Siirry pääsisältöön

Hautausmaiden joulurauhaa

Tänä vuonna ei jouluaaton kävelyllä narsku lumi. Jyväskylän joulu on niin haurasta lumipeitettä, jäälaikkuja, kuuraa kuin paljasta, kohmeista maata. Viitaniemen ja Nisulan rajamaastossa omakotitalojen piha-alueilla näkyy sekä vihreää että valkoista. Tuomiojärveä suojaa jääpeite vain paikoin aivan rannassa. On aika luontevaa toivottaa tuntemattomille, harvalukuisille vastaantulijoille Hyvää joulua.

Kävelymatkalla Lohikosken taa on hyvää aikaa katsella reitin varren kotien jouluvaloja ja ulkotulia, ennen kuin pääsen sytyttämään omat kynttiläni Lahjaharjun hautausmaalla (entinen Jyväskylän maaseurakunnan Seppälänkankaan hautausmaa).
Vaikka lunta on Lahjaharjun hautausmaan kankaalla vain hiven siellä täällä, on kynttilälyhtyjen meri silti yhtä vaikuttava kuin ennenkin. Ihmisiä lipuu edesmenneiden läheistensä haudoille tasaisena virtana, joku pysähtyy sytyttämään kynttilänsä muualle haudattujen graniittimuistomerkille.
Kivipaasien juurella on jo niin täyttä, että useampikin kynttilälyhty on sytytetty viereisten tuijien juureen. Joulun lämpö tiivistyy.
Yleensä Lohikoskentien vartta ei ole niin mukava kävellä vilkkaan autoliikenteen vuoksi, mutta nyt autot soljuvat melko harvakseltaan ohitse, kun kävelen Taulumäelle ja juhlavalaistun kirkon ohitse.
Astun Vanhalle hautausmaalle siunauskappelin portista. Karjalaan jääneiden muistoa kunnioitetaan muistomerkin edessä lukuisin kynttilöin ja esimerkiksi Jyväskylän seudun Suojärveläiset Ry on jättänyt seppeletervehdyksen. Menetetty kotiseutu ja sodan muistot eivät ole unohtuneet vuosikymmentenkään jälkeen.
Myös Vanhalla hautausmaalla on yhteismuistomerkki, johon voi sytyttää kynttilän esimerkiksi toisaalle haudatuille läheisille. Sankarihaudoilla neljä sotilasta on vartiossa. Muistomerkin takana, kumpua kiertävällä kehällä on myös Tuntematon sotilas saanut muutaman kynttilälyhdyn kivilaattansa viereen.
Kello 18 sankarihaudoilla suoritetaan vahdinvaihto. Katse eteen päin! Ojennus! Muistomerkkiä vartioineet sotilaat rynnäkkökivääreineen poistuvat paikaltaan. Tilalle kunniavartioon astuvat uudet lumipukuiset vartiosotilaat, jotka eivät nähdäkseni kanna asetta.
Kävelen hautausmaalta autioituneeseen Jyväskylän keskustaan. Old Bricks on juuri avannut ovensa niille, jotka kaipaavat lämmikettä, seuraa tai edes oleskelua samassa tilassa muiden kanssa iltana, jolloin tulisi olla maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto. Kauppakadulla Kompassin yllä loistaa tähti. Joulurauhaa.

Kommentit

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la