Jyväskylä - Kangas kiertää

Jyväskylän Kaupungin Kankaalle tulee Kangas kiertää - avointen ovien päivänä väkeä suorastaan vaunulasteittain. Ilmainen lättähattukyyti rautatieasemalta Kankaan entiselle tehdasalueelle on houkutellut todella paljon väkeä, eikä ihme; harvoinpa Jyväskylässä saa matkustaa kaupunkijunalla!
Yleensä Kankaan tehtaan portit Vapaaherrantiellä ovat nimittäin visusti lukossa. Erikoisjunalle portit kuitenkin vasiten avataan - ja suljetaan heti perään. Yleisö pääsee jalkaisin tänäänkin alueelle vain tehtaan normaaleista porteista.
Erityisesti lapsiperheet ovat liikkeellä, mutta aikuisiakin on takuulla houkuttanut alueelle lisäbonus, nostalginen kyyti Keitele-museon hienolla lättähatulla. Tehtaalla juna pysähtyy entisen paperitehtaan uudemman osan eteen. Alueen ideakilpailun voittajatyössä tämä rakennus on purettavien joukossa.
Kankaan tehtaan alueella on hyvin ohjelmaa iltapäivän ajaksi. Circus Uusi Maailma saa minut pysähtymään toviksi; telineillä kieppuu ja temppuilee taiturimaisia akrobaatteja ja musiikki soi Tunnin treenit -performanssissa.
Kävelen tehtaan vanhemmalle osalle, josta paperikone on jo purettu ja viety pois. Tehtaan entisissä tiloissa on nyt kirpputori, jossa myydään tiloihin jäänyttä tavaraa. Myynnissä on vähän kaikkea, vanhoista paperinvalmistukseen liittyvästä kirjallisuudesta toimistokalusteisiin ja työkaluihin.
Kuinkahan moni keräilee puisia pieniä m-real-kylttejä? Kehystetyt kartat ovat tehneet hyvin kauppansa. Hämmentävimmästä päästä myyntipöydillä ovat kWh-lukemia sisältävät lomakkeet, joille on kirjattu yksittäisten kotitalouksien sähkönkulutusta esimerkiksi Lajittelijantiellä, kenties entisistä tehtaan asunnoissa.
Jatkan konttoripuolelta alakertaan, missä aiemmin sijaitsi paperikone ja varastotiloja. Tyhjyyttään kaikuvat hallitilat ovat yhtä vaikuttavia kuin vuosi sitten, jolloin avointen ovien päivä oli edellisen kerran. Mielenkiintoista on sitten joskus nähdä, mitä näihin tiloihin tulee.
Omatoiminen minikierros tehtaan entisissä tiloissa ei kuitenkaan ole ollenkaan yhtä mielenkiintoinen kuin parkour-oppaiden vetämä. Heidän opastetulla kierroksellaan ei tarvita sanoja. Lähinnä saa suu auki seurata, miten oranssipaidat etenevät vauhdikkaasti pitkin pihoja, aitoja ja rakennuksia.Vaatii pikkuisen sormi- ja käsilihaksia kiivetä ja roikkua kaiteelle ja kaiteella.
Parkour-oppaat käyttävät hyväkseen myös vanhan paperikoneen alakerran monttua, jota me muut katselemme turvallisesti aidan takaa. Yksi oranssipaita solahtaa alas ylhäältä lattialuukusta ja ilmestyy kohta montun pohjalle; toiset mm. hyppäävät vauhdittoman pituushypyn tyyliin pitkän loikan betonilaatikon päältä toiselle. Lapset seuraavat etenemistä varmasti innokkaimmin...  Hmm, parkour-kurssi alkaa tämän jälkeen kiinnostaa!
Tehdasalueen vanhan pääkonttorin, ns. Valkoisen talon, pihasta osan on vallannut Kankaan puutarha. Puutarha on Jyväskylän ensimmäinen kaupunkipuutarha, johon mukaan ilmoittautuneet saavat tänä kesänä ilmaiseksi pitää pientä viljelmää säkissä tai laarissa. Aika monessa laarissa nousee jo jotain pientä ja vihreää. Jonotan pihan suositussa puhvetissa vohvelia, mutta taikina loppuu! Onneksi uutta vohvelitaikinaa on tulossa pian.
Kurkistan toiveikkaasti myös itse konttorirakennukseen, mutta ikävä kyllä siellä ei ole mahdollisuutta käydä tutustumiskierroksella. Aulassa on näemmä ollut aiemmin vastaanottotila luukkuineen, mutta puuristikon kehyksissä lienee aiemmin ollut kirkasta lasia.
Konttorirakennuksessa voi kuitenkin piipahtaa tutustumassa Hopen toimintaan. Hope ry Jyväskylä on osa Hope Yhteisesti ja yhdessä -yhdistystä, joka auttaa Suomen vähävaraisia ja kaltoin kohdeltuja lapsia.
 Aikaa on vierähtänyt mukavasti Kaupungin Kankaalla, vaikka näin vain pienen osan ohjelmasta. Käyn jo toiveikkaana istumassa lättähatussa odottamassa junan lähtöä matkakeskukseen, mutta vartin yli kahden junan jälkeen onkin maltettava odottaa viimeistä junaa neljään saakka. No, odotusaikana voi tutustua tarkemmin vaikka graffititaiteilijan työhön.
Harmaa betoniseinä on saanut viikonlopun aikana hienoja graffiteja koristuksekseen. Näistä iloisista eläinhahmoista ovat lapsivieraat takuulla tykänneet.
Nousen päivän viimeiseen junaan klo 16. Hyvin täysi lättähattu lähtee puksuttamaan leppoisasti kohti matkakeskusta. Junailija hypähtää avaamaan ja sulkemaan radan portit viimeisen kerran tälle päivälle, sitten ajamme pienen pätkän kohti pohjoista, pysähdymme ja vaihteiden kääntelyn jälkeen kulkusuunta vaihtuu. Olin äsken viimeisessä vaunussa, nyt ensimmäisessä!
Junamatka Tourula-Matkakeskus on aivan liian pian ohitse. Suurkiitokset niin Kankaan tapahtuman järjestäjille kuin junan kuljettajille! Museojunan kyytiin pääsee tänä kesänä muulloinkin, tosin eri reiteille - vaikkapa Jyväskylästä Hankasalmen Kihveli soikoon- festareille tai Äänekosken Keitelejazziin.

Kommentit

Suositut tekstit