Tourujoen lankalauantai

Pajunkissat (tai ainakin jotkut niistä) ovat lauantaina pörhistyneet jo ohi tyypillisen pääsiäisulkoasunsa.  Tuomiojärven jää on yhä tummempi, lokkien ja joutsenten valtaama sula alue Eerolanlahdella kasvaa vähitellen ja jäiden lähtö lähenee tunti tunnilta. Päätän lähteä kävelemään kohti Jyväsjärveä Taulumäen kautta, joten Tourujoki osuu sopivasti matkan varrelle.
Laskeudun Kankaankadulta alas Tourujoen varteen katsomaan tyyntä vettä. Vain tähän saakka pääsee vesitse Palokkajärven suunnasta, sillä joen sulkee pato juuri ennen Kankaan tehtaan aluetta. Kankaan suunnitteluideoinnin yhteydessä on kuitenkin lupaavasti noussut esille ajatus siitä, että Tourujoki saisi taas virrata vapaana. Tätä kuvataan esimerkiksi Vapaa virta-digitarinassa.
Padon jälkeen vesi ei ole enää niin tyyntä, onhan kevään sulamisvesistä vilkas virta pakotettu kapeaan betoniuomaan. Seuraan uomaa kiltisti verkkoaidan takana ja tulen takaisin Kankaankadun sillalle. Sen jälkeen virta putoaa kohisten alas pitkin betoniränniä (pudotus 12 m) ja lavenee taas rauhallisen näköiseksi Tourujoeksi.

Niin, vapaa virta... Olisipa mukava päästä tuonne verkkoaidan toiselle puolelle tutkailemaan Kankaan tehdasaluetta. Vaan siellä lienee vielä paperitehtaan koneiden purku käynnissä, onhan alueella melkoinen määrä kontteja odottamassa uutta määränpäätä.

Ohitan Tourulassa Kivääritehtaan ja astun Ramoninkadulta muutaman askeleen Tourujoen puoleiselle töyräälle. Tähän nousee lähivuosina toimistorakennuksia, joten maisema tulee umpeutumaan. Huomaan maassa pienen neliskanttisen kiven ja kurkkaan sitä moottoritien puolelta.
Kuivan heinän seassa, sammalkaton alla on pieni vanha kilometripylväs - arvatenkin ilmaisemassa matkaa Vaajakoskelle, kun tie muinoin kulki tästä. Toivottavasti tolppa otetaan talteen rakennustyömaan käynnistyessä. No niin, sitten vielä pistäytyminen Tourujoen alajuoksulla.
Schaumanin linnan vierestä Vaajakosken suuntaan menevältä kävelytieltä voi poiketa koirien uimapaikalle (tänään vesi vielä hieman raikasta eikä siis uimareita...). Tästä Tourujoki laskee tyyneen ja pääosin tumman jäiseen Jyväsjärveen. Vastarannalla linnan pihalla pilkotaan puita ja tehdään pihatöitä, tällä puolen jokea ranta on lähes luonnontilassa, joskin muutamia omituisia monttuja ja kumpareita on puiden katveeseen möyritty.

Siirryn rantaraitille muiden kävelijöiden joukkoon. Lutakonpuiston harmahtavalla nurmikolla pelataan jo mölkkyä...
Sataman puoleisella Lutakon rannalla on vilskettä; Tivoli Sariolan laitteet hyrisevät ja kolisevat. Tyydyn itse katsomaan vauhdikasta menoa sivummalta ja lunastan jäätelötötterön rannan jäätelökioskista.

Kommentit

  1. Hei! Onpa IHANA, että löysin tämän blogin - mainiota tietoa meille keskisuomalaisille kävelijöille :). Kiitos!

    VastaaPoista
  2. :) ja mikä mahtava sää nyt pääsiäisenä kävellä...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit