Alatornion kirkko - Struven ketjussa
Muutaman kilometrin päästä Tornion keskustasta etelään löytyy Alatornion kirkko - pienellä etsimisellä, sillä opasteet eivät suorastaan hyppää silmille teiden varsilla. Muutama ruskeapohjainen kyltti kuitenkin viittoo kirkonmäelle sen kunniaksi, että Alatornion kirkon yllä kohoava kellotorni kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin: tornissa on yksi Suomen kuudesta suojellusta Struven ketjun mittauspisteestä. Struven kolmioketju muodostuu 258 peruskolmiosta ja 265 peruspisteestä, joiden avulla mitattiin maapallon kokoa ja muotoa vuosina 1816-1855, tähtitieteilijä Friedrich George Wilhelm Struven johdolla.
Mutta mitä tarkoittaakaan mm. hevospuomiin kiinnitetty ristin ja hannunvaakunan yhdistelmä? Se jää arvoitukseksi.
Tornion seurakunnalle nykyään kuuluva komea keltainen kirkko on peräisin vuodelta 1797 (eli kuten pääoven yllä lukee: Under Gustaf Adolphs regering år 1797, mutta samalla paikalla on ollut tätä ennen jo kaksi eri kirkkorakennusta. Kun mennään paikkakuntahistoriassa taaksepäin, paljastuu että Tornio erotettiin Alatorniosta vuonna 1621, mutta muutaman sadan vuoden päästä naapurusten tiet kävivät taas yhteen kun Alatornion kunta liitettiin 1973 Tornion kaupunkiin!
Verrattuna pariin muuhun vierailemaani Struven ketjun kohteeseen (Puolakka ja Aavasaksa) näyttää siltä, että täällä ei pääse yhtä helpolla ihailemaan maisemia yläilmoista eli itse tornista. Astun ylös rappusia ja kokeilen ovenkahvoja. Lukossa, kuten arvelinkin. Vaikka kaari-ikkunoiden lomasta pilkottaakin sähkölamppujen valoa. Alatornion kirkkoon pääsee käytännössä tutustumaan lähinnä kesäaikaan.
On siis tyydyttävä vilkuilemaan ylöspäin, että siellä se on: noin 40 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoava kirkontornin huippu, josta on ollut loistava näköala seuraaville Struven ketjun kolmiomittauspisteille jo vuonna 1842, jolloin mittaus täällä tehtiin. Kirkon tornin kellohuoneen sisäseinässä olisi nähtävillä kaiverruksia mittauksen ajalta. Jännä ajatella, että tälläkin kirkolla on ollut osansa sen määrittämisessä, että maapallo on navoiltaan hieman litteä! Alatornion kirkontorni on siis varsinainen tiedetorni.
Kierrän Alatornion kirkon ja kokeilen jokaista ovea, turhaan. Ei se mitään. Pääsinhän sentään kirkolle, vaikka en kirkkoon sisälle - toisin kuin ne vuoden 1818 murhenäytelmän uhrit, joita muistetaan kirkon viereisessä kivipaadessa. Peräti 20 Säivis-kylän asukasta hukkui matkalla Alatornion kirkkoon. Säivis kuuluu nykyään Ruotsiin ja on osa Haaparantaa.
Tornion keskustasta Suensaarelta löytyy myös toinen maanmittauksen historiaan liittyvä kohde, Hedvig Eleonoran kirkon eli Tornion kirkon torni, jossa maan muotojen mittauksia teki 1730-luvulla ranskalainen Pierre Louis Moreau de Maupertuis... Tornion kävelyä varten löytyy lisäinfoa suomeksi ja ruotsiksi vaikka Kävellen Torniossa-oppaasta.
Kaunis kirkko! Harmi että ovet olivat kiinni. Kyllä Suomen kirkkojen kauneutta jaksaa vain ihastella. Torni näyttää hienolta ja erikoiselta.
VastaaPoistaKirkot on tosiaan suunniteltu vain kesämatkailuun. Tai sitten sunnuntaiaamuihin, luulen ma...
VastaaPoistaPuomissa oleva hannunvaakunan ja ristin yhdistelmä merkkaa pyhiinvaellusreittiä joka vihittiin käyttöön viime vuonna. Tämän artikkelin alaosassa on kartta jossa näkyy koko reitti: http://yle.fi/uutiset/rajaton_pyhiinvaellusreitti_kutsuu_kulkijoita/6654309.
VastaaPoistaKiitos vinkistä!
Poista