Siirry pääsisältöön

Jyväskylä - Kangas kiertää

Jyväskylän Kaupungin Kankaalle tulee Kangas kiertää - avointen ovien päivänä väkeä suorastaan vaunulasteittain. Ilmainen lättähattukyyti rautatieasemalta Kankaan entiselle tehdasalueelle on houkutellut todella paljon väkeä, eikä ihme; harvoinpa Jyväskylässä saa matkustaa kaupunkijunalla!
Yleensä Kankaan tehtaan portit Vapaaherrantiellä ovat nimittäin visusti lukossa. Erikoisjunalle portit kuitenkin vasiten avataan - ja suljetaan heti perään. Yleisö pääsee jalkaisin tänäänkin alueelle vain tehtaan normaaleista porteista.
Erityisesti lapsiperheet ovat liikkeellä, mutta aikuisiakin on takuulla houkuttanut alueelle lisäbonus, nostalginen kyyti Keitele-museon hienolla lättähatulla. Tehtaalla juna pysähtyy entisen paperitehtaan uudemman osan eteen. Alueen ideakilpailun voittajatyössä tämä rakennus on purettavien joukossa.
Kankaan tehtaan alueella on hyvin ohjelmaa iltapäivän ajaksi. Circus Uusi Maailma saa minut pysähtymään toviksi; telineillä kieppuu ja temppuilee taiturimaisia akrobaatteja ja musiikki soi Tunnin treenit -performanssissa.
Kävelen tehtaan vanhemmalle osalle, josta paperikone on jo purettu ja viety pois. Tehtaan entisissä tiloissa on nyt kirpputori, jossa myydään tiloihin jäänyttä tavaraa. Myynnissä on vähän kaikkea, vanhoista paperinvalmistukseen liittyvästä kirjallisuudesta toimistokalusteisiin ja työkaluihin.
Kuinkahan moni keräilee puisia pieniä m-real-kylttejä? Kehystetyt kartat ovat tehneet hyvin kauppansa. Hämmentävimmästä päästä myyntipöydillä ovat kWh-lukemia sisältävät lomakkeet, joille on kirjattu yksittäisten kotitalouksien sähkönkulutusta esimerkiksi Lajittelijantiellä, kenties entisistä tehtaan asunnoissa.
Jatkan konttoripuolelta alakertaan, missä aiemmin sijaitsi paperikone ja varastotiloja. Tyhjyyttään kaikuvat hallitilat ovat yhtä vaikuttavia kuin vuosi sitten, jolloin avointen ovien päivä oli edellisen kerran. Mielenkiintoista on sitten joskus nähdä, mitä näihin tiloihin tulee.
Omatoiminen minikierros tehtaan entisissä tiloissa ei kuitenkaan ole ollenkaan yhtä mielenkiintoinen kuin parkour-oppaiden vetämä. Heidän opastetulla kierroksellaan ei tarvita sanoja. Lähinnä saa suu auki seurata, miten oranssipaidat etenevät vauhdikkaasti pitkin pihoja, aitoja ja rakennuksia.Vaatii pikkuisen sormi- ja käsilihaksia kiivetä ja roikkua kaiteelle ja kaiteella.
Parkour-oppaat käyttävät hyväkseen myös vanhan paperikoneen alakerran monttua, jota me muut katselemme turvallisesti aidan takaa. Yksi oranssipaita solahtaa alas ylhäältä lattialuukusta ja ilmestyy kohta montun pohjalle; toiset mm. hyppäävät vauhdittoman pituushypyn tyyliin pitkän loikan betonilaatikon päältä toiselle. Lapset seuraavat etenemistä varmasti innokkaimmin...  Hmm, parkour-kurssi alkaa tämän jälkeen kiinnostaa!
Tehdasalueen vanhan pääkonttorin, ns. Valkoisen talon, pihasta osan on vallannut Kankaan puutarha. Puutarha on Jyväskylän ensimmäinen kaupunkipuutarha, johon mukaan ilmoittautuneet saavat tänä kesänä ilmaiseksi pitää pientä viljelmää säkissä tai laarissa. Aika monessa laarissa nousee jo jotain pientä ja vihreää. Jonotan pihan suositussa puhvetissa vohvelia, mutta taikina loppuu! Onneksi uutta vohvelitaikinaa on tulossa pian.
Kurkistan toiveikkaasti myös itse konttorirakennukseen, mutta ikävä kyllä siellä ei ole mahdollisuutta käydä tutustumiskierroksella. Aulassa on näemmä ollut aiemmin vastaanottotila luukkuineen, mutta puuristikon kehyksissä lienee aiemmin ollut kirkasta lasia.
Konttorirakennuksessa voi kuitenkin piipahtaa tutustumassa Hopen toimintaan. Hope ry Jyväskylä on osa Hope Yhteisesti ja yhdessä -yhdistystä, joka auttaa Suomen vähävaraisia ja kaltoin kohdeltuja lapsia.
 Aikaa on vierähtänyt mukavasti Kaupungin Kankaalla, vaikka näin vain pienen osan ohjelmasta. Käyn jo toiveikkaana istumassa lättähatussa odottamassa junan lähtöä matkakeskukseen, mutta vartin yli kahden junan jälkeen onkin maltettava odottaa viimeistä junaa neljään saakka. No, odotusaikana voi tutustua tarkemmin vaikka graffititaiteilijan työhön.
Harmaa betoniseinä on saanut viikonlopun aikana hienoja graffiteja koristuksekseen. Näistä iloisista eläinhahmoista ovat lapsivieraat takuulla tykänneet.
Nousen päivän viimeiseen junaan klo 16. Hyvin täysi lättähattu lähtee puksuttamaan leppoisasti kohti matkakeskusta. Junailija hypähtää avaamaan ja sulkemaan radan portit viimeisen kerran tälle päivälle, sitten ajamme pienen pätkän kohti pohjoista, pysähdymme ja vaihteiden kääntelyn jälkeen kulkusuunta vaihtuu. Olin äsken viimeisessä vaunussa, nyt ensimmäisessä!
Junamatka Tourula-Matkakeskus on aivan liian pian ohitse. Suurkiitokset niin Kankaan tapahtuman järjestäjille kuin junan kuljettajille! Museojunan kyytiin pääsee tänä kesänä muulloinkin, tosin eri reiteille - vaikkapa Jyväskylästä Hankasalmen Kihveli soikoon- festareille tai Äänekosken Keitelejazziin.

Kommentit

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la