Kadonnut pergola

Kävelen Seminaarinmäelle uimahallin suunnasta, pimeän Ryhtilän ohitse. Se näyttäisi aika kivalta ulkovalaistuna... Kävelytie on auringonlaskun jälkeen hyvin hämärä, vaikka muutama valaisin yrittää paikata tilannetta. Edelläni kulkijalla ei ole heijastinta, mutta erotan hahmon juuri ja juuri.

Pysähdyn harjulle ja katson oikealle, alapuolellani olevien yliopiston rakennusten suuntaan. Siellä ovat Musica, Historica ja Athenaeum. Ja tässä harjun päällä on Pergola-puuveistos, hetkonen, missäs se on...Onko se enemmän oikealla? Vasemmalla? Astun syrjään kävelytieltä, pienelle aukiolle puiden keskellä. Ei nyt voi niin pimeää olla, ettei veistos erottuisi!

Ei olekaan. Valentin Raevskyn Pergola-veistos on poissa. Purettu. Jäljellä on pieni aukio puiden keskellä. Tarina kertoo, että yliopisto olisi halunnut siitä eroon jo aiemmin, mutta sen purkamisesta ei ollut sopimusta taiteilijan kanssa. Muistan kuulleeni, että joku oli huolissaan siitä, mitä sitten, jos teos rapistuu ja jotain sattuu. Itse nimitin teosta mielessäni hirventähystystorniksi, olihan se avolavan oloinen hökötys. Mietin, milloin teos on paikalta kadonnut. Olen kulkenut tästä ohitse silloin tällöin, mutta joko silmät kiinni, ajatuksissani tai sitten purkuporukka on ollut paikalla hyvin äskettäin. Heipparallaa, Pergola.

Kommentit

  1. Jalan.fi on aivan loistava, kiitos! Jyväskylän kaipuu on alkanut kasvaa jo mittaamattomiin lukemiin, blogisi helpottaa. :)

    VastaaPoista
  2. kiitos...olen itse paluumuuttaja ;-)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit