Lumivalkea Oulu

Oulun torilla häikäisee kirkkaan auringonpaisteen lisäksi raikkaan valkoinen lumi. Torin laidalla on pienen luistinradan lisäksi veistosmainen lumirakennelma.
Kauempaa ei ota selkoa, onko se lumilinna vai jotain muuta. Musiikki kaikuu lumirakennelman uumenissa.
Kun astun tukevien lumiseinämien toiselle puolelle, paljastuu että tämä onkin lumiliukumäkilinna! Tai lumilinnaliukumäki! Muutama pieni ja hieman isompikin laskija ottaa vauhtia liukumäen päältä. Ikävä kyllä omassa seurueessa ei ole halukkaita mäenlaskijoita...
Lähdemme jaloittelemaan Torinrannasta Kiikelin kautta kohti Kuusiluotoa. Kanavan varren modernit talot suljettuine yksityispihoineen antavat asukkaidensa nauttia veden läheisyydestä (yhden asunnon parvekkeella on kajakki). Merikadulla eletään hieman maanläheisemmin, sillä siellä talot eivät ole rannassa kiinni. Rannan puoleisen rivitalon päässä on jännä satupuu, jolle lumi on muotoillut sienihatun. Tai ehkä sillä on sellainen oikeastikin. Satupuun koloissa - tai paremminkin ikkunoissa - elelee erilaisia, pikkuruisia hahmoja. Ja toki myös yksi lintuperhe.
Oulun kivisenpuoleisessa keskustassa on ainakin muutama puutalo, mutta täältä Kuusiluodosta löytyy puutalomaailmaa eheämmin. Ei ole vain aiemmin tullut mieleen kävellä tälle puolelle! Useimmat taloista vaikuttavat siltä, että niistä ja piharakennuksista pidetään edelleen hyvää huolta.
Onneksi nämä kauniit puutalot ovat vielä jäljellä ja asuttuja, eikä purku-uhkaa toivottavasti ole. Niinkin äskettäin kuin vuonna 2006 Oulusta purettiin puutalokortteli, jolloin vanhojen puutalojen määrä väheni roppakaupalla. Mitä tilalle?  Kolmikerroksinen kerrostalo...
Käymme kääntymässä Hollihaan puistoalueella, missä paksu lumikerros peittää lasten liikennepuiston. Paluumatkalla kohti keskustaa pitkin Maunonkatua huomaan suurisiipisen keltaisen pöllön, joka vilkuttaa vajamaisen rakennuksen vihreistä, munakuvioilla koristelluista seinistä.
Pöllöt saattavat hyvinkin liittyä viereiseen kivitaloon, jonka heti tunnistaa koulurakennukseksi. Tyylikkään jugendkaunottaren suojissa toimii nykyään Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio (aiemmin tunnettu myös Kuusiluodon lukiona).
Lukion rakennusajankohta on ilmaistu harvinaisen tyylikkäästi reippaan kokoisella maalauskyltillä. Rakennettu 1907-08. Arkkitehti oli Viktor J. Sucksdorff. Sucksdorff liikkui Itä-Karjalassa Yrjö Blomstedtin kanssa. Kun hetken miettii, tulee tästä rakennuksesta mieleen Blomstedtin suunnittelema vastaavanhenkinen opinahjo, Villa Rana Jyväskylän yliopiston kampusalueella.
Aurinkoinen ulkoilma ja hidas, nautiskeleva kävelytahti ovat omiaan herättämään pienen nälän. En ole koskaan aiemmin käynyt Torinrannan makasiinissa sijaitsevassa Pannukakkutalossa, joten nyt on sen aika. Ehdimme saada viiden hengen pöydän juuri ajoissa - ovi käy vilkkaasti.
Tilaamme viisaasti sekä suolaista että makeaa. Viisaalla tarkoitan sitä, että jokaiselle ei tilata ikiomaa suolaista ja makeaa... Nämä herkut ovat niin suloisen täyttäviä, että kahta ei millään jaksaisi vetäistä yhdeltä istumalta. Pekoni-omenapannari on loistavaa, mutta myös tämä makea vadelma-tumma suklaa vie kielen mennessään :)

Kommentit

 1. Ihania rakennuksia ja yksityiskohtia olet taas bongannut! Ja totta! Kivinen ja keltainen koulurakennus tuo tosiaan mieleen Villa Ranan.
  Pannukakkutalo,hauska nimi ja kertoo näemmä mitä sisältä saa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä on suorastaan hyvä, että Jyväskylässä ei ole Pannukakkutaloa...

   Poista
 2. Upeita kuvia, upeaa talven valoa!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi