Siirry pääsisältöön

Imatra: Mellonlahden luontolenkki

Imatran Mellonlahden luontolenkki alkaa Kruunupuistosta upean Valtionhotellin vierestä, jonka linnamaisia yksityiskohtia on hauska tarkastella vaikka kiertämällä vuonna 1903 valmistuneen, Suomen senaatin rakennuttaman jugendhotellin ympäri. Hotellin suunnitteli arkkitehti Usko Nyström, joka käytti mielikuvitusta mm. ripotellessaan ulkoseiniin mitä erilaisimpia ikkunamalleja. En ole koskaan edes yrittänyt laskea, kuinka monta erinäköistä ikkunaa hotellista löytyy.
Luonto pilkottaa hotellin seinistä sekä graniitin muodossa että pääsisäänkäynnin viereisestä seinäreliefistä, johon on arvatenkin tyylitelty kosken suuta. No niin, takaisin itse reitille Imatrankosken luonnonuoman varteen.
Imatrankosken lähes rutikuiva uoma näyttää rajun rujolta hurjine kallolohkareineen. Korkean sillan takaa erottuva pato on niin suuri, että on vaikea kuvitella, miten huimalta Vuoksen täysin vapaana kuohunut vesi on mahtanut näyttää ennen kosken patoamista.
Rantapenkereen varren kallioiden ja kivien kohdalla kannattaa hidastaa askeliaan, sillä visiiteistä on jätetty muistoksi lukuisia mielenkiintoisia kaiverruksia. Paikalla on poikennut esimerkiksi Brasilian kuningas Pedro II, mutta kuuluisin Imatrankoskea ihailemaan matkanneista vieraista oli Venäjän keisarinna Katariina Suuri vuonna 1772.
Aurinko lähes häikäisee silmiä hetken, kun saavun kosken uoman partaalla olevalle huvimajalle. Valoilmiötä ei kuitenkaan kestä kauan, onhan marraskuu.
Reitti ohittaa Imatran kesäteatterin talvehtimassa olevan katsomon ja laskeutuu lähemmäs koskiuoman alajuoksua, missä Vuoksen pinta on matalalla. Vuoksi laskeutuu tähän tasoon nyt viereistä voimalaitoksen kanavauomaa pitkin.
Päättelen, että taidan kävellä nyt Vuoksen muinaisuoman pohjalla, koska polun viereiset kivet näyttävät aivan vesistön pohjakivikolta. Rantaa myötäilevän hiekkatien varrelta löytyy reitin rastipisteitä, mutta vailla opastetauluja. Täällä pitäisi kuljettaa mukana opasvihkosta, joita saa Imatran nettisivujen mukaan lainata mukaan useammastakin paikasta (itselläni tärppäsi vasta kirjastolla). A4-kokoinen vihkonen ei kuitenkaan ole näppärää kävelyseuraa, joten kuljen tekstittämätöntä reittiä.
Mikä ihme on tämä pieni "metallinappi" luonnonkiven kyljessä? Paljon isompia mötiköitä löytyy erityisesti yhden vanhan koivun kyljestä: lukuisia pahkoja.
Reitti ohjaa minut kohti Kuukansaarta ja Honkasaarta, jotka eivät ole olleet enää oikeita saaria pengertien rakentamisen jälkeen. Vuoksen puolella lepää hiljainen mattolaituri, tuonnempana etenee hitaasti yksinäinen kalastaja. Vuoksesta erotetulla Mellonlahdella on kalastus kielletty.
Reittimerkit eivät tässä kohtaa opasta, mutta onneksi otin lähtiessä kameraan kuvan myös lähtöpaikan kartasta ja siitä selviää, että täällä pengertien päässä on syytä tehdä täyskäännös ja palata takaisin päin jatkamaan Mellonlahden luontoreittiä.
Entisen Honkasaaren kohdalla on pieni harjanne ja penkki levähtämistä varten. Poikkean  pengertieltä kävelysiltää pitkin Kuukansaareen, jonka pienellä laavulla voisi tehdä tulet - mikäli polttopuita sattuu olemaan mukana, sillä puuhuoltoa ei paikalla ole. Melko siisti huussi kuitenkin löytyy.  Seuraan ex-saaren polkuja takaisin aidolle mantereelle, missä polku kaartaa vasempaan.
Mellonlahti näyttää uinuvan marraskuista unta. Venerannassa mies kampeaa yksin venettä talvisäilytysasentoon. Käyn tiedustelemassa, kelpaisiko apu, mutta onnistuu kuulemma hyvin ihan itse. Kun olen takaisin polulla, kuulen veneen rojahtavan takaisin alkuasentoonsa. Ei väkisin...
Oikealle jää korkea kuusien muodostama aita harjanteella. Kapuan rinnettä ylös ja kohta jyrkästi puurappusia alas rantaan. Täällä olisi pari merkittyä rastia - mistähän on kyse? Arvaan, että kenties kapean, lähes kuivan puron uoman pienistä ja ahkerasti pulputtavista lähteistä, jotka pitävät pienimuotoista vesimeteliä. Puusilta ylittää puron uoman ja polku tuo minut asvalttitien varteen.

Mellonmäen näköalat houkuttavat, joten ylitän tien Hevosmiehenkadulle, mistä sinisiä maalimerkkejä jälleen löytyy. Pikkutie tuo minut vähitellen mäen huipulle yli 100 metrin korkeuteen, mutta se ei riitä; parhaat näköalat saa kiipeämällä puiseen mäkihyppytorniin.
Etäältä erottuu savu- tai höyrypilviä; rakennuskompleksi piippuineen on Venäjän puolella sijaitseva Svetogorskin tehdas. Tässä tajuan, kuinka lähellä itärajaa nyt seison.
Kun käännän katseeni oikealle, on edessä silmänkantamattomiin loppusyksyistä Venäjän metsää. Mäkihyppytorni huojuu hieman tuulessa ja pitelen kaiteesta huolellisesti kiinni, kun laskeudun tornista alas. Joskus Mellonmäellä vielä lasketeltiin, nyt paikka vaikuttaa hylätyltä. Mellonmäen päällä luontolenkin päätepisteessä oleva laavukin on kärsinyt vaurioita aikojen saatossa. Laskeudun metsäpolkuja pitkin alas ja päättelen pääseväni autotien vartta helposti takaisin Kruununpuistoon.
Olen jo aika lähellä Valtionhotellia, kun huomaan kävelytien oikealla puolella heinikossa, takiaispuskan vieressä vanhan kivipylvään.
Astun lähemmäs ja paljastuu, että kyseessä on Ruokolahden ja Joutsenon vanha rajapyykki. Kiva, että tätä osaa Imatran historiasta ei ole hävitetty. Imatran taustalla on pääosin itärajan taaksen jäänyt Jääsken kunta, jonka rahoilla perustettu Imatran kauppala syntyi naapurikuntien maista 1948 ja siitä tuli kaupunki vasta 1971. Kun ajattelen matkailusuosiosta pitkään nauttinutta Imatrankoskea, olisin luullut Imatran olevan kaupunkina paljon vanhempikin.

Marraskuussa, kun luonto viettää tietynlaista hiljaiseloa, Mellonlahden luontolenkki tuntuu ehkä enemmän rakennetun luonnon lenkiltä, mutta mukava kävelyreitti joka tapauksessa.

Kommentit

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la