Kääntymässä Kuokkalassa

Aamuaurinko välkehtii kirkkaana Jyväsjärven pinnalla, tuulenvirettä tuskin huomaa. Mitä ilmeisimmin viimeisen Rantaraitin kylkeen Lutakossa nousevan kerrostalon nosturi kurkottaa ihmeissään naapuriensa välistä. Rakennustyömaat eivät suinkaan ole alueelta vielä ohitse, vaikka tämän rannan puoli alkaakin lähes valmistua. Kun ylitän Kuokkalan sillan, on ympäröivä järvimaisema niin kaunis, että automelun lähes unohtaa.
Palaan Kuokkalasta vasta myöhään iltapäivällä, kun sade on jo ehtinyt huuhtoa maita ja mantuja. Poikkean Suuruspään omenatarhan läpi kulkevalle kävelytielle, kun huomaan rinteen viljelypalstojen takana, Jyväsjärven yllä upeasti kaartuvan sateenkaaren.
Taivaan väriraita piristää, kun tallustan Kuokkalan sillan vasenta reunaa takaisin keskustan suuntaan. On kuljettava jalkakäytävän vasemman laidan tuntumassa, etteivät ajoradalta autonrenkaista pärskivät sadevesiroiskeet tule ihan päälle. Käännyn sataman rakennustyömaan jälkeen Ceaucescu Beachille.
Kun vilkaisen takaisin Kuokkalan sillan suuntaan, ranta näyttää edelleen hurjalta, vaikka rantatyömaalla on tehty hommia jo pitkään. Täyttömaata, tuota Jyväsjärven vanhaa kutistajaystävää, on vielä reippaasti kasoissa odottamassa levitystä. Kauhakuormaaja jatkaa sitkeää puurtamistaan. Ohitan rannan venesataman ja kurvaan Rantaväylän yli Vaasankadulle. Sateen ropina yltyy, otan varjon esille. Sadepisarat muuttuvat kirkkaiksi vesihelmiksi kosketettuaan kovaa, märkää asvalttia ja säpsähtävät säikähtäen ilmaan.

Kommentit

Suositut tekstit