Greenwich

Greenwich on esimerkiksi 0-meridiaani, Unescon maailmanperintökohde tai Cutty Sark, joka on nyt pressun alla restauroitavana. Ja rauhallinen keidas suurkaupungissa. Lähinnä Thamesin rantaa ovat University of Greenwichin opinahjot, joiden tilalla oli aikanaan Old Royal Navy College. Näiden rakennusten sisälle pääsevät ei-opiskelijat hyvin rajallisesti. Yliopiston takana levittäytyy muhkea kansallinen merimuseo. Merimuseon takana puolestaan aukeaa laaja nurmikenttä, joka kohoaa kohti observatoriokukkulaa. Nurmikentälle (yllä) suunnitellaan parhaillaan Lontoon olympialaisten ajaksi ratsastusareenaa, joka purettaisiin kisojen jälkeen.

Nurmikolla ollaan nytkin piknikillä, ulkoiluttamassa koiria tai lukemassa; aurinko paistaa lämpimästi. Useat ranskaa tai italiaa puhuvat koululaisryhmät kapuavat ylös observatoriolle, ohi rinteessä kukkivien valkoisten lumikellomättäiden. Puut odottavat vielä lehtien puhkeamista.

Kuninkaallisen observatorion ylpeys on Greenwich Mean Timen määrittävä nollameridiaani, pituuspiiri 0°0'0". Sen päälle mennään poseeraamaan valokuvaa varten ja tutkimaan, löytyykö oman maan pääkaupunki niiden kaupunkien joukosta, joiden asteluvut on ikuistettu kultakirjaimin meridiaania ympäröiville graniittilaatoille. Kyllä, Helsinki on mainittu.
Observatorion tuntumassa kulkee kaksi lyhyttä kävelyreittiä: planetaarion kautta kiertävä Astronomiareitti sekä Meridiaanireitti, jonka reitillä ovat mm. camera obscura, sekä huoneet joissa kuninkaalliset astronomit asuivat ja aikaan ja tähtitieteeseen liittyvää historiallista esineistöä. Observatorion pihalta on erinomainen näkymä yli Greenwichin kohti modernia Canary Wharfia.

Greenwichistä palaan jalkaisin Thamesin pohjoispuolelle (Isle of Dogs) kävelytunnelia pitkin. Polkupyörän voisi ottaa sinne mukaan, mutta sitä pitää ehdottomasti taluttaa - myös portaikossa, muistuttaa kyltti. Tunneliin voi kuitenkin laskeutua ja nousta myös tilavalla, komeasti puupaneloidulla hissillä.
Kulkijat pysytelkööt vasemmassa laidassa. Alkumatkasta tämä lievästi aavemainen, valkein kaakelein verhoiltu tunneli viettää loivasti alaspäin, kulkee sitten tasaisena, kunnes alkaa hitaan nousun vastarantaa lähestyttäessä. Läheisessä Mudchutessa voisi käydä tutustumassa ihka oikeaan citymaatilaankin, mutta jääköön tällä kertaa.
kävely 16.3. 2010

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi

Wivi Lönn -kävelyllä