Pieni itsenäisyyskävely

Taivallan Jyväskylän keskustaan, kun sinervä hehku jo loistaa ohittamieni talojen ikkunoista. Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto on jo alkanut, onhan kello liki iltaseitsemän. Harvemmassa akkunassa loistaa kaksi kynttilää, monessa sentään sähkökynttelikköjä.

Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25, juhlii sekin itsenäisyyspäivää. Kristallikruunujen loisteessa on koolla varjovastaanotto, nukketaiteilijoiden loihtimin vierain.
Kutsuja isännöi vielä Tarja Halonen puolisonsa Pentti Arajärven kanssa. Nahkafrakissa on mielestäni Jorma Uotinen eikä suinkaan Urho Kekkonen, kuten joku ohikulkija taannoin arveli.
Sofi Oksanen on myös nukkevastaanoton kunniavieraiden joukossa. Suomen Nukketaiteilijoiden taiteilijat ovat Linnan juhlissaan tehneet tarkkaa työtä!
Jätän juhlatamineiset vieraat nauttimaan pöydän herkuista, seurustelusta ja mieskuoron selvästi reippaasti kajauttamasta musiikista ja nousen Kilpisenkatua kohti Harjua. Heti kulman takana, Kilpisenkadun puolella valkoinen kerrostalo on jo juhlavalaistuksessa; joka ikisen parvekkeen reunaa koristavat valoköynnökset.
Harjun uuteen uskoon korjattujen Neron portaiden alapäässä kivimuurin päällä kutsuvat porraskävelylle yksinäiset myrskylyhdyt, mutta itse portaat on perinteiseen tyyliin valaistu ulkotulin, yksi jokaisella askelmalla.
Ulkotulivalaistus on partiolaisten järjestämä, jo ties kuinka monetta kertaa. Kuinka mukavaa, että Harjun pimeyttä valaisee myös ohut, tuore lumipeite...
Portaita kulkevat saavat myös pohdittavaa, jos malttavat pysähtyä lukemaan kehyksiin ripustettuja ajatuksia.  Anna meille / meidän jokapäiväinen / rohkeutemme / viisautta kulkea / oikeaan suuntaan, / ymmärrystä / olla liikkeellä ja / pysähtyä / oikeaan aikaan. (Pia Perkiö). 
Harjun portaiden huipulle päästyäni tervehtivät kynttiläpolun päätteeksi vielä partioliikkeen isän, lordi Baden-Powellin sanat: Vaella ryhmässä, mutta kun pääset huipulle, istahda alas yksin, ja anna aikaa ajatuksille. Kun tulet takaisin alas, huomaat, että olet kuin uusi ihminen, ruumiiltasi ja hengeltäsi.

Kiitos partiolaisille juhlavalaistuksesta ja itsenäisyyspäivän ajatuspolusta!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi