee Pelastusarmeijan ovelle, mutta mitä katon alla on joskus ollut?
Kun pysähdyn pariovien eteen, hämmästyksekseni Jyväskylän "vanhemman" kauppahallin ulko-oven teksti erottuu edelleen lipan alla! Kiva että sitä osaa historiasta ei ole maalattu piiloon, vaikka itse ovet ovatkin joutuneet ohikulkusuttauksen kohteeksi.
Jyväskylän kauppahalleista aiempi toimi 1960-luvun puolella (ehkä 1970-luvullekin?) osoitteessa Ilmarisenkatu 2. Asiakkaat pääsivät sinne kadun puolelta tästä nykyisen Gringos Locos-ravintolan kohdalta. Itse kauppahalli oli vasta sisemmällä rakennuksessa, siis siinä matalassa osassa. Tämä ei kuitenkaan ollut riittävän toimiva paikka hallille, joka joutui lopettamaan kauppakilpailun kasvaessa.
Uusikaan kauppahalliyritys torin kyljessä vuosina 1998-2008 ei vetänyt riittävästi asiakkaita. Torin puoleisen sisäänkäynnin yltä puuttuu teksti nyt kokonaan, mutta kuten vanhan hallin sivuoven yllä, on jotain jäljellä tässäkin: mustat pisteet paikoissa, joista K-A-U-P-P-A-H-A-L-L-I -kirjaimet roikkuivat.
Täytyy toivoa, että elinkelpoista yritystoimintaa on jo syntynyt tai syntyy tähän kaakelitaloon, joka on aivan keskustassa, mutta ikäväkseen noin korttelin verran syrjässä ydinkeskustan ytimeksi muodostuneelta kävelykadulta. Torillekin mahtuisi lisää asiakkaita etenkin kesäkauden ulkopuolella.

Kommentit

  1. Entisenä kuopiolaisena kauppahallin puuttuminen täällä Jyväskylässä harmittaa. Varsinkin kun Kuopiossa se on pysynyt eläväisenä,toivoisi samanlaista elinvoimaa kauppahallille tännekin.

    VastaaPoista
  2. Samaa mietin itsekin, mutta Jyväskylässä kulttuuri tuntuu olevan erilainen. Tori kauppahalleineen ei ehkä ole niin hyvin kulkureitillä kuin Kuopiossa.

    VastaaPoista
  3. Täydennystä aiheeseen (löytö Jussi Jäppisen teoksesta): Asemakadulle, noin vinosti Nikolainkulmaa vastapäätä vanhan rautatieaseman suuntaan, suunnitteli 1905 komean kauppahallirakennuksen Hjalmar Åberg (mm. Tampereen kauppahallin suunnittelija). Tämä Jyväskylän kauppahallisuunnitelma ei kuitenkaan koskaan toteutunut. Kaupunkikuva voisi siis olla nykyisen Asema-aukion parkkipaikan tienoilla nyt hieman erilainen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit