Siirry pääsisältöön

Graffitiretkellä 3, Jyväskylä

Jos "joulugraffitien" luo olikin vaikeampi löytää, muita graffiteja osui Tourujoen vartta seuratessa eteen huomattavasti vähemmällä vaivalla. Graffiteja ei tietenkään (ja onneksi!) ole Tourujokilaakson luontopolun varrella, mutta jos kävelee Kankaan tehtaalta Tourujoen vartta kohti Palokkajärveä, kannattaa pitää silmät auki esimerkiksi Lohikoskentien sillan alla ja Koskenharjun kentän vessojen  kohdalla.
Kuljin joen länsipuolen kävelytietä Palokkajärven suuntaan. Kun väyläni oli alittanut Lahjaharjuntien ja nelostien, löytyi nelostietä reunustavasta aidasta ensimmäinen äkäinen jyrsijä. Jos nyt ei olisi ollut joulukuun loppu, olisi otus ollut vaikeampi havaita. Näinköhän sitä on kesällä ja ennen puiden raivausta nähnyt ensinkään tieltä?
Saavuin sitten alikulkutunneleille, jotka johtavat nelostien ja Taulumäentien alitse kohti Kivelänrantaa ja Tuomiojärveä. Sieltä löytyi itselleni uutta nähtävää, vaikka olen aiemminkin tästä kulkenut useita kertoja.  Asialla oli ollut ainakin SBF, tällä kertaa Stay Being Full of Life-merkeissä.

Tunneleissa oli lukuisia erilaisia töitä eri tyyleillä, mukaan lukien isoja tägejä. Minä tietenkin kiinnitin innokkaimmin huomioni Äkäisiin jyrsijöihin. Paitsi että tämä vinkeä violetti otus taitaa kyllä olla koira eikä jyrsijä. Hupsista.
Nämä Reivikujan alikulkutunnelit ovat muuten ihan luvallinen katutaiteen / graffitin alue, jolla pääsee näyttämään taitojaan.  Facebookista löytyy kunnon kuvia tunnelien graffiteista pidemmältäkin ajalta. Reivikuja-nimi ei muuten viittaa reiveihin, vaan edesmenneeseen Jyväskylän entiseen matkailupäällikköön Risto Reiviin.
Ylitin Taulumäentien ja astuin Kivelänrannaksi nimetylle, entisen Tuomiojärven leirintäalueen maalle ja lähdin kävelemään puuharjanteen kohdalta kohti rantaa. Kas vain, taas uusi äkäinen jyrsijä, tällä kertaa sähkökaapissa!
Katsahdin sitten oikealle, missä leirintäalueen jäänteinä ovat vielä jäljellä entinen kahvila/keittokatosrakennus sekä vastaanottokoppi. Saa nähdä, milloin uusien kerrostalojen rakennustyöt alkavat tässäkin ja avoin, väljä tila muuttuu asuinalueeksi. Kuvassa näkyvän metsikön takana kerrostalojen rakennustyöt ovat jo käynnissä ja ikivanhat lehtikuuset on kaadettu. Tämän kahvilarakennuksen seiniä on jo pidemmän aikaa käyty koristelemassa graffiteilla, joten suuntasin sen luo seuraavaksi.
Löysin seiniltä sekä vanhoja tuttuja kuvia että jotain sellaista, mihin en ollut aiemmin ainakaan kiinnittänyt huomiota. Isokuonoinen, mustavalkoinen karvaturri killitti tägien seasta vakavana, silmissään hämmennystä. Ai tämä rakennus puretaan vai?
Toisella seinällä rentoili olutta särpivä Maon spraymaalipullo. Kippistä vaan.
Myös tämän mustavalkomuotokuvan muistin aiemmilta kerroilta. Ken siinä lieneekään?
Seuraavaksi kävelin Tuomiojärven rantaa pitkin Taulumäkeä kohti, kaupungin suurimmalle uimarannalle. Männikössä kävelytien vieressä on vihreä puurakennus, jossa on sekä pukuhuoneita että melontaseura Melanvilauttajien kanootti/kajakkivaja. Rakennuksen seiniin on viime vuodet sitkeästi maalattu sitä sun tätä, eikä aina (minun mielestäni) onnistuneesti. Silloin olen toivonut, että rakennus jätettäisiin graffiteilta rauhaan. Kun näin ystävällismielisen jyrsijän, tulin kuitenkin toisiin aatoksiin. Tämä on kiva!
Entä mitä ajatella apeasta mursusta, joka tällä kertaa huokailee Elämän illuusiosta? Piristyisit nyt!

