Siirry pääsisältöön

Maassa Taivaassa -taidetta

Galleria Variantin (Viitaniementie 13, Jaroslavlin aukio) ovi on kutsuvasti auki, kun kävelen Viitaniemen halki. En tiedä, mikä sisällä odottaa.
Pyhäinpäiväviikonlopun teemaan sopivasti galleriassa on juuri avautunut elämän ja kuoleman kysymyksiä pohtiva Maassa Taivaassa -tapahtumaan liittyvä valokuvanäyttely. Korpilahtelaisen maanviljelijä Pauli Pukkalan lempeistä mustavalkokuvista koottu Historian hiljaiset -kokonaisuus vie katsojan 1920-30-luvulle, hautajaistunnelmiin. Kuvista päätellen kuolemaa saattoi myös katsoa kasvoista kasvoihin; muutamassa valokuvassa arkun kansi on auki. Ehkä vainajat olivat ortodokseja tai sitten paikallinen tapa on suosinut sitä, että jäähyväiset voi jättää avonaisen arkun ääressä.
Viereisessä salissa Anna Aution näyttely Unohdetut koostuu hyvin eritunnelmaisista valokuvista. Brysseliläiseltä hautausmaalta ovat tänne matkanneet hautamuistomerkkien lähes puhki haalistuneista valokuvista otetut kuvat. Niin haurastuvat myös muistot ihmisten mielissä. Juuri edellisenä päivänä ajattelin, että ehkä olen viimeinen, joka eräille haudoille kynttilän sytyttää.
Autio ei ole ikuistanut suomalaisia hautausmaita, vaan hän on matkannut esimerkiksi Belgiassa ja Espanjassa kameransa kanssa. Espanjalaisen hautausmaan "takamaalla" otetut kuvat ovat hätkähdyttäviä. Oikeasti kaikki ei ole poissa silmistä ikuisesti sen jälkeen, kun arkku on laskettu maahan.
Lähden kävelemään Viitaniemestä kohti keskustaa. Galleria Variantissa kuulin, että Maassa Taivaassa -näyttelyitä on lisäksi mm. Galleria Ratamossa ja Keski-Suomen museossa. Poikkean hetkeksi Jyväskylän vanhalle hautausmaalle, sillä reittini alkaa muotoutua kuoleman ympärille. Useimmat kynttilät on sytytetty jo päivää aiemmin, mutta monet muistotulista palavat edelleen.
Ote Juhana Moisanderin videoprojisoinnista
Puistokadun tuntumasta on enää lyhyt matka Veturitalleille, missä Galleria Ratamo toimii grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamon tiloissa. Juhana Moisander ja Kristiina Karsten ovat luoneet hämärään huoneeseen Puutarhassa -teoksen, johon on luontevaa pysähtyä tilaa kokemaan. Silmät tottuvat vähään valoon nopeasti. Kuihtuvien kukkasten keskellä mustaviittainen kastelee puutarhaa uupumatta.

Sen sijaan viereisen tilan Harmaa päiväkirja, Niina Vatasen näyttely, ei osu minuun poissaolon kokemuksena, vaan uhkaavana ja väkivaltana. Tai sitten saan toisenlaisen osuman Vatasen laukauksista, hänen muistojensa kuvista. Tutustun kuviin ensin ja lukaisen Vatasen tarinan kuvista vasta sitten, mutta oman ensivaikutelmani tarina jää päällimmäiseksi. Näen (kenties) viattomien maisemien kuvat saalistamis- ja sotakuvina ja ajattelen mm. Utøyaa, silmittömien laukausten uhreja. Kuvat voi lukea monella eri tavalla.
Äkkigalleria 17 innostaa käymään vielä yhdessä taidehetkessä. Kun saavun tämänkertaiseen tilapäiseen näyttelytilaan (Sammonkatu 7), ilahdun ensin siitä, että tarjolla on kupillinen teetä - lämmin seuralainen näyttelyyn tutustuessa.
Adrien Millet ja Äiti Maa, Mother Earth, on ymmärrettävästi lähes maan peitossa.
Kumarrun lattialle katsomaan isoäidin kuvaa - Jude Griebelin isoäiti, Grandmother, on läsnä mm. pikku mökkinä ja herkissä käsiä kuvaavissa piirroksissa.
Bird Charmer's Absolutions, Linnunlumoojan synninpäästöt - minkä unenomaisen tunnelman on Taishi Nishi luonut. Onko lumoojatar ikuisessa unessa? Äkkigallerian työt ovat tällä kertaa keskenään hyvin erilaisia; mukana on jopa K-18-video, jonka katsomisen jätän itsekin kesken. Jätän mieluummin mieleeni visiitistä nämä kolme työtä. Kukin tavallaan maassa tai taivaassa, maasta tai maaksi.

Kommentit

  1. Hmm,mielenkiintoisia ja monenlaisia näyttelyitä olet käynyt katsomassa. Kiitos kierroksesta.

    VastaaPoista
  2. Onneksi tuli käytyä myös Äkkigalleriassa, sillä näin jälkikäteen paljastui, että näyttely oli esillä viimeistä päivää!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la