Talvi-Hangon aamu

Lauantaiaamu alkaa hiljalleen valjeta Hangossa. Poikkean meren rantaan, missä maisema on eilisestä kirkkaudesta muuttunut lumipyryiseksi. Aamun värit horisontissa ovat erisävyistä läpinäkymätöntä sineä, joka alkaa sulaa lumisateen harmaudeksi. Unisen Kasinon torneissa loistavat kaksi valvovaa silmää, kuin hassun hyönteisen. Varttia vaille aamuyhdeksän lyhdyt sammuvat, olento menee nukkumaan. Eikä sen sisällä näy edelleenkään ketään...

Kävelen vanhan kylpyläpuiston tuntumassa, rannan suuntaisella Huvilakadulla. Lumessa on tuskin muita jälkiä lisäkseni tähän aikaan; vain muutaman pieniruutuisen ikkunan takana ollaan jo hereillä sen verran, että valot olisivat syttyneet, akkunan jouluvaloja lukuun ottamatta. Ohitan vanhoja huviloita, joku näyttää uudemmalta kodilta, entä tämä hupaisasti nimetty kaksikko? Java ja Sumatra taitavat olla aika uutta tuotantoa, mutta ne istuvat aika hyvin muiden sekaan. Mutta onpa tuo ruskea huvila kaunis! Entä millaista olisi asua tuossa keltaisessa?

Linnuntie, Aurinkokuja... Kadut on viehkosti nimetty! Saavun risteykseen ja käännyn Tähtikujalta Kuutamokujalle. On aika palata lähemmäs rantaa. Valon määrä on lisääntynyt, mutta tästä tulee harmaampi päivä.
Mieli kuitenkin valaistuu siitä, kun saa katsella talojen ikkunanpieliä ja -muotoja, kattolyhtyjä, rappusia, kuisteja, värimaailmaa, rakennusten kaaria ja kulmauksia, havaita viehättävän tornin tai erkkerin, miettiä mistä villa on saanut nimensä. Tästä tulee varmasti hyvä päivä, vaikka lumipyry jatkuisikin...

Kommentit

  1. Hei "Kenkä"! Hauska kuulla että viihdyit Hangossa, ja myös Tammisaaressa. Noista huviloista olisikin tuhat ja yksi tarinaa, kesäsunnuntaisin opastamme niiden ympärillä kävellen kylpylävieraana....tervetuloa takaisin! Java ja Sumatra ovat tosiaan nuoremmasta päästä, rakennettu 1930-luvulla merikapteeniveljeksille nimeltä Eriksson, jotka tosiaan olivat käyneet noissa eksoottisissa paikoissa. Useimmiten huvilat on nimetty talossa asuneen naisen nimillä, kuten Adele, Margita, Elisabet, Maija, Gustava...mutta on myös poikkeuksia kuten Villa d'Angleterre (talon omistajan Atte von Julinin isoäiti oli englantilainen) Thalatta (kreikaksi "Meri") ja Tellina (simpukan Tellina Baltican mukaan).
    Kiva blogi sinulla!

    VastaaPoista
  2. Tarja, kiitos tiedoista! Olisikin tosi mukava kuulla lisää tarinoita huviloista, ne ovat niin kiehtovia. Villa d'Angleterressa olikin jotain brittiläistä.
    Siispä odottelemaan kesäistä sunnuntaikävelyä Hangossa...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi

Wivi Lönn -kävelyllä