Muita kiinnostavia graffiteja ei matkalla Viitaniemeen enää tullutkaan vastaan; en tullut nyt kiertäneeksi Viitaniemen rantaa pitkin. Päätetään siis tämä graffitiretki Viitaniemen jousiammuntakentälle, missä toilettikaksikkoa vartioi kukas muukaan kuin Äkäinen jyrsijä! Pieni pupun naama lienee tervehdys alueen lukuisille rusakoille...

Graffitiretkiäni Jyväskylässä joulukuun lopussa 2015:
Graffitiretkellä 1
Graffitiretkellä 2

Kommentit

 1. Jyväskylässa todellakin kukoistaa graffititaide erittäin positiivisella tavalla. :)

  VastaaPoista
 2. Johan tuli kävelemistä seuraavalle Jyväskylän reissulle ;) Komea setti!

  Suosikikseni on muodostunut se Savelan (Laajavuorentien ja Vesangantien) risteyksessä oleva 'Best friends' -graffiti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Savelan risteyksen graffiti on mahtava. Kaupunginkirjaston sisäpihan seinän otukset ovat myös aivan huippuja :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta.
Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella).
Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella.
Komeat kukat piristävät kummasti sateist…

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin.
Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään, vaan Kotiteollisuuden kappaleelle. Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen.
Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta.
Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro.
Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös ja pian edessä o…

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta. Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää.

Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. VeijosenLuontopolku-runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ...Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?...
Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus...
Luontopolun vieressä Saparo-niminen lampi näyttää silt…

Yläkaupungin uusi helmi: The Local Culture Hostel & Café

Tämän punatiilisen kaunottaren seinien sisällä on ollut monenmoista, kuten Jyväskylän kaupungin viljamakasiini, Jyväskylän Tieteellinen kirjasto, kaupunginkirjasto, Suomen kotiteollisuusmuseo ja yliopiston rehtoraatti. Nyt ketjuun liittyy myös kahvila- ja majoitustoiminta, kun rakennuksen ovet avautuivat jälleen myös yleisölle: tänään vietetään The Local Culture Hostel & Cafén avajaisia.


Sisääntuloaulan oikealta puolelta, kaarevien portaiden ja upeiden, kunnostettujen pariovien takaa avautuu kahvilan (ja hostellin vastaanoton) puoli. Näin paikallisen asukkaan vinkkelistä onkin mahtavaa, että rakennus ei ole vain hostellin majoitusasiakkaille avoin, vaan tänne pääsee nyt astumaan vaikkapa kahvikupposen merkeissä sisälle kuka vain.


Kahvilassa oli heti vastassa iloinen puheensorina; mukava määrä asiakkaita oli heti näin ensimmäisenä virallisena avajaispäivänä löytänyt paikkaan tiensä.


Hostelli-kahvila mainostaa olevansa kasvis- ja vegaanikahvila, jossa tarjotaan paikallisia herkku…

Kirkonkylän raitilla, Vesilahti

Vesilahden kirkonkylä on viehättävästi käveltävän kokoinen. Olin käynyt Vesilahden kirkolla aiemminkin, mutta vasta nyt otin aikaa kesäiselle kävelyretkelle kauniin kirkonkylän raitilla. Tutkin hetken karttaa kunnanviraston luona (ihan toista kuin isompien kuntien virastokolossit!) ja kävin aluksi tervehtimässä puurakennuksen pielessä seisovaa veistosta, sorjaa kurkea - Vesilahden nimikkolintua. Liekö nimikkolinnun valintaan innoittanut satoja vuosia Laukon kartanoa isännöinyt Kurki-suku vai itse lintu?


Kunnanvirastolta kävelin tien laitaa muutaman muun viehättävän puutalon ohitse ja ylitin tien poiketakseni Makasiinille, jonne mennään Oltavantietä. Oltavantieltä voi muuten astua myös Mentäväntielle (hmm, Tultavantie jää puuttumaan). Olen joskus popsinut Makasiinilla hyvää pizzaa, nyt tyydyin tutustumaan aivan upeaan Lasse NiskalanÖtökät-valokuvanäyttelyyn, joka oli viimeistä päivää esillä. Oli pakko ostaa mukaan kortteja hänen mahtavista luontovalokuvistaan.


Sitten taas takaisin tie…