Siirry pääsisältöön

Lontoo: kirjakävelyllä


Kirjallisen kävelyn voisi tehdä Lontoossa niinkin, että hankkii esimerkiksi oppaan Walking Literary London tai muun vastaavan ja lähtee tutustumaan suosikkikirjan tai -kirjailijan kannalta tärkeisiin paikkoihin. Selasin kirjakaupassa tämäntapaisia opuksia. Niistä on eniten iloa, jos todella tuntee lontoolaisten kirjailijoiden teoksia, jolloin voi oppia lisää oppaan avulla samalla kun kävelee ja tutustuu seutuun. Myös literary pub walk-kävelyitä järjestetään; sellaista en ole Lontoossa vielä kokeillut. Muistoni reilun viikon takaa ovat puhtaasti liikkumisesta kirjakaupallisessa maailmassa.

Oma kirjallinen kävelyni kulkee pääasiassa kirjakauppakadulla eli Charing Cross Roadilla, jonka varrelta löytyy useita uusien ja käytettyjen kirjojen kauppoja. Ystävällisen palvelun Foyles on vielä paikallaan; toisen kerroksen myyjä kirjoitti etsimäni kirjan tiedot ylös, mutta joutui toteamaan että se on parasta tilata Amazonilta. Pettymys! Monissa kirjakaupoissa (esim. Blackwell's ja Borders) löytyy hyllyistä teoksia, joita myyjät suosittelevat käsin kirjoittamissaan lapuissa. Yhdestä kirjasta ostin tällä perusteella viimeisen kappaleen ja sain suosittelijan kommenttilapun ilokseni mukaan.

Kirjakauppamaailma on tosin muuttunut noin kymmenen vuoden aikana. Dekkareihin erikoistunut Murder One muutti Charing Cross Roadilta toisaalle ja käytännössä vain nettipuodiksi, Gower Streetin Dillon's myytiin HMV:lle 1999 ja sen paikalla on nykyään iso Waterstone's, minkä nimen alle entiset Dillon's-kirjakaupat pääosin brändättiin. Liekö Borders ollut ensimmäisiä kirjakauppaketjuja, jotka yhdistivät kahvilaketjun (Starbucks, vuodesta 2004) myymälätiloihinsa? Ainakin kahvila on mukava lisähoukutin. Oxford Streetin Bordersilla kahvila oli täpötäysi, enkä mahtunut sinne jalkojani lepuuttamaan. Waterstonesin supermyymälä on Piccadillyllä, mutta sen jätin tällä kertaa väliin.

Käytettyjä kirjoja voi metsästää edullisesti South Bankilta. Thamesin eteläpuolelle voi kävellä vaikka Embankmentilta Hungerford Bridgeä pitkin. Vasemmalla puolella siltaa siintää London Eye-maailmanpyörä. Oikealla eli itäpuolella on Royal Festival Hall (jonka alakerrassa on Foyles-kirjakauppa) ja sen jälkeen Waterloo Bridgen alla, ulkona siis, kirjaherkkupaikka: Southbank Centre's Book Market, joka koostuu lukuisista pitkistä myyntipöydistä, täynnä käytettyjä kirjoja. Hinnat ovat kohtuullisia, mutta kirjat ovat pääosin sekalaisessa järjestyksessä, joten penkominen vaatii kärsivällisyyttä. Valikoima kylläkin palkitsee vaivan.

Kommentit

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta.
Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella).
Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella.
Komeat kukat piristävät kummasti sateist…

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin.
Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään, vaan Kotiteollisuuden kappaleelle. Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen.
Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta.
Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro.
Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös ja pian edessä o…

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta. Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää.

Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. VeijosenLuontopolku-runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ...Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?...
Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus...
Luontopolun vieressä Saparo-niminen lampi näyttää silt…

Yläkaupungin uusi helmi: The Local Culture Hostel & Café

Tämän punatiilisen kaunottaren seinien sisällä on ollut monenmoista, kuten Jyväskylän kaupungin viljamakasiini, Jyväskylän Tieteellinen kirjasto, kaupunginkirjasto, Suomen kotiteollisuusmuseo ja yliopiston rehtoraatti. Nyt ketjuun liittyy myös kahvila- ja majoitustoiminta, kun rakennuksen ovet avautuivat jälleen myös yleisölle: tänään vietetään The Local Culture Hostel & Cafén avajaisia.


Sisääntuloaulan oikealta puolelta, kaarevien portaiden ja upeiden, kunnostettujen pariovien takaa avautuu kahvilan (ja hostellin vastaanoton) puoli. Näin paikallisen asukkaan vinkkelistä onkin mahtavaa, että rakennus ei ole vain hostellin majoitusasiakkaille avoin, vaan tänne pääsee nyt astumaan vaikkapa kahvikupposen merkeissä sisälle kuka vain.


Kahvilassa oli heti vastassa iloinen puheensorina; mukava määrä asiakkaita oli heti näin ensimmäisenä virallisena avajaispäivänä löytänyt paikkaan tiensä.


Hostelli-kahvila mainostaa olevansa kasvis- ja vegaanikahvila, jossa tarjotaan paikallisia herkku…

Kirkonkylän raitilla, Vesilahti

Vesilahden kirkonkylä on viehättävästi käveltävän kokoinen. Olin käynyt Vesilahden kirkolla aiemminkin, mutta vasta nyt otin aikaa kesäiselle kävelyretkelle kauniin kirkonkylän raitilla. Tutkin hetken karttaa kunnanviraston luona (ihan toista kuin isompien kuntien virastokolossit!) ja kävin aluksi tervehtimässä puurakennuksen pielessä seisovaa veistosta, sorjaa kurkea - Vesilahden nimikkolintua. Liekö nimikkolinnun valintaan innoittanut satoja vuosia Laukon kartanoa isännöinyt Kurki-suku vai itse lintu?


Kunnanvirastolta kävelin tien laitaa muutaman muun viehättävän puutalon ohitse ja ylitin tien poiketakseni Makasiinille, jonne mennään Oltavantietä. Oltavantieltä voi muuten astua myös Mentäväntielle (hmm, Tultavantie jää puuttumaan). Olen joskus popsinut Makasiinilla hyvää pizzaa, nyt tyydyin tutustumaan aivan upeaan Lasse NiskalanÖtökät-valokuvanäyttelyyn, joka oli viimeistä päivää esillä. Oli pakko ostaa mukaan kortteja hänen mahtavista luontovalokuvistaan.


Sitten taas takaisin tie…