Siirry pääsisältöön

Tourujoen asukaskävelyllä, Jyväskylä

Reilu kymmenen hengen porukka on kokoontunut Tourujoen rantaan, Lahkomyllynpolulle. Tourujoen asukaskävelyn aikana on tarkoitus sekä tutkailla Tourujoen rantamaisemia yläjuoksulta alajuoksun suuntaan että keskustella samalla alueen arvoista, kehittämisajatuksista ja -mahdollisuuksista.
Seuranamme kävelyllä ovat Jyväskylän kaupungin maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski ja ympäristönsuojelupäällikkö Pasi Huotari. Keskustelua syntyy heti paitsi alkumatkasta Tourujoen näköalaa rannassa peittävästä pusikosta, myös Lohikoskentien sillan jälkeen Niskakujan varressa rehevänä roihuavasta jättipalsamikasvustosta. Puutarhakarkulainen jatkaa leviämistään yhä laajemmalle.
Lähestymme Tourujoen sulkevaa patoa. Joen alkuperäinen uoma on kaartanut täältä katsottuna padosta vasemmalle. Olen käynyt padolla kääntymässä myös vesitse, kajakilla. Toki haaveilen, että jonain päivänä voisi meloa näille nurkille, ohittaa padon kajakin kera maitse (mahdollista monilla melontareiteillä, joilla on hankalia koskia) ja jatkaa matkaa meloen Jyväsjärvelle saakka. Joen luonnontilaiseksi palauttaminen ei siis tekisi reitistä meikäläiselle melontakelpoista, sillä korkeuseroa Palokka- ja Jyväsjärven välissä on 16 metriä! Joen alkuperäiset koskiosuudet katosivat kartalta jossain vaiheessa Kankaan tehdasalueen rakentamisen ja laajentamisen yhteydessä.
Pysähdymme vähän ennen astumistamme Kankaankadulle. Töyräältä kävelytien oikealta puolelta on löydetty kivikautinen asuinpaikka. Keitä olivatkaan silloiset asukkaat?
Olen sekä kävellyt että pyöräillyt Kankaankatua lukemattomia kertoja ja tämä nurkkaus kivimuureineen on suosikkipaikkojani alueella. Mutta juuri tähän Kankaankadun ja kävelytien viereen on kaavoitettu viisikerroksinen kerrostalo. Kivimuuri ja hienot vanhat puut sen vieressä saisivat silloin kyytiä ja kävelytie linjattaisiin uusiksi toiseen paikkaan. Maakunnallisesti uhanalainen keltanokitkerö, jota muurin liepeillä kasvaa, tulisi myös siirtää toisaalle.
En haluaisi heittää hyvästejä tälle upeiden puiden tunnelmalliselle tienpätkälle, joka on kaunis jokaisena vuodenaikana - ja kohta, kun lehdet alkavat kellastua, kenties kaikkein kauneimmillaan.
Asukaskävelyllä on useita ihmisiä, jotka ovat joko asuneet tai asuvat edelleen Tourujoen tuntumassa. Yksi kulkija muistelee, että tässä Kankaantien talossa oli aikoinaan tehtaan lastentarha. Näitä puutaloja ei onneksi tulla purkamaan, sillä olemme nyt valtakunnallisesti arvokkaaksi tunnustetussa kulttuuriympäristössä.
Käännymme pian jyrkästi alas laskeutuville portaille, Tourujoen laaksossa kulkevalle viehättävälle luontopolulle. Heti alkumatkasta kuljemme tervaleppäkorven halki (sana "korpi" kuulostaa uskomattomalta tässä kaupungin keskustan tuntumassa!) ja kuulemme, että laaksossa voi havaita illan tullen muun muassa lepakoita. Koskikarat viihtyvät virtaavassa vedessä ja kuulemma täällä on tavattu myös kuningaskalastaja. Vastarannalle voi tulla jo ensi vuonna uusia taloja. Ajatuksissa on kuulemma ollut, että rantaan tulisi jokin portaikkotyyppinen oleskelupaikka. Se kuulostaa tosi hyvältä, samoin uusi kulkureitti vastarannalle, niin että luonnonsuojelualueen näkisi myös sieltä.
Jotkut lähialueen asukkaat ovat terrorisoineet luonnonsuojelualueen puuparkaa kaiverruksin. Vaikka lempi kuinka leiskuisi, olkaa ystävällisiä ja jättäkää puut rauhaan.
Tourujoen luontopolulla on tunnelmaa. Muistelen toukokuun hehkuvaa kevätvihreää, mutta tämä haaveelliseen syksyyn kallellaan oleva, villi ja vapaa metsä on suloinen edelleen.
Joku kertoo kuulleensa laaksossa olleesta riippusillasta, toinen muistelee kulkeneensa sillä itsekin. Olivatko laudat vaakasuuntaan vai pitkittäin? Onko se riippusiltamuisto täältä vai toisaalta, entä missä riippusilta on ollut? Ehkä silta on ylittänyt juuri tämän mutkittelevan "makkarauoman", joita täällä vanhan joenuoman peruina vielä riittää.
Tourujoen laakson seinämät ovat veden voimasta sortuneet monin paikoin; taannoin jopa niin pahasti, että vahvistustyöt olivat tarpeen. Toivon mukaan luonto peittää korjausten jäljet pian niin, että jyrkkä seinämä alkaa taas vihertää. Useita puuntaimia on ehtinyt jo nousta rinteeseen. Mutta joenmutkassa näkee, että veteen on joenuoman poikki kaatunut useita puita, kuten täällä on tavallista. Hmm... Melojan kannalta ne olisivat pieni haaste, joten saa nähdä, keksitäänkö siihen ratkaisua, vaikka luonnonsuojelualueella ollaan.
En ollutkaan aiemmin huomannut luontopolun vieressä olevaa talon kivijalkaa, joka on pusikon seassa. Muisto joenvarren aiemmasta asutuksesta. Orava vilistää yläpuoleltamme oksia pitkin kauemmas, polun varressa kyyhöttävä lokinpoikanen ei puolestaan ole millänsäkään ohikulkevista ihmisistä, vaikka se tuntuukin vähän eksyksissä olevan. Jos ihmiset ovatkin tällä puolen jokea vain käymässä, monelle eläimelle täällä on koti.
Nousemme luontopolulta Tourujokea seurailevalle kävelytielle. Vastarannalle on visioitu nykyisestä avarampaa maisemaa, niin että rantamaisemissa voisi myös oleskella. Sinne sopisivat kivasti ympäristötaideprojektit - vaikkapa samanhenkiset kuin kulttuuriluotsien Kuokkalan kartanolle tänä kesänä toteuttama projekti. Itse näkisin Tourujoen rantamaisemissa tulevaisuudessa mielelläni monenlaista taidetta, ympäristötaidetta tai muuta. Voi kun olisi mahdollista tilata joen varteen teos Jaume Plensalta, mutta se vaatisi aikamoisen lahjoituksen...  

Kävelyn päätteeksi käymme vielä yhdessä keskustelemassa heränneistä mietteistä ja toiveista Tourujoen alueen suhteen. Penkit säännöllisin välimatkoin tarjoaisivat lepopaikan taukoa kaipaaville (ja voivathan ne penkit olla hauskoja!), roskikset olisivat tervetulleita, samoin kuntoilulaitteet. Selkeät ja havainnolliset opastetaulut reiteistä helpottaisivat niitä, jotka eivät aluetta ja polkuja tunne. Esteetön reitti voisi sisältää myös taukopaikan, jossa pyörätuolillakin pääsee hyvin ulkopöydän ääreen.

Kun lähden kävelemään kotiin, muistelen kaiholla viimevuotista Joen varjot -valospektaakkelia, joka näytti tutun maiseman aivan toisessa valossa. Syyskuun lopussa kannattaa ainakin tulla taas Tourujoen yöhön!

Tourujoen kehittämissuunnitelman luonnos on parhaillaan työn alla ja ideoita otetaan edelleen vastaan. Mitä sinä haluaisit kohdata Tourujoella?

P.S. Lisää tietoja Tourujoen alueesta löytyy esimerkiksi Tourujoen ennallistamisen esiselvityksestä (2011).

Kommentit

 1. Taas olet ollut mielenkiintoisella retkellä. Alue on kyllä mukavaa kuljeskeltavaa, mutta en ole tiennyt tuosta kivikautisesta asuinpaikasta.
  Kyllä, penkkejä voisi laittaa alueelle ja tosiaan, nekin voisivat olla hauskoja. En käynyt asuntomessuilla, mutta siellähän oli hauskoja penkkejä kuvien perusteella, kuin taideteoksia.

  VastaaPoista
 2. Penkit olisivat samalla erinomaista käyttötaidetta. En ole nähnyt näitä paikan päällä, mutta Loviisassa on ollut tänä vuonna taidepenkkiprojekti: http://loviisanwanhattalot.fi/ohjelma/penkit/
  - loistoidea!

  Toki penkit voisivat olla myös hauskan muotoisia, kuten Mervi Vallinkosken vinkkaamat, perusistuimista poikkeavat Jeppe Heinin penkit: http://www.jeppehein.net/pages/project_id.php?path=works&id=126 - mutta jotkut niistä vaativat kyllä parkour-taitoja ;)

  VastaaPoista
 3. Hei, mutta ei sellaista tekonäppärää roskataidetta tarvita! kuten esim. ns. penkkipuisto siinä pesäpallokentän vieressä, sehän on NIIN typerä ja ruma juttu! Huonoja penkkikeksintöjä, joilla on erittäin epämukava istua. Eihän sellaisia keksintöjä tarvita, jotka ovat toivottomia. Kauneutta ympäristöön ja luonnonmukaisuutta vaalien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuasioitahan nämä monesti ovat. Ylipäänsä olisi kiva, jos penkkejä olisi enemmän reittien varrella, sekä jalkojen lepuuttamita että ihan vain rentoutumisistuskelua tai lukemista varten.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva