Siirry pääsisältöön

Saarijärvi: Julmat lammit

Saarijärven Julmat Lammit -luonnonsuojelualueen retkeilypolun aloituspisteessä Kokkolantien varressa huomautetaan topakasti: Polku on erittäin vaativa. VARO JYRKÄNTEITÄ! Kulku omalla vastuulla. Siis ihan hyvä, että maa ei ole jäässä tai lumipeitteinen, vaikka tänä marraskuisena aamuna on pakkaskeli.
Kolmen kilometrin mittainen reitti on merkitty erittäin hyvin maalimerkein. Hyvin pian edessä on ensimmäinen julma lampi, jota voi katsella vaikka kallion reunalle rakennetulta näköalapaikalta, kaiteen takaa.
Sieltä puunjuurakkojen juovittama polku kapuaa ylös harjanteelle ja laskeutuu sieltä jyrkästi alas rinnettä. Tämä ei tosiaan ole tyypillinen kepeäkulkuinen luontopolku, vaan hienoa ja vaihtelevaa maastoa.
Laskeudun jyrkkiä puurappusia alas. Oikealla siintää pitkulainen lampi, jonka pinta on tuskin havaittavasti jäässä. Ajattelen: alkutalven päivän vähäiset valoisat tunnit on käytettävä hyvin... Tällaista keliä on niin harvoin!
Aamukymmenen maissa liikkeellä ei ole vielä muita, joten saan nauttia nousevan auringon seurasta ja maisemista pakkasaamun hiljaisuudessa. On hyvää aikaa kumartua katsomaan vaikka yön jäljiltä huurteisia puolukanvarpuja
tai torvijäkäliä, enkä muista ennen nähneeni tätä kaunista punakoristeista (jälkiselvitys: punatorvijäkälä), jota löytyy toisen lammen kalliolta. Lammen tummaa, ohutta jääpeitettä koristavat valkoiset lumiviirut, jotka näyttävät melkein siltä kuin joku olisi luistellut lammella.
Aamuaurinko maalaa vähitellen lisää vihreän ja kullan sävyjä esiin. Ohitan hassun, pienen pyöreän metsälammen, joka on kuin vedellä täyttynyt ja sammaloitunut kraateri. Lopulta saavun retkipolun päähän, katetulle nuotiopaikalle männikön keskellä.
On aikamoisen mukavaa tehdä tulet ja istuskella penkillä kaikessa rauhassa, siemailla mukista evästeetä ja ajatella vaikka sinisiä ajatuksia. Tästä ei ole kiire mihinkään.
Käyn vielä rannassa kelluvalla laiturilla katsomassa kirkasta, julmaa lampea, jonka pinta ei värähdäkään. 
Vastarannalta kuulen jo ääniä; en olekaan enää ainoa näitä lampia kiertävällä polulla. Kanervikko kimmeltää kuuran sulaessa, kun päivä etenee pidemmälle.
Lammen toisessa päässä riite peittää vettä. Auringon säteet eivät ole yltäneet tänne saakka.
 Julmia Lampia kiertävä polku on maalimerkkien lisäksi merkitty myös sinivalkoisilla Runebergin eräpolku -tolpilla, onhan reitti osa noin 12 kilometrin pituista Runebergin erä- tai luontopolkua, joka kulkee Kolkanlahden alueella.
Polku palaa takaisin lähtöpaikkaa kohti kallioita pitkin ja saapuu jyrkänteelle, joka viettää kohmeiseen lampeen. Naava roikkuu suurina töyhtöinä kallion reunan puussa.
Pieni suo nukkuu. Vastapäisen kallion laella on näköalapaikka, jolta katselin maisemia ihan alkumatkasta. Nytpä näen, miten korkealla olin.
Loppumatkasta polku poikkeaa vehreään, kosteampaan maastoon. Aurinkoraukka ei osaa nousta yhtään korkeammalle edes keskipäivällä...

Kommentit

  1. Olipa rentouttava retki kuvien matkassa. Tuo neljänneksi ylin lampikuva on itse upeus, samoin kuuraiset varvut ja jäkälät. Olisin voinut vaihtaa paikkaa kanssasi ja istuskella kauniissa säässä nuotion äärellä,AH!

    VastaaPoista
  2. Kiitos hietzu, sattui huikean kaunis aamu. Eikä nuotiotulta ei voi vastustaa :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la