Siirry pääsisältöön

Graffitiretkellä 1, Jyväskylä

Olin kuullut että Tourulan Jokipuistossa oli joulun 2015 alla sekä joulun aikaan työn alla uusia graffiteja alikulkukäytävään, vieläpä ihan luvan kanssa. Niinpä sonnustauduimme joulupäivänä kävelylle ja lähdimme toiveikkaina etsimään uusia katutaideteoksia. Ainoa hämärä juttu nettiuutisessa oli ollut, että sijainniksi ilmoitettiin epämääräisesti "Jokipuisto". Se ei kertonut yhtikäs mitään, eihän kartastakaan sellaista paikannimeä Tourujoen liepeiltä löydy.

Päätimme hakea "joulugraffiteja" varmuuden vuoksi laveammalta alueelta, kunhan kyseessä olisi Tourula. Kiersimme Tourujoen tuntumassa ja Tourulan alueella tietämiämme alikulkutunneleita, mutta ei tärpännyt. Yrittäessämme kävellä Kivääritehtaalta kohti Heikinkatua oli tie tunneleille poikki rakennustyömaan takia ja sama odotti Heikinkadun päässä. Ei siis sinne etsimään.
Viimeisenä toivona olivat alikulkutunnelit Lohikoskentien-nelostien-Tourujoen välimaastossa. Ensimmäisenä siellä tuli vastaan netistä tuttu Error 404, joka kuvasti joulugraffitien etsintäreissuamme täydellisesti: Graffiti not found.
 Tämä kävely ei kuitenkaan ollut What a waste of time, löytyiväthän nämä. Alikulkutunnelissa oli sekä tageja että näitä esittäviä kuvia teksteineen.
Niinpä tämän tunnelin hienot graffitit pelastivat graffitinbongauskävelymme. Jyväskylän graffiteista ykkössuosikeissani on aina signeerauksena SBF ja oma lempinimeni näille on Äkäiset jyrsijät. Ihan aina kyse ei ole välttämättä jyrsijästä, tai äkäisestä olennosta, mutta ihan sama. Jotain tosi sympaattista näissä otuksissa on, mitä sitten ovatkaan.
Viimeinen tunnelin graffiti ennen Tourujoen suuntaisesti kulkevalle Paloniementielle kääntymistä oli hyvin apea. Ei ollenkaan jouluinen, paitsi jos sattuu kulkemaan tämän tunnelin kautta matkalla Lahjaharjun hautausmaalle muistokynttilöitä sytyttämään.

Joulugraffitit jäivät askarruttamaan sen verran, että päätin ehdottomasti löytää ne seuraavalla kävelyllä. Samalla löytyisi myös salaperäinen Jokipuisto.

Kommentit

 1. Siellä Nesteen takana, eli ne suuret alikulkutunnelit ilmeisesti.

  http://yle.fi/uutiset/kaupunkilaisille_lahjaksi_suuri_joulugraffiti/8551243

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se oli, mutta en lukenut tarkasta sijainnista etukäteen - mieleen oli jäänyt ainoastaan Tourulan Jokipuisto :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la