Veturitalli ja kadonnut katu

 
Mitä kätkeytyykään Matkakeskuksen viereisten kerrostalojen huomaan Vapaudenkadun ja ratapihan välissä? Jyväskylälle harvinaisuus eli purkamiselta säästetty puolikaaren muotoinen Veturitalli. Kahlasin lähemmäs punatiilisen Veturitallin isoja ruutuikkunaovia. Sisällä on menossa remontti, mutta epäilen sen etenevän hitaasti. Ruutuikkunoista näkee sisätiloja paremmin heijastuksen vastapäisestä työmaasta, KOAS Ratapihan kerrostalorakennelmasta, joka on kuin huomaamatta kohonnut aivan radan viereen. Kiersin vielä Veturitallin taakse. Sinne on piiloutunut rakennukseen kuuluva hieno kahdeksankulmainen ja kolmikerroksinen torni.

Jatkoin matkaa Tourulan suuntaan, ohi kävelytien vartta reunustavien kirkkaankeltaisten työmaakoppien. Heikinkadun alitettuani huomasin pienen polun laskeutuvan Tourujoen rantaan. Joen lumipeitteellä risteili lintujen varpaanjälkiä, eritoten veteen jäätyneen yksinäisen veneen tienovilla. Alitin Tourulantien ja nousin Matarankadulle. Täydet roskalavat odottavat siellä noutajaansa, Keski-Suomen Ympäristökeskuksen ikkunoiden alla. Toivottavasti huonekaluja, lautoja ja ties mitä sisältävät lavalliset lajitellaan, eikä niitä vain kipata kaatopaikalle...Ailakinkadulta pääsin vielä polkua pitkin aivan Kankaan suljetun paperitehtaan aidalle, jonka vierustaa polku seurasi oikealle, kohti Vapaaherrantietä. Yllättäen polku yhtyi kohta Kuusamankatuun. Sitä ei ole edes Jyväskylän kaupungin nettikartassa, jossa katu on virheellisesti sisällytetty tehtaan harmaaseen alueeseen. Kuusamankadun varressa on nykyään enää yksi ainoa omakotitalo. Kun oli lähes sen kohdalla, pölähti jokin harmaa ja pörheä siivekäs lentoon viereisestä puusta. Vaikutti ihan pöllöltä... Harmitti, kun en ehtinyt paremmin tipua tarkastella.

Kuusamankadun toisella puolella Kankaan tehdasalue hiljenee hissukseen, odottamaan mitä sen tuleman pitää. Kaikille nyt avoimella puolella on kapea kaistale metsää ja Ailakinkadun puolelta parkkipaikoiksi ja liiketilan jatkoksi näverrettyä maata. Alueelta purettiin vuonna 1991 Eerolan talo (1905), mutta muitakin taloja tuolla lienee ollut. Pätkä tiheää, korkeaksi venähtänyttä kuusiaitaa on vielä muistona jonkin puretun talon piha-aidasta Kuusamankadulla.

Kommentit

Suositut tekstit