Siirry pääsisältöön

Jyväskylä: Guerrilla Lighting Naissaaressa

Valosissit ovat asetelleet valopussit paikoilleen, leveäksi käytäväksi vielä pimeän Wanhan Pajan pääoven eteen Vaajakosken Naissaaressa. Enää hetken odotus. Sitten väkijoukko hiljenee, merkkitorvi törähtää ja käsivalaisimet räpsähtävät käskystä päälle. Ja kas, Wanha Paja näyttää aivan erilaiselta!
Saamme silmiemme eteen vielä valomaalausta, jonka merkeissä taiteillut muodot taltioituvat kokonaisuudessaan vain hyvin varautuneiden valokuvaajien kameroiden muistikorteille; edes silmin ei voi havaita, millainen kuva valojen avulla syntyy. Ainakin Valon kaupungin virallinen kuvaaja Juhana Konttinen on valppaana...
Sitten merkinantotorvi törähtää jälleen ja Wanhaan Pajaan suunnatut käsivalaisimet sammuvat. Kohta valosissit keräävät valopussit valokujalta pois ja tässä pihassa palataan hämärään arkeen. Me Guerrilla Lighting-valotempauksen katsojat lähdemme seuraamaan värivalosauvaa kantavaa opasta viereisen vesivoimalaitoksen edessä olevalle sillalle.
Vaajakosken vesivoimala näyttäytyy pimeässä vain ikkunoidensa verran valaistuna, varjomaisena hahmona vasten sinistä yötaivasta. Valosissit asettuvat asemiinsa ja vähitellen spotteja syttyy, hakee paikkaansa. Odotus tiivistyy.
Trööt! Jälleen valot luovat ihmeen; värivalojen loimu nostaa punatiilisen voimalarakennuksen tyylikkäästi esille muutoin hämärästä maisemasta. Valaistukset suunnitelleen Annukka Larsenin on täytynyt miettiä nämä hyvin tarkkaan etukäteen. Ja taas trööt! Virta välkehtii jälleen hämärämpiä sävyjä. Mitä ja minne seuraavaksi?
Lähdemme kävelemään leppoisana laumana vesivoimalaitokselta kohti Naissaaren (Vaajakosken) kanavan toisella puolella olevaa Wanhaa Woimalaa. Sulkuportit ovat kiinni ja vesi on kanavassa peilityyni, toisin kuin porttien ulkopuolella kuohuvassa Vaajakoskessa.
Ihmisletka etenee Wanhan Woimalan ohitse aina vastarannalle saakka, tehdasrakennuksen eteen, mistä on luvassa parhaat näkymät illan viimeiselle sissivalaistulle kohteelle.
Tosin Wanha Woimala näyttää aika hienolta jo näin ohi kulkiessamme, kun rakennuksen sisällä, suurten ruutuikkunoiden takana palavat valot..
Ryhmittäydymme kosken partaan nurmikolle ja sen takana kulkevalle kävelytielle. Kun alkuvalmistelut on tehty ja kaikki valosissit jälleen asemissaan, kajahtaa tuttu merkkiääni, jonka jälkeen Vaajakoski ja Wanha Woimala hehkuvat aivan uudella tavalla, värivalojen leikitellessä kuohuvassa virrassa.
Valosissien riemukkaissa värivaloissa on kyllä ihmeellistä taikaa. Kiitos valaisijoiden, Naissaarella on nyt uudet, mystiset yökasvot!

Guerrilla Lighting , Valon kaupunki 25.9.2012

Kommentit

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva