Helsinki: Jänöjussien remppa-aita

Puikkelehdin Helsingin rautatieaseman tungoksesta Kaivokadun yli, matkalla Aleksanterinkadulle. Lähellä City-käytävään johtavia lasiovia on Kaivokadun jalkakäytävällä parkissa valkoinen pakettiauto, joka näyttää remppamiesten tukikohdalta. Pakun kojelaudalla istuu valkoinen pehmolelu. Pupu.  
Kun olen sujutellut lasiovien suojaaman kauppapuotialueen läpi City-käytävän ensimmäiselle aukiolle, kohtaan ensimmäisen remonttiaitapupun; muovi- ja vanerisuojausten takana laitetaan paikkoja kuntoon. Olen aiemmin viilettänyt jänöjussien ohi junalle tai sieltä pois niin, että katseeni on malttanut pysähtyä vain yhteen pitkäkorvaan kerrallaan. Nyt hidastan ja suon aikaa jokaiselle niistä. Tuimailmeinen satelliittipupu sekä lähettää että vastaanottaa. Tarkkana kuin porkkana.
Working Class Hare, Työväenluokan Jänis. Tai hyvin vapaasti väännettynä kenties Ollaan sankarijäniksiä kaikki kun oikein silmiin katsotaan? Sillä John Lennon lauloi: A working class hero is something to be. Hakku heiluu.
Ahkeran jänön sopii pitää tauko, jolloin lasketaan lakki päästä ja otetaan eväsporkkana rasiasta.
Entä oletko koskaan nähnyt, kun pupu poraa? City-käytävällä sekin on mahdollista, tosin vain still-kuvana. Ja ainakin täällä voi kuulla ihan oikeaa poraamista! Onkohan remonttia tekevän firman nimi Remonttipuput? Ehkä ei. Kiitos taiteilijoille eli Pia Parjanen-Aaltonen, Aija Lepoluoto, Inna Pääkkönen, Katriina Kaija ja Annukka Mäkijärvi. Saitte minut pysähtymään, töiden ääreen.

Kommentit

 1. Mielettömän kiva remppaseinäidea! Kyllä tuommoisia mieluummin katselee kuin tavallista vaneriseinää. Taiteilijoistakin varmasti kiva päästä tekemään tuollaisia pikkuprojekteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin! Tätä ideaa soisi sovellettavan aina remonttityömailla, ohikulkijoiden iloksi. Jyväskylästä en viime ajoilta muista muuta kuin sen, että Kunnallistalon rempan aikaan Vapaudenkadun puolen aidassa oli tyylikkäästi kuvia ja tarinaa talosta.

   Poista
 2. Kiitoksia paljon positiivisesta postauksesta! Mukava kuulla että tehty taideteos miellytti ja pysäytti kiireen keskellä. Saimme aikoinaan paljon kannustusta ohikulkijoilta kun teimme kyseistä teosta, ja tämän tekstin yllättävä löytyminen oli hyvin mieluisa tapaus kaikille.

  Pienenä detaljina voinen kertoa että dokumentoidessamme tuota työtä sen valmistumisen jälkeen huomasimme, että työmiehet olivat kunnioittaneet teosta poistaessaan yhden pömpelin seinästä (olimme maalanneet senkin päälle abstrakteja kuvioita), ja laittaneet siitä saadut vanerit takaisin paikoilleen sangen vaikuttavaan sommitelmaan. Pisteet kotiin heille siitä.

  Lisäksi yksi jäsenistä sai tuossa viime kesänä tilauksen toteuttaa omassa kesätyöpaikassaan vastaavanlaisen kuvaelman pienemmässä mittakaavassa, joten yksi työ voi parhaimmillaan poikia lisää töitä.

  Tässä on vielä muutama linkki, joissa löytyy lisää juttua asiasta (sekä omani että Annukan blogi, ja sitten Spondan oma uutiskirje):

  http://mintblack.blogspot.fi/2012/11/something-from-last-friday.html

  http://blackandwhaaat.blogspot.fi/2013/03/citycenterin-pupuseina-working-class.html

  http://www.sponda.fi/fi/tilatjapalvelut/asiakastarinoita/tyomaajaniksetpiristivatcitycenterissa/Sivut/tyomaajanikset.aspx

  Kiitos paljon tästä kirjoituksesta, on hienoa kuulla, että tavoitteemme kaupunkitilan elävöittämiseksi ja ihmisten piristämiseksi onnistui näinkin hyvin!

  t. Pia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja taiteilijakollegoillesi. Toivottavasti saatte jatkoa tällaisille arjen keskelle tuleville taideprojekteille!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit