Siirry pääsisältöön

Helsinki: kahvilaflaneerausta Kalliossa

Kallio. Ei vain kiveä, vaan myös katuja Helsingissä. Kävelymatkalla kalliolaiseen kahvilaan käännän katseeni graniittiseinän edessä töröttävään sähkönjakokaappiin, johon kiinnitetty taideteos jää miltei huomaamatta, onhan sen värimaailma niin seinäpinnan sävyä lähellä. Jahas, täälläkin on sähkökaappitaidetta - Marjatta Holman Sylimaalaus.
Kaarlenkadulla ohitamme Arlan saunalle johtavan portin. Hauskaa miten pienillä neliöillä saa tehtyä ilmettä yksinkertaiseen metalliporttiin!
Päivä on alkanut mukavan laiskasti ja leppoisaa vauhtia, joten suon itselleni ylellisyyden päivän ensimmäisessä pysähdyspaikassa, Cafe Cardemummassa, ja maistan ensimmäisen kerran elämässäni Brita-kakkua. Se vie kielen mennessään!
On miltei noloa ottaa (oikeasti!) vain muutama askel ennen kuin siirryn seuralaiseni kanssa seuraavaan kahvilaan, kun se aukeaa kello 11. Viehättävä Villipuutarha on täynnä kiehtovaa katsottavaa lukuisine yksityiskohtineen (myös pöytien lasilevyjen alla), jos mukana ei ole seuraa tai lukemista. Nautin keskustelun lomassa mainiosta teestä, kunnes on aika lähteä omille teillemme.
Mietin hetken verran, minne suuntaisin, kunnes keksin, että en tarvitse erityistä suuntaa. Voin kuljeskella Kalliossa sen mukaan, miltä tuntuu: flaneerata kaupungilla vailla päämäärää. Onhan tämä joutilas päivä. Eikö tuo kivikoriste upean puuparioven vieressä näytäkin aivan joltain inkojen naamiolta? Tai tyylitellyltä pöllöltä?
Fleminginkadulla huomaan Taloushoito Oy:n näyteikkunassa pienikokoisen neitosen, jolla on yllään käsin tehty asu, lierihattua myöten! Täältä löytyisi tietenkin myös esimerkiksi virkattua pitsiä, 7 euroa/metri. Aivan upea puoti (perustettu 1945!) ja luulenpa, että tiskin takana on itse omistajatar, ystävällinen Anna-Leena Väliaho.
Liikennemerkin takaa löytyy useita tutunnäköisiä tarroja. Tosin ne eivät suinkaan ole tuttuja Helsingistä vaan Lappeenrannasta, missä aloin eräällä kävelyllä niitä bongata. Jonkun tarroista muista nähneeni jossain muussakin kaupungissa. Poikkean divariin jos toiseenkin, selaan kirjoja, en pidä kiirettä. Ei ole tarvetta.
Kun seuraavan kerran alkaa hiukoa, astun sisään päivän kolmanteen kahvilaan, herkullisen tuoksun ohjaamana. Galleria Keidas tarjoilee paitsi herkullisia leivonnaisia, myös muutaman annoksen taidetta. Esillä on Maija Luutosen töitä. Hmm, mustaa ja valkoista... Vitriinin herkkutarjonta on huomattavasti värikkäämpää.
Vaan vähän matkan päässä kadun varrelta löytyy enemmän väri-iloittelua. Ensimmäisen kerroksen asunnon ikkunassa lepäävää lankakoriasetelmaan muratteineen ja pienine veistoksineen yltävät myös satunnaisen flaneeraajan silmät.
Läheisessä näyteikkunassa on somia asetelmia. Sattumankauppa on kuitenkin "päsäntöisesti kiinni heinäkuun", joten saan tarkastella kauppa/gallerian tarjontaa vain lasin lävitse. Pitsiliinoilla verhottu mallinukketaideteos, surusilmäinen haaveilija, ranta-asuiset auringonpalvojat, transsilvanialaiset teemukit. Mielenkiintoinen puoti.

Ohitan lukuisia mielenkiintoisia näyteikkunoita, poikkean jälleen divarissa kirjoja selaamassa. Teen uuden hyppäyksen ajassa taaksepäin kun näen Retro-Riden edessä kadulla 1970-luvun malliston Jopo-fillareita. 
Sitten huomioni kiintyy jälleen sähkökaappiin. Jospa löytyisi lisää niitä taideteoksilla koristettuja? Luen tarkemmin Mikko Hallikaisen Kapakkapiirtoja-sähkökaappiteoksen tarran ja paljastuu, että juuri Fleminginkadulla, anteeksi, Flemarilla, on niitä useampiakin.
Tero Annanolli on saanut Flemarin katugalleriaan vieretyksin kaksi työtä, joiden välissä maailma puree muunlaisia viestejä. En voi sille mitään, mutta vasemmanpuoleisesta Päässälaskusta tulee minulle mieleen Helene Scherfbeckin Toipilas.
Sen sijaan Miika Nyyssösen teos on ikävä kyllä epäkunnioittavasti peitetty kööpenhaminalaista reggae-festaria mainostavan julisteen alle. Ja vähän muutenkin töhritty. Sattumoisin Helsingin Energian jakokaappeihin sijoitettu katugalleria vuodelta 2011 on nimeltään Järjestys - epäjärjestys.
Heitän hyvästit sähkökaappitaiteen Flemarille ja astun Vaasankadulle. Mikä onkaan tämä eksoottisen näköinen huoneisto? Egyptin hengessä ikkunakoristeltu Made in Kallio on sekä kahvila että "tehdas" (myynnissä on mm. vaatteita) mutta se vaikuttaa olevan sen verran täynnä kanta-asiakkaita, että en istu alas kupposelle. Tai maista päivän jäätelöä.
Mutkittelen vielä hieman kunnes kapuan Torkkelinmäelle. Iloisen vihreät tuolit ulkosalla kiinnittävät huomioni ja kun astun lähemmäs, havaitsen asvaltissa pitsiliina- ja lintupiirrokset sekä selkeän kehoituksen käydä peremmälle kahvila Taikalamppuun. Teen työtä käskettyä.
Riemukkaat värit hohtavat myös sisällä, iloisia neuleita ja vaatekappaleita on ripustettu muiden ilonpilkahduksien ja mm. naivistishenkisten taideteosten lisäksi kahvilan seinustoille. Jos osaisin soittaa pianoa, voisin heittää sekaan hieman kahvilamusiikkia mustalla saksalaisella antiikkipianolla. Tähän astisista Kallion kahviloista tämä taitaa olla sympaattisin. Ja Kallio on kerrassaan oiva alue kahviloissa poikkeavalle flaneeraukselle.

Kommentit

  1. Seuraavalla kerralla kannattaa ulottaa Kallion kahvilakierros myös Aleksis Kiven kadulle Sävyyn. Sävyssä tuli käytyä useammin silloin, kun se oli vielä Piritorin kulmassa ja niin pieni, ettei sinne mahtunut tiskin lisäksi kuin kaksi pöytää ja sisustuselementtinä toiminut italialainen kilpapyörä. Siinä oli silloin jotain hyvin epähelsinkiläistä ja jännää, mutta todella hyvää kahvia sieltä saa edelleen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä Anna - Kallio on hyvinkin useamman kahvilaretken väärti!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la