Jyväskylä: kupposia Yläkaupungissa

Jalkamatkani kääntyy kampukselta Kauppakatua pitkin kohti Jyväskylän ydinkeskustaa. Vanhasta tottumuksesta kävelen kadun Harjun puoleista laitaa, kunnes olen miltei Galleria Patinan kohdalla ja katsahdan oikealle, kadun toiselle puolelle ja huomaan kirkkaanvärisen tea & coffee-tarran ikkunassa. Kerrankin olen liikkeellä sellaiseen aikaan, että kahvila näyttää olevan auki! Vihreänmustan custom-fillarin vieressä kyltti kehottaa: Relax - have a coffee. Ylitän kadun ripeästi.

Astun ensi kertaa sisälle kapeaan Lounge-kahvilaan, jonka naapurihuoneistossa on tatuointiliike. Kahvipuoli on kuitenkin selkeästi erotettu tatuointipuolesta, joten sisälle voi astua turvallisin mielin...
Tilaan tiskiltä latten ja yllätyn todella iloisesti juoman hinnasta - 2 euroa! Pieni latte vastaa lähinnä normaalikokoista; se suuri olisi todella iso. Pehmeän makuinen kahvi tarjoillaan pöytään ja se on valmistettu ihan oikeasti eikä sitä napata automaatista, joten hinta-laatusuhde on erinomainen. Tee- ja kahvivalikoima on listan mukaan monipuolinen ja sisältää erikoisuuksia, mutta vielä tällä hetkellä tarjolla ei ole tuoreita leivonnaisia. Lähiviikkoina tänne ilmestynee myös niitä. 
Lounge tarjoaa kirkkaankeltaisilla seinillään taiteilijoille näyttelytilaa; tällä hetkellä esillä on Kata Leppäsen töitä. Joulukuun alussa kahvilan seinille vaihtuu suomalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden lahjoittamista töistä koostuva taidenäyttely, jonka tuotto menee kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen, Lastulle (eli Keski-Suomen keskussairaalan lastenosastojen tuki ry:lle). Kahvilan ja tatuointistudion omistaja kertoo, että vuosi sitten tatuointistudio Simply Tattoo lahjoitti Lastulle peräti 4.000 euroa. Aika hieno lahjoitus! Toivottavasti vuoden 2012 hyväntekeväisyystempaus tuottaa sekin loistavan tuloksen.
Olen vielä samassa korttelissa, kun hiljennän seuraavan kerran askeliani. Normaalista poiketen Galleria Hoppa ei olekaan kiinni, vaan sen ikkunat on tapetoitu näytelmäjulisteilla ja ovikin on auki. Kävelen ensin ohi, mutta tajuntaani piirtynyt "vapaa pääsy"-lause saa kurvaamaan takaisin. Kun olen oven kohdalla, saan välittömästi henkilökohtaisen kutsun tulla katsomaan parin minuutin päästä maistiaisia Paljaat-näytelmästä, jonka esitykset Jyväskylän ylioppilasteatterissa ovat äskettäin alkaneet. Esiintyjät houkuttelevat kadulta muutamia muitakin poikkeamaan sisälle ja vajaan tunnin kuluttua huomaan käyneeni ohimennen teatterissa. Kahvia ja teetä olisi ollut sielläkin tarjolla...
Seuraavassa korttelissa olen niukin naukin ennen neljää ja päätän tehdä päivän toisen "minulle uusi kahvila" -vierailun. Shasan tilalle tuli äskettäin Säde, jonka huoneisto jakautuu sekin kahteen: kahvilaan ja ns. hyvän olon kauppaan.
Nautin kahvilan omasta kaakaosekoituksesta (mukana mm. raakasuklaata - tämä ei ole mitään automaatista purskautettua ylimakeaa juomaa) ja spelttikorvapuustista pimentyneessä iltapäivässä. Yläkaupungin kahvilatilanne on kohentunut huomattavasti parin vuoden takaisesta!
Saavun Kirkkopuistoon, jonka lumettomia nurmikoita ja hiekkakäytäviä valaisee led-valoin somistettu joulukuusi. Se, onko puisto vielä Yläkaupunkia, onkin toinen juttu; osa kaupunkilaisista laskee Yläkaupungin alkavan Kilpisenkadusta (jolloin Kirkkopuisto on mukana), osa taasen katsoo rajan kulkevan Gummeruksenkadun kohdalla. Rajamaastoa tämä ainakin on. Heipä hei, Yläkaupunki!

Kommentit

 1. Voi kuinka leppoisan kuuloinen ja näköinen päivä. Mukavia puotikierroksia ja ihania kupposia kuumaa! Varsinkin tuo raakasuklaasta tehty kaakaosekoitus kuulostaa herkulliselta.

  VastaaPoista
 2. Tuo olikin ylellistä! Ilokseni huomasin, että Yläkaupungille kannattaa suunnata myös teelle/kahville/kaakaolle useammin. Ja muistin virkistys osalle kaupunkilaisista: Jyväskylän keskusta on oikeasti laajempi alue kuin se, mitä on korttelin säteellä Asemakadun-Kauppakadun risteyksen Kompassista :)

  VastaaPoista
 3. Niinpä ajat muuttuvat yläkaupungin kahvipaikkavalinnoissa. Enää ei ole Kaphtahia, jonne mentiin koulun jälkeen muutamaksi tunniksi päivittäin. No, eipä ole sitä kouluakaan jäljellä.

  Kiitos vinkeistä uusien kahvipaikkojen ja kokemusten avaamiselle.

  VastaaPoista
 4. Ei ole enää myöskään Vaasankadun Mummin pullapuotia. Kaptahin tilalla on sentään Vihreä haltiatar ;-)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi