Joulu pyrkii Jyväskylään

Vaikka on vasta marraskuu, on jouluhumu jo ryöminyt kaupunkiin. Tähän viikonloppuun osui niin Oranssia Myrskyä, joulumyyjäisiä, joulua herätteleviä markkinakojuja kävelykadulla kuin varsinainen Jyväskylän joulunavaustapahtuma ilotulituksineen.
Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden järjestämä Oranssi Myrsky oli monenmoisia kulttuuritapahtumia täynnä. Yksi niistä oli Yläkaupungilla, Kauppakadun kerrostalopihan kätköissä olevassa Pekka Ervast-temppelissä, missä sai lauantaina esimerkiksi tehdä kynttilöitä.
Mutta ennen sitä oli mahdollisuus kirjoittaa toiveensa
neonkeltaisille paperilapuille
ja kiinnittää oma lappusensa toiveiden tauluun. Kukaan ei ollut vielä jättänyt joulutoiveita.
Tervetulotoivotusten jälkeen sain Pekka Ervast-temppelin aulassa opiskelijoilta opastuksen siihen, miten mehiläisvahalevystä voi helposti muotoilla kynttilän. Hetken kuluttua kädessäni oli itse tehty mehiläisvahakynttilä - tästä joulua kohti siis, tee- ja piparitarjoilun siivittämänä!
Alempana Kauppakadulla Suomen käsityön museon jouluisen näyteikkunan edessä pysähdyin sekä lauantaina että sunnuntaina. Yksityiskohtia ikkunagalleriassa riittää katsottavaksi pitkäksi aikaa ja usealle pysähdykselle.
Joulumaisemasta löytää markkinahumuilijoiden ohella taidokkaita pikkuruisia tuohitöitä myyvän tytön, mutta myös ostoksitta talvikelistä nauttijoita, kuten hiihtäjätytön lämmittelemässä nuotiolla, lumilautailijan,  potkuria työntävän naisen, avantouimareita ja pilkkijän.
Jyväskylän nukkekotiharrastajat eli Nukkis-Ystävät ovat luoneet aikamoisen nukkekotimaailman kaikkien ohikulkijoiden ihasteltavaksi. Näyteikkunassa on valkea joulu joulumarkkinoineen, sisätiloissa voi tutkia kolmen kookkaan nukkekodin erilaisia huoneita lukemattomine pienine yksityiskohtineen.
Yhdessä nukkekodeista jouluvalmistelut ovat myös keittiön puolella jo pitkällä. Täytyy sanoa, että on näissä ollut näpräämistä. Nukkekotimaailmaan pääsee tutustumaan ikkunagalleriassa 11.1.2015 saakka.
Toinen perinteinen jouluikkuna on tietenkin Sokoksen ikkuna, jossa tutut tonttuhahmot sekä muutamat tietyt pehmoeläimet löytävät joulukotinsa vuosi toisensa jälkeen. Ikkunan pääosassa ovat herkuilla lastattu ruokapöytä ja pehmoeläinten ympäröimä, tarinoita lukeva tonttu takan edustalla. Rakkaista pehmoeläimistä pyydetään jouluikkunassa muistoja.
Sunnuntai-iltana kävelykatu oli täpösen täynnä joulunavaustapahtumaan tullutta väkeä. Joululaulut raikasivat kovaäänisistä, erityisen paljon lapsiperheitä asteli vaunujen kera myyntikojujen valtaamalla kadulla.
Itse ainoastaan kuulin ilotulituksen jytkeen, en sitä nähnyt, mutta kun palasin kadulle iltaseitsemän jälkeen, väkimäärä oli alkanut jo vähetä, eikä tarvinnut enää puikkelehtia väentungoksessa.
Kompassin yllä killuva tähti ei ehkä ole järisyttävän suuri tai ihmeellinen, mutta se on sympaattinen. Ja jos  tähteä ei tähän ripustettaisi, tuntuisi varmasti siltä, että jotain puuttuu Jyväskylän joulusta. Se toinen ja vielä tärkeämpi asia on kuitenkin lumi, jota Jyväskylän seudulla on vielä luvattoman ohut kerros. Lisää lunta, kiitos,  ja reippaasti! Se auttaa parhaiten pääsemään joulutunnelmaan - ja kuulostaa mukavalta jalkojen alla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi