Lontoo: kirjakävelyllä


Kirjallisen kävelyn voisi tehdä Lontoossa niinkin, että hankkii esimerkiksi oppaan Walking Literary London tai muun vastaavan ja lähtee tutustumaan suosikkikirjan tai -kirjailijan kannalta tärkeisiin paikkoihin. Selasin kirjakaupassa tämäntapaisia opuksia. Niistä on eniten iloa, jos todella tuntee lontoolaisten kirjailijoiden teoksia, jolloin voi oppia lisää oppaan avulla samalla kun kävelee ja tutustuu seutuun. Myös literary pub walk-kävelyitä järjestetään; sellaista en ole Lontoossa vielä kokeillut. Muistoni reilun viikon takaa ovat puhtaasti liikkumisesta kirjakaupallisessa maailmassa.

Oma kirjallinen kävelyni kulkee pääasiassa kirjakauppakadulla eli Charing Cross Roadilla, jonka varrelta löytyy useita uusien ja käytettyjen kirjojen kauppoja. Ystävällisen palvelun Foyles on vielä paikallaan; toisen kerroksen myyjä kirjoitti etsimäni kirjan tiedot ylös, mutta joutui toteamaan että se on parasta tilata Amazonilta. Pettymys! Monissa kirjakaupoissa (esim. Blackwell's ja Borders) löytyy hyllyistä teoksia, joita myyjät suosittelevat käsin kirjoittamissaan lapuissa. Yhdestä kirjasta ostin tällä perusteella viimeisen kappaleen ja sain suosittelijan kommenttilapun ilokseni mukaan.

Kirjakauppamaailma on tosin muuttunut noin kymmenen vuoden aikana. Dekkareihin erikoistunut Murder One muutti Charing Cross Roadilta toisaalle ja käytännössä vain nettipuodiksi, Gower Streetin Dillon's myytiin HMV:lle 1999 ja sen paikalla on nykyään iso Waterstone's, minkä nimen alle entiset Dillon's-kirjakaupat pääosin brändättiin. Liekö Borders ollut ensimmäisiä kirjakauppaketjuja, jotka yhdistivät kahvilaketjun (Starbucks, vuodesta 2004) myymälätiloihinsa? Ainakin kahvila on mukava lisähoukutin. Oxford Streetin Bordersilla kahvila oli täpötäysi, enkä mahtunut sinne jalkojani lepuuttamaan. Waterstonesin supermyymälä on Piccadillyllä, mutta sen jätin tällä kertaa väliin.

Käytettyjä kirjoja voi metsästää edullisesti South Bankilta. Thamesin eteläpuolelle voi kävellä vaikka Embankmentilta Hungerford Bridgeä pitkin. Vasemmalla puolella siltaa siintää London Eye-maailmanpyörä. Oikealla eli itäpuolella on Royal Festival Hall (jonka alakerrassa on Foyles-kirjakauppa) ja sen jälkeen Waterloo Bridgen alla, ulkona siis, kirjaherkkupaikka: Southbank Centre's Book Market, joka koostuu lukuisista pitkistä myyntipöydistä, täynnä käytettyjä kirjoja. Hinnat ovat kohtuullisia, mutta kirjat ovat pääosin sekalaisessa järjestyksessä, joten penkominen vaatii kärsivällisyyttä. Valikoima kylläkin palkitsee vaivan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi