Tuokio Turussa

Käsityöläiskadulla Turussa alan jo ihastella jugend-taloja. Täällä olisi kiva tehdä opastettu jugend-kävely, ainakin. Ja Akateeminen kävely, joihin voi osallistua ryhmättä. Harmi, ettei ohjelma nyt anna myöten.

Yliopistonkadun kulmauksessa on poikettava viehättävään Pieneen kirjapuotiin, jossa on kirjojen lisäksi mainio korttivalikoima. Yliopistonkatu jatkuu kävelykatuna, jolla feissarit parveilevat aktiivisina. Väistän heidät onnistuneesti. Vasemmalta bongaan pronssisen hevosveistoksen, jonka selässä on pikkuruinen omena. Tässä on jotain tuttua...
Rafael Saifulinin Onnenhevonen tuli turkulaisten iloksi 31.3.2007. Yhtä kaviota suojaa nyt sininen neulegraffiti. Hevosen pinnassa riittää tutkittavaa, kuten Helsingissä Lasipalatsin viereisessä Saifulinin pronssituolissa. Mahtavaa että tällaisia teoksia on ulkona, eikä museoiden kätköissä.

Torilla on vilkasta keskellä päivää.  Jos haluaa lähituottajien ruokaa, niin täältä sitä saa - on itseviljeltyjä tuotteita, kuten ainakin yksi torikauppias mainostaa. Perunalajikkeita riittää, sipuliniput loistavat kirkkaina. Mainio jäätelöratikka houkuttaa...


Vastustan jäätelökiusausta ja lounastan Crepes à la Herrbertin huomassa, kreppikahvilassa torin laidalla. Aurinko lämmittää mukavasti selkää. Viereisen torikauppiaan myyjät jakavat kreppiannoksen ja käyvät vuorotellen syömässä oman puolikkaansa täytetystä letusta.

Kävelen torilta Aurajoen rantaan. Design-putiikit ja vauraan näköinen kuppila ovat vallanneet kenties kalleimman kolkan. Mukulakivilla päällystetyllä kadun pätkällä saavat leppoisasta tunnelmasta nauttia kävelijät ilman autoja; mukulakivien keskellä kulkee pyöräilijöitä varten sileä asvalttiraita.
Rantapenkereillä paistatellaan auringossa tai ollaan puiden alla valonsäteiltä suojassa. Alan uskoa, että on jo kesä. Kun palaan joen rannasta kävelykadulle, soi yhtäältä katusoittajan haitari, toisaalta soittimensa juuri esille ottaneiden parin muusikon Proud Mary. Melkein moikkaan Onnenhevosta. Alkaa tulla jano... Kävelykadulle parkkeeranneesta avolava-autosta ojennetaan viileitä juomatölkkejä kulkijoille. Ai että vielä energiajuomaa? En minä nyt niin väsynyt ole!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi