Talviraitilla

Sinitaivas ja kirkas auringonpaiste hehkuivat yllä, kun läksin tarpomaan keskustasta kohti Aalto-museota. On aika hupaisaa, että vaikka kävelee ihan suoraan, on kävelykatu jatkeineen ensin Kauppakatua, sitten katu muuttuu Vaasankadun jälkeen Seminaarinkaduksi ja tunnelin ali sukellettuaan Alvar Aallon kaduksi.

Museokahvilan tulinen katkarapupata lämmitti mukavasti, kun suuntasin Mattilanniemeen ja aloitin Jyväsjärven kierroksen. Kaikkialla suloisen huurteista ja himmeän valkoista. Syksyiseen valotapahtumaan ripustettu Jaakko Tähden valokuvanäyttely oli Rantaraitin valotolpissa vieläkin paikallaan; hienoja kapeita ja korkeita luontokuvia ulkoilmanäyttelynä.

Pakkaspäivän kunniaksi jäällä oli eritoten retkiluistelijoita sauvoin tai ilman. Jäällä ei ole lunta nyt kuin nimeksi. Hämmästyin kyllä Äijälänsalmea ylittäessäni, että sielläkin luisteli pari urhokasta. Salmen jää ei liene ihan supervahvaa.

Rauhalahden luona oli ikuisesti sulassa uomassa railakas määrä sorsia tyytyväisenä pulikoimassa. Halssilasta Aholaitaan on Rantaraitin tympein pätkä, kun moottoritien kiihdyttäjien möly tunkee korviin, vaikka vasemmalla aukeaakin avaran komea jäinen järvimaisema. Kun katsoin etelään, oli aurinko jo reilusti laskussa, pilvipeite kerääntynyt taivaalle. Tumma pilvikiila meni hetkeksi auringon eteen ja se oli hetken kuin kalpea täysikuu pilviverhon takana. Talvesta piittaamaton pienjyrsijä, jonkin sortin metsä- tai rantahiiri säntäsi kiireen vilkkaa kävelytien varresta koloonsa kohmeisten ruohonkorsien alle.

Jaloissa tuntui jo, kun heitin hyvästit järvelle ja käännyin Schaumanin linnan kohdalta Heikinkadulle, kotia kohti. Entä mitä näytti toisen tilaisuuden saanut askelmittari noin kahden tunnin ja vartin kävelylenkin lukemiksi? Peräti 1852 askelta! Eli sen mukaan enää neljä tällaista lenkkiä, niin saisin suositusaskelmäärän täyteen tälle päivälle...

Kommentit

  1. "Talvesta piittaamaton pienjyrsijä, jonkin sortin metsä- tai rantahiiri" sai minut ääneen tirskumaan ja kikattelemaan! Se oli niin mukavasti sanottu!

    VastaaPoista
  2. En minä noita pikkuotuksia kovin hyvin tunnista! Niillä pitäisi olla lappu kaulassa ja mielellään selkäpuolella. Eikä latinaksi!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi