Naisten pankin kävelyllä, Jyväskylä

Kävele naiselle ammatti! Vuonna 2007 alkunsa saanut Naisten Pankki on kerännyt jo useita vuosia varoja kehitysmaiden naisten toimeentulon tueksi. Kun autat naista, autat yleensä koko perhettä ja yhteiskuntaa, kuten Naisten Pankissa on todettu. Monissa maissa hyväntekeväisyyskävelyt ovat olleet jo pitkään yksi tapa saada väkeä liikkeelle hyvän asian puolesta konkreettisesti ja mikäpä sen mukavampaa!

Naisten Pankin kävelyllä kyse ei ole pitkästä ja uuvuttavasta kävelylenkistä, vaan hyvän mielen kävelystä, johon yhdistyy lahjoitus. Lahjaksi voi antaa esimerkiksi ammatin, yrittäjyyskoulutusta, pienlainan tai päivähoitoa lapselle, jotta äiti pystyy osallistumaan koulutukseen.
Jyväskylän Naisten Pankin kävelytapahtuma järjestettiin tällä kertaa Äijälän alueen maisemissa. Lähtöpaikalla Viherlandian parkkipaikalla naistenpankkilainen Päivi Aalto toivotti kävelijät tervetulleiksi mukaan ja ennen kävelylle lähtöä teimme aurinkoiset alkuverryttelyt Henna Kauton (IWELLO) johdolla. Hyvä lämmitellä hieman lisää sen jälkeen, kun olin juuri viipottanut Äijälään keskustasta Rantaraittia pitkin...
Edessä oli muutaman kilometrin kävely leppoisissa tunnelmissa Äijälän alueella. Hopeapajukujalta käännyimme Äijälänsalmen suuntaan Tahvosentielle ja siltä ennen siltaa oikealle, Rantaraitin uuden linjauksen reitille ja kohti asuntomessualuetta. Kymmenien naisten ryhmän kärkipäässä viiriä kantoi Päivi ja meistä loppupään kulkijoista huolehti toinen paikallistapahtuman toinen koollekutsuja, Katri Avonius.
En itse käynyt asuntomessuilla, joten oli kiva saada nyt ensituntumaa melkoisen muodonmuutoksen kokeneeseen alueeseen. Kaarevalta kävelysillalta avautui hyvä näkymä messukotien maailmaan.
Äijälänrannantieltä teimme rinkulan Rekoolitiellä ennen kuin matka jatkui kohti Jyväsjärven rantaa. Vaikka kävelyllä rupatellessa ei tulekaan aina katsottua aktiivisesti ympärilleen, jotain sentään ehtii huomata. Asuntomessualueen talojen arkkitehtuuria pitää tulla katsomaan erikseen, mutta kivoja yksityiskohtia voi bongata muutenkin. Yllätyin iloisesti esimerkiksi sähkönjakokaapin mahtavasta taidekoristeesta.
Samantyylistä taidekoristelua löytyi myös lähellä rantaa olleesta pömpelistä. Taustalla töröttää 13-kerroksinen Maailmanpylväs, josta on kuulemma todella huimat näköalat. Järvimaisemaa kun ei voita mikään.
Sitten seurasi pysähdys Jyväsjärven rantaan - pieni yllätysohjelma! Anja Snellman lahjoitti Naisten pankin kävelylle luettavaksi runon, jonka lausui Pirkko Veijo.

- - - Ja nainen, hän joka oppi hitaasti, lähti itse toiseen suuntaan, yksin, käsi kädessä, käsikynkkää, sauvoilla ja ilman, powerina ja heikompanakin hetkenä, aamulla ja illalla, mennen, tullen ja sitten vaappuen, ja sen jälkeen liittyi ihan pieni käsi ja uudet horjuvat askeleet, ja pian oli jo tuettava sitä joka varoitteli pomppimasta lätäköissä ja liian lyhyistä hameista, heidän askeleensa kävivät päivä päivältä hitaammiksi ja epävarmemmiksi.

 Ja hän joka oppi hitaasti ymmärsi että kävelemään on opittava joka päivä uudelleen, että se on myös sitä auttamista ja tukemista, elämänmittainen askel.  - - - 
 (ote Anja Snellmanin runosta)
Ajattelemista loppumatkaksi. Noin neljänkymmenen kävelijän poppoomme eteni pitkulaisena ryhmänä pitkin Rantaraittia, kivillä reunustettua Jyväsjärven rantaa. Kävelimme hyvää mieltä. Itsellemme ja heille, jotka lahjoituksista saavat oman osansa ja mahdollisuuden muuttaa omaa ja parhaimmillaan myös yhteisönsä elämää.
Tätäkin kävelyä voi ajatella useammalta kantilta. Kävelemme koska voimme kävellä, saamme kävellä. Saatoimme valita tämänkin kävelyn vapaaehtoisesti. Meidän ei ole pakko kävellä pitkiäkin matkoja kouluun, töihin, saadaksemme juomavettä, ruokaa, polttopuita ruuanlaittoon, kantaaksemme raskaita taakkoja, henkemme pitimiksi. Kuinka moni nainen maailmassa voi tai ei voi valita? On reilua antaa useammalle naiselle mahdollisuus muuttaa elämänsä ja perheensä elämä. Tämäkin kävely voi auttaa monia naisia astumaan uuteen elämään.

Kävelyn päätteeksi Erja Mäkelä toivotti meidän tervetulleiksi Viherlandiaan kahvitarjoilun kera.  Anne Sandelin kertoi asuntomessualueen synnystä ja messujen menestyksestä ja Liina Hauru valaisi Naisten Pankin historiaa ja herätti meitä miettimään yhä konkreettisemmin asian tärkeyttä. Naisten Pankin tunnuksessa käytetään tukkimiehen kirjanpitoa. Siinä jokaisella viivalla on väliä. Myös jokaisella askeleella on väliä.

Tämänvuotinen kävelytapahtuma on nyt takana, mutta Naisten Pankin toimintaa voi tukea ympäri vuoden. Paikallistoimintaa on tarjolla 35:llä eri paikkakunnalla. Lähtisitkö mukaan?

Kommentit

  1. Jeiii! Hieno kuvaus kävelystä!!! Siellä ne näkyvät minunkin jalkani kuvissa kulkevan ;)

    VastaaPoista
  2. Aurinkoisissa maisemissa iloisella mielellä ja hyvällä energialla oli hienoa osallistua tähän tapahtumaan tänäkin vuonna. Tällä kertaa ainoastaan kävelijänä. Kiitos teille kaikille tapahtuman järjestäjille. Onnistuitte mainiosti, ohjelmaa ja tunnelmaa riitti yllin kyllin. Ja se omppu siellä kassissa oli maukas!

    VastaaPoista
  3. Onpas mukavadti järjestetty tapahtuma! Allekirjoitan muuten täysin ajatuksen siitä, että auttamalla naista autetaan koko perhettä. Juuri oli tutkimus, että onnellisimpia avioliitossaan ovat ne miehet joiden vaimot ovat onnellisia :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